Ehliyet Yenileme İçin Son Tarih Yaklaşıyor

Yıl sonunda geçerliliği sona erecek olan eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için son tarih yaklaşırken vatandaşlar ehliyet yenileme işleminin nasıl yapacağını ve ehliyet yenilemek için gerekli evrakları araştırmaya başladı.

Eski tip sürücü belgelerinin yani ehliyetlerin kullanımı, 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek olup 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bu tip ehliyetler geçersiz sayılacak ve bu belgelerle araç kullanmak mümkün olmayacak. Peki, ehliyet yenileme süreci nasıl işliyor, ehliyet yenileme için hangi evraklar isteniyor, ehliyet yenileme ücreti ne kadar? 
2 Nisan 2018 tarihinden itibaren ehliyet yenileme işlemleri nüfus müdürlüklerinde yapılmaya başlandı. Randevu sistemiyle daha hızlı ilerlenen süreçte ehliyet yenilemek isteyen kişiler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri resmî sitesinden (nvi.gov.tr), telefonla arayarak ALO 199’dan veya ALO 199 Mobil Uygulama üzerinden kolaylıkla randevu alabilirler.
 
Ehliyet yenileme için alınan randevu işleminin ardından sürücüler istenilen belgelerle nüfus müdürlüklerinden işlemlerini tamamlayabilirler. Ehliyet yenileme ve ehliyet değiştirme için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Bu nedenle başvurunuzu herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapabilirsiniz

Ehliyet yenileme için yapılan müracaat, gerekli evrakların teslimi ve yenileme ücretinin ödenmesiyle tamamlanır ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce basılan sürücü belgeleri, PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor.

Ehliyet yenileme için nüfus müdürlüklerince, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya geçerli pasaport, eski ehliyet yani yenilenecek ehliyet, son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve sağlık raporunda kan grubu bilgisi bulunmuyorsa kan grubu kartı isteniyor.

Ehliyet yenileme işlemlerinde ‘yenileme ücreti’ ödenmektedir. Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL'dir. Yani 1 Ocak 2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.
Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenler, kaybedenler veya çaldıranların ödeyecekleri ücret ise bin 220 TL'dir.
Yeni tip ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başladığı için bu tarihten sonra ehliyet alanların ehliyeti yeni tip ehliyettir.
 

Bakmadan Geçme