Ehliyet yenileme için para alınmasın, alınan para iade edilsin
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, ehliyetlerin yenilenmesi sırasında alınan paraların nerede kullanılacağını Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP'li Burcu Köksal, 'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Bu değişiklik için [&hellip]
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, ehliyetlerin yenilenmesi sırasında alınan paraların nerede kullanılacağını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Burcu Köksal, “Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Bu değişiklik için vatandaştan, 15 lira belge bedeli, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi ile ‘sürücü olur’ sağlık raporu istenecek. Konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu raporun ‘tek hekimden’ alınacağını vurguladılar. Raporun vatandaşa ek bir maliyet getirmeyeceğini, sosyal güvenlikleri kapsamında aile hekimlerinden alınabileceğini belirten yetkililer, raporları vatandaşın en yakınında ki aile doktorları verecek demelerine rağmen uygulamada işin rengi değişmektedir. Aile doktoruna müracaat yapılıyor, kişi dıştan inceleniyor ve risk altına girmemek için, aynı yerde uzman aile hekimi varsa oraya sevk ediyor” dedi.
RAPOR PARASI 50 LİRA
Köksal, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Uzman hekim de kişiyi önce dıştan inceliyor. Doktor muayenesine girmeden vezneye yönelip 50 TL yatırıp makbuz alınıyor. Kişinin sigortalı olması bir mana ifade etmiyor. Makbuzla uzman doktorun odasına gidildiğinde Uzman doktorun imzası yetiyor. Eğer gidilen sağlık ocağında uzman aile doktoru yoksa, bu defa kişinin en yakın devlet hastanesine sevki yapılıyor. En az 4 doktora muayene olunduktan sonra (Göz-Dahiliye-Nöroloji ve Hariciye) ve normal raporu alıp tekrar aile doktorunuza dönüyor ve Aile doktorunuz da raporlara bakarak, kişiye istediği sağlık raporunu teslim etmektedir. Hastanede 4 doktor demek sigortalı vatandaş için 40 lira, sigortası yoksa daha pahalıya mal olmaktadır.”
PARALAR İADE EDİLECEK Mİ?
Köksal’ın sorduğu sorular şöyle:
“Bu durumda olan insanlar için ne gibi düzenlemeler yapmayı düşünüyorsunuz? Bu yönetmelik çıkarken İçişleri Bakanlığı bu detayları neden açık olarak belirlemedi? Türkiye hudutları dahilinde 25 milyon 972 bin 519 ehliyetli vatandaş olduğu düşünüldüğünde bu yolla elde edilen para Sağlık Bakanlığı’nca nasıl ve nerede kullanılacak? Sağlık raporları için alınan paranın kaldırılmasını düşünüyor musunuz? Bugüne kadar yapılan işlemlerden alınan paranın iade edilmesini düşünüyor musunuz? Devlet tarafından yapılan bu zorunlu değişiklik tasarlanırken, vatandaşın uğrayacağı maddi kayıp ve zaman kaybı neden göz önüne alınmadı?”
TOPLANAN PARA
1 MİLYAR LİRAYI AŞACAK
Türkiye genelinde 25 milyon 972 bin 519 ehliyet sahibi, ehliyetlerini yenilemek için başvurduklarında sağlık raporu almak için 50 lira ödeyecek. Kişi başı 50 lira ödendiği takdirde, sadece sağlık raporlarına verilecek paranın 1 milyar lirayı aşması bekleniyor. 15 lira belge bedeli ile birlikte vatandaştan ehliyet için 2 milyar liraya yakın para toplanması söz konusu. (Kocatepe Haber Merkezi)