• Haberler
  • Genel
  • Eğitim-Sen: Hükümeti uyarıyoruz – Kocatepe Gazetesi

Eğitim-Sen: Hükümeti uyarıyoruz – Kocatepe Gazetesi

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul’unda görüşülecek olan eğitim-öğretimde zorunlu süreyi 12 yıla çıkaran tasarıyı eleştirdi. Eğitim-Sen üyeleri, 4+4+4 siteminin çocuk işçiliğe neden olacağını kaydetti Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi üyeleri 4+4+4 sistemini protesto etti. Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi Örgütlenme Sekreteri Harun Maden, PTT önündeki basın açıklamasında 4+4+4 sistemini yol açacağı aksaklıkları dile getirdi. Maden, [&hellip]

Eğitim-Sen: Hükümeti uyarıyoruz

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul’unda görüşülecek olan eğitim-öğretimde zorunlu süreyi 12 yıla çıkaran tasarıyı eleştirdi. Eğitim-Sen üyeleri, 4+4+4 siteminin çocuk işçiliğe neden olacağını kaydetti

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi üyeleri 4+4+4 sistemini protesto etti. Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şubesi Örgütlenme Sekreteri Harun Maden, PTT önündeki basın açıklamasında 4+4+4 sistemini yol açacağı aksaklıkları dile getirdi. Maden, “Hiçbir tartışma ortamı yaratılmadan, akademisyenlerin, öğretmenlerin, demokratik kitle örgütlerinin, velilerin görüşleri alınmadan, antidemokratik bir biçimde Meclis’e sunulan ve şimdi Meclis Genel Kurulu’na gelmesi beklenen 4+4+4 kanun teklifine karşı AKP Hükümeti’ni uyarıyoruz ve tüm yurtta sokağa çıkıyoruz. Başbakan’ın “Dindar nesil yetiştirmek istiyoruz” söylemlerinden hemen sonra gündeme gelen zorunlu eğitimin kendi içinde kademelendirilerek 12 yıla çıkarılması çalışmalarında son aşamaya gelindi. AKP hükümeti, yapılan düzenleme ile gerçekte zorunlu eğitimin süresini arttırmaktan çok, zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendirilmiş olarak gündeme getirerek, eğitim sistemini kendi siyasal ve ideolojik amaçlarına paralel olarak biçimlendirmek istiyor” dedi.
Maden, kademeli zorunlu eğitimin birçok götürüsünün olacağına işaret ederek “Kanun teklifinde yer alan, ‘ilköğretim devlet okullarında parasızdır’ ifadesi komisyon görüşmelerinde metinden çıkarılarak, ilköğretimin tamamen paralı hale getirilmesinin ilk adımları atılmak isteniyor. Halen kesintisiz olan zorunlu ilköğretim iki kademeye ayrılacak. 4 yıllık birinci kademede herkes aynı eğitimi alıp, temel derslere girecek. İkinci kademede ise seçmeli dersler başlayacak. 4 yıl süreli birinci kademe ilkokul, ikinci 4 yıl süreli ikinci kademe ortaokul olarak tanımlandı. Değişiklik yürürlüğe girdikten sonra 5. sınıf okutan bütün öğretmenler norm fazlası haline gelecek ve bakanlık tarafından başka görevlerde görevlendirilebilecek. 12 yıllık kademeli zorunlu eğitimi meşrulaştırmak için 5. sınıftan itibaren çocukları “mesleğe yöneltme” gibi gerekçeler ileri sürülüyor. Bütün dünya ülkelerinde mesleğe yönlendirmenin çocukların geleceği açısından daha ileri yaşlarda yapıldığı gerçeği göz ardı ediliyor. Zorunlu eğitimin esnekleştirilmesi ile okullarda piyasaya ucuz işgücü yetiştirilmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı.
Çocuk gelinler sorunun da 4+4+4 sistemiyle Türkiye’nin gündemine geleceğini hatırlatan Maden, şöyle konuştu:
“4+4+4 şeklinde getirilmek istenen kademeli eğitim ile hedeflenen “açık öğretim” sistemi ile zorunlu eğitimin “esnekleştirilmesi” arasında bağ kuruluyor. Bu şekilde eğitim sisteminin piyasa ile ilişkilendirilmesi ve okullarda verilen eğitim üzerinden, özellikle mesleki eğitim ile sermayeye ucuz işgücü sağlanmak isteniyor. Çocuk gelinler sorunu çözülmüyor! Eğitim-Sen, gün geçtikçe paralı hale getirilen, ticarileştirme ve dinselleştirilmeye uygulamalarıyla kuşatılan eğitim hakkına sahip çıkmak için eğitim emekçilerini, öğrencilerimiz ve çocuklarının geleceğinden endişe eden herkesi birlikte mücadele etmeye çağırıyor. Eğitimin ve öğrencilerimizin iktidar partisinin siyasal hedeflerine kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Eğitim hakkından herkesin eşit ve parasız olarak yaralanması için, laik, bilimsel, demokratik eğitim için, öğrencilerimizin, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyor.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme