Eğitim-Sen grev yapacak – Kocatepe Gazetesi

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, eğitim sisteminde 4+4+4 kesintili modeline karşı bugün ve yarın grev yapacaklarını söyledi. Akyıldız, sendika üyelerinin Ankara’da buluşacağını kaydetti Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından gündeme getirilen ve eğitimde kesintili modeli esas alan 4+4+4 sistemine karşı grev yapılacağını duyurdu. Akyıldız, '4+4+4 modelini hayata geçirmek için [&hellip]

Eğitim-Sen grev yapacak

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, eğitim sisteminde 4+4+4 kesintili modeline karşı bugün ve yarın grev yapacaklarını söyledi. Akyıldız, sendika üyelerinin Ankara’da buluşacağını kaydetti

Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ömer Akyıldız, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından gündeme getirilen ve eğitimde kesintili modeli esas alan 4+4+4 sistemine karşı grev yapılacağını duyurdu. Akyıldız, “4+4+4 modelini hayata geçirmek için herhangi bir müfredat hazırlığı söz konusu olmadığı gibi, yeterli altyapı çalışmaları yapılmadan ve eğitim sisteminin ihtiyacına uygun bir düzenleme gündeme getirilmemiştir. Okulların fiziki alt yapı ve donanım yetersizliği yaşanan sorunları daha da arttıracak ve eğitim sisteminde kelimenin tam anlamıyla bir kaos yaşanacaktır. Eğitim sistemini hiçbir ön hazırlık yapmadan kademelendirerek evrensel standartlara ulaştırmak mümkün değildir. Türkiye’deki öğrenci sayısı birçok Avrupa ülkesinin nüfusu kadardır. Bu kadar geniş bir kitleyi ilgilendiren bir konuyu, meclisteki sayısal çoğunluğa güvenerek ele almak bu ülkenin geleceğine yapılmış en büyük kötülük olacaktır. Eğitim ve bilim emekçileri olarak, toplumun büyük bir bölümünün kaygıyla takip ettiği 4+4+4 tartışmalarında çocuklarımız, öğrencilerimiz ve velilerimizle aynı taraftayız ve benzer kaygıları taşıyoruz. Yıllardır sorunlarla boğuşan eğitim sisteminin ve çocuklarımızın Başbakanın “dindar nesil” sevdasına kurban edilmesine izin vermeyeceğimizi göstermek için 28–29 Mart tarihlerinde tüm eğitim ve bilim emekçilerini geleceğimize sahip çıktığımızı göstermek için greve çağırıyoruz” dedi.
28 Şubat sürecinin ürünü değil
Akyıldız, kesintisiz eğitim sisteminin bilinenin aksine 28 Şubat süreciyle gündeme gelmediğini, 1970’lerden itibaren kesintisiz eğitim sisteminin çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Akyıldız, “Pedagojik olarak ciddi sakıncalar içeren 4+4+4 kademeli zorunlu eğitim uygulamasını meşrulaştırmak için ileri sürülen 8 yıllık kesintisiz eğitimin “28 Şubat ürünü” olduğu iddiası, hem gerçekleri çarpıtmakta, hem de kamuoyu desteğini kazanmaya yönelik bir iddiadır. İlköğretimin zorunlu ve kesintisiz süresinin uzatılması ve öncelikle sekiz yıla çıkarılması için ilk somut çalışmalara 1973’te başlanmış ve konuyla il­gili o dönem bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluş­turulmuştur. 1981–1982 öğretim yılında üç ilde pilot uygulamaya geçilerek sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulaması yapılmıştır. Uy­gulamanın olumlu sonuçlar vermesiyle 1990’dan sonra sekiz yıllık eğitim çalışmaları hızlandırılmıştır. Dolayısıyla 8 yıllık kesintisiz eğitimin 28 Şubat ürünü olduğu iddiaları gerçek dışıdır” diye konuştu.
Sermayeye ucuz iş gücü sağlanacak
4+4+4 sisteminin pek çok sakıncası olacağını hatırlatan Akyıldız, şöyle devam etti:
“Çocuk işçiliğinin ve çocuk gelinlerin ağırlıklı olarak 13, 14, 15 yaşında olduğu düşünüldüğünde mevcut düzenleme ile hem mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliğinin önü açılmakta, hem de çocuk gelinler uygulaması, bizzat iktidar tarafından kademeli zorunlu eğitim uygulaması ile açıkça desteklenmektedir. Zorunlu din dersinin kaldırılması ve anadilinde eğitim taleplerini karşılaması yönündeki toplumsal talepler göz ardı edilmiş, zorunlu din derslerine ek olarak, seçmeli din dersleri getirilmesinin önü açılmıştır. 4+4+4 şeklindeki kademeli eğitim sisteminin piyasa ile ilişkilendirilmesi, meslek okulu açacak firmalara öğrenci başına destek sunulması ile eğitim sisteminin sermayeye ucuz işgücü sağlar duruma getirilmesi amaçlanmaktadır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme