Egzersiz, kaliteli bir yaşam sağlar

Özel Fuar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Tamer Saylam, egzersizle ilgili bilgiler verdi. Saylam, 'Modern yaşamın getirdiği kolaylıklar ile artık egzersiz yapmak için yeterli fırsat bulunamıyor. Egzersiz aktif, üretken ve kaliteli bir yaşam sağlamanın yanında insanları hastalıklardan da koruyor. Hipokrat zamanından beri orta düzeyde bedensel aktivite sağlıklı ve iyi olma (wellbeing) için önerilmektedir. Yaklaşık 50 yıl [&hellip]

Özel Fuar Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Tamer Saylam, egzersizle ilgili bilgiler verdi. Saylam, “Modern yaşamın getirdiği kolaylıklar ile artık egzersiz yapmak için yeterli fırsat bulunamıyor. Egzersiz aktif, üretken ve kaliteli bir yaşam sağlamanın yanında insanları hastalıklardan da koruyor. Hipokrat zamanından beri orta düzeyde bedensel aktivite sağlıklı ve iyi olma (wellbeing) için önerilmektedir. Yaklaşık 50 yıl önce dünya sağlık örgütü (WHO), sağlığı rahatsızlıklardan ve fonksiyonlardaki zayıflamalardan arınma olarak tanımlıyordu. Son zamanlarda ise halk sağlığı uzmanları sağlığı esenlik (wellness) ve yaşam kalitesi (quality of life) olarak tanımlamışlardır. Bedensel etkinlik hangi yaşta olursa olsun yaşam kalitelesini artırır” dedi.
EN AZ 5 GÜN EGZERSİZ YAPILMALI
Saylam, şöyle devam etti:
“Sağlıklı yaşantıyı korumak ve arttırmak için, tüm sağlıklı 18-65 yaş yetişkinlere haftanın en az 5 günü, en az 30 dakika orta şiddette veya haftanın 3 günü, en az 20’şer dakika şiddetli etkinliklerde bulunmayı önermektedir. Düzenli yapılan aktivite çeşitli hastalıkların oluşmasını önlemektedir. Normal vücut ağırlığına sahip olmak veya aktif olmak hastalıkların gelişme riskinde yüzde 50’den fazla azalma sağlar. Dahası fiziksel aktivite yolu ile haftada 1000 kilokalorilik enerji tüketimini artırmak ölüm oranlarını yüzde 20 civarında azaltmaktadır. Yapılan araştırmalar düzenli yapılan egzersizin hafif orta düzeyde  hipertansiyonda kan basıncını ortalama 10 mm Hg düşürür. Ayrıca orta yoğunlukta yapılan egzersizin ağır yoğunlukta yapılan egzersize göre kan basıncını daha etkin düzeyde düşürebildiği ispatlanmıştır.”

Bakmadan Geçme