• Haberler
  • Genel
  • Eğitim-İş üyeleri iş bıraktı – Kocatepe Gazetesi

Eğitim-İş üyeleri iş bıraktı – Kocatepe Gazetesi

Eğitim-İş Sendikası İl Temsilcisi Yurdakul Kumcu, iktidarın bilimsel, demokratik, laik ve kamusal eğitimi yok sayarak gericileştirmesine ve piyasalaştırmasına karşı geleceğe, iş güvencelerine, ülkeye ve emeğe sahip çıkmak için üretimden gelen güçlerini kullanarak dün iş bıraktıklarını bildirdi Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İl Temsilcisi Yurdakul Kumcu, sendikada yaptığı basın açıklamasında AK Partili 5 grup başkan [&hellip]

Eğitim-İş üyeleri iş bıraktı

Eğitim-İş Sendikası İl Temsilcisi Yurdakul Kumcu, iktidarın bilimsel, demokratik, laik ve kamusal eğitimi yok sayarak gericileştirmesine ve piyasalaştırmasına karşı; geleceğe, iş güvencelerine, ülkeye ve emeğe sahip çıkmak için üretimden gelen güçlerini kullanarak dün iş bıraktıklarını bildirdi

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İl Temsilcisi Yurdakul Kumcu, sendikada yaptığı basın açıklamasında AK Partili 5 grup başkan vekili tarafından 3 Şubat 2012 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan 4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim yasa teklifi hakkında değerlendirmelerde bulunarak, dün tüm yurt genelinde iş bıraktıklarını açıkladı.
Teklif 30 dakikada geçti
Eğitim-İş Sendikası İl Temsilcisi Yurdakul Kumcu, eğitim işkolunda örgütlü sendikaların, bilim insanları, akademisyenler ve kamuoyu tarafından yeterince tartışılmadan, Milli Eğitim Bakanlığı da yok sayılarak hazırlanmış olan “yıkım yasasını” Eğitim-İş olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. AK Parti iktidarının, sendîkalann, demokratik kitle örgütlerinin ve siyasal partilerin tüm itirazlarına kulağını tıkadığını ifade eden Kumcu; “Yasa teklifi Milli Eğitim Komisyonundan AKP milletvekillerinin maharetleri sayesinde, tarihte eşine az rastlanır bir oylamayla 30 dakikada geçmiştir. Yaşamsal öneme sahip, eğitim sistemimizi ilgilendiren bu yasa teklifi, yangından mal kaçırır gibi kabul edilmiş, muhalefet milletvekillerine meydan dayağı çekilerek adeta faşizm uygulanmıştır. Böylece TBMM’ye ve demokrasiye karşı vahim bir saldın gerçekleştirilmiştir. Her fırsatta ileri demokrasiden söz eden Başbakan, yürütmenin başı olarak yasama organını baskı altına almış, yasanın çıkarılacağı tarihi bile kendisi belirleyerek var olan demokrasiyi de katletmiştir.” dedi.
Karma eğitimden vazgeçilecek
Toplumun geleceğini, yetişmekte olan bireylerine verebildiği eğitimin niteliğinin belirleyeceği gerçeğine işaret eden Eğitim-İş Sendikası İl Temsilcisi Yurdakul Kumcu, eğitimin en önemli amacının her türlü dogmalardan uzak, özgür ve bilimsel düşünebilen insancıl yurttaşlar yetiştirmek olduğuna işaret etti.
Kumcu; “Bireyin hakkı ile onun içinde yaşayacağı ve özgürleşeceği toplumun gereksinimleri, ulusal ve evrensel değerler dikkate alınarak düzenlenmelidir. Böylece eğitim, hem yaşamsal becerileri geliştirecek, hem insan aklını özgürİeştirecek, hem de ona yurttaşlık bilincim kazandıracaktır. Öğretim Birliği (Tevhid-i Tedrisat) Yasası ortadan kalkacaktır. Mektep, medrese ikilemi yeniden yaratılacaktır. Kamusal eğitim sermayenin emrine sunularak paralı hale getirilecek, eğitimin yükü velilerin sırtına yüklenecektir. İkinci kademeye tefsir, fıkıh gibi dini seçmeli dersler konularak tüm ortaokullar imam hatip haline getirilecektir. Süreç içerisinde kız ve erkek öğrencilerin sınıflara ayrılarak karma eğitimden vazgeçilecektir. Beşinci sınıfların kaldırılmasıyla on binlerce sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşecektir. “Çocuk işçi” sayısı ve “çocuk istismarı” artacaktır.” diye konuştu.
Emek sömürüsü kolaylaşacak
4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim yasa teklifinin yasallaşması ile kız çocuklarının okullaşma oranının düşeceğini çocuk gelin sayısınında hızla artacağını savunan Yurdakul Kumcu; “Kademeler arası geçişlerde sınav uygulanacağından dershanelerin sayısı daha da artacak, buna bağlı olarak çocuklarımız küçük yaşta dershanelerle tanışacaktır. Mesleki yönlendirme küçük yaşlarda yapılacağından mutsuz ve başarısız bir toplum yaratılacaktır. Sanayi bölgelerinde patronlara kurdurulacak olan meslek okulları ile çocuk işçilerin emeği daha kolay sömürülecektir. Tüm dünyada önemsenen okul öncesi eğitim yok sayılacaktır. Sekizinci yılın sonunda açık öğretim uygulaması ile birlikte yoksul halk çocukları örgün eğitimin dışında tutulacaktır. Eğitimde program bütünlüğü bozulacak bilimsel, laik ve demokratik eğitim ilkelerinden vazgeçilecektir. AKP iktidarının bilimsel, demokratik, laik ve kamusal eğitimi yok sayarak gericileştirmesine ve piyasalaştırmasma karşı; geleceğimize, iş güvencemize, ülkemize ve emeğimize sahip çıkmak için üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz. Tüm demokratik kitle örgütlerini, partileri, sendikalar ve halkımızı eylemimize destek vermeye davet ediyoruz.” Kumcu’nun açıklaması sırasında bazı sivil toplum örgütü temsilcileride hazır bulundu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme