Eğitim Danışmanlığı Mı, Koçluk Mu?
Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi Kurucusu Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, koçluk ve eğitim danışmanlığı arasındaki farkı ortaya koydu öğrenci velilerine çağrı yaptı.
Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi Kurucusu Doktor Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada “Son yıllarda ülkemizde ‘Koçluk’ adı altında yaygınlaşan ve eğitim danışmanlığının yerini almaya çalışan bir uygulama ortaya çıkmıştır. Bu uygulama birçok aile tarafından cazip görülmekte ve hızla yaygınlaşmaktadır. Bu kavramın eğitim danışmanlığıyla karıştırılması ise yaygın bir sorun haline gelmiştir. İşte tam burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır: Öğrenci Koçu, Eğitim Koçu, YKS Koçu, LGS Koçu, Sınav Koçu farklı isimler altında sunulsa da bu hizmetler, çoğu zaman yetersiz eğitim almış kişiler tarafından verilmektedir. Bu kişiler, gerekli akademik altyapıya ve mesleki yeterliliğe sahip olmadıkları halde, öğrencilere rehberlik etmeye çalışmaktadır. Bu durum, hem öğrencilerin eğitim süreçlerini olumsuz etkilemekte hem de yanlış yönlendirmeler sonucunda öğrencinin geleceği hususunda ciddi sonuçlara yol açabilmektedir” dedi.
“HEDEF SAPMASINA YOL AÇABİLİR”
Şenbabaoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Eğitim danışmanları, uzun yıllar boyunca alanlarında uzmanlaşmış kişilerdir. Psikoloji ve PDR gibi bölümlerden mezun olan bu profesyoneller, öğrencilere sadece akademik değil, aynı zamanda psikolojik destek de sağlayabilirler ve bu konuda tüm yeterliliklere sahiptirler. Ancak Koçluklar çoğu zaman bu tür bir eğitimden yoksun olarak çalışırlar ve sadece yüzeysel bilgiye sahip olabilirler. Koçluk adı alında çalışan birçok kişi bahsi geçen bölümler haricindeki bölümlerden mezun olan ve sertifika eğitimleriyle bu işi yürüten kişilerdir. Ancak alınan sertifika eğitimleri ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) ve Psikoloji bölümlerinin lisans eğitimleri denk değildir. Ayrıca üniversite veya özel kurumların verdiği Eğitim danışmanlığı eğitimleri, az önce belirtilen bölüm mezunlarının, kendilerini o alanda geliştirmeleri için verilmektedir. Sonuç olarak eğitim danışmanlığı eğitimi alınarak (bölüm harici mezunlar için) bu iş yapılamaz, yapılsa bile yapılan iş sağlıklı olmamakla birlikte yetersiz bilgiyle yapılan yönlendirmeler, öğrencilerin yanlış kararlar almasına neden olabilir. Bu, öğrencinin akademik başarısızlığına, zaman ve para kaybına, hatta gelecekteki kariyer hedeflerinden sapmasına yol açabilir.”
BİLİNÇLİ AİLE, PROFESYONEL DESTEK
Eğitimin aynı zamanda geleceğe yatırım olduğuna dikkat çeken Şenbabaoğlu, “Eğitim danışmanlığı, derin bir bilgi birikimi ve profesyonel bir yaklaşımla yapılması gereken bir meslektir. Bu nedenle, eğitim danışmanlarının Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) veya Psikoloji gibi alanlarda eğitim almış, bu konularda uzmanlaşmış kişiler olması son derece önemlidir. Eğitim danışmanlığı, sadece bilgi vermekle sınırlı olmayan, aynı zamanda öğrencilerin psikolojik ve duygusal durumlarını da göz önünde bulunduran bir süreçtir. Bu nedenle, bu mesleği yapan kişilerin yalnızca akademik bilgiyi değil, aynı zamanda psikolojik destek ve rehberlik becerilerini de kullanabilmeleri gereklidir. Detaylı olarak eğitim danışmanlığı sürecinden bahsedecek olursak; eğitim danışmanlığında bireye özgü bir yaklaşım benimsenir. Her öğrencinin öğrenme tarzı, ilgi alanları ve hedefleri farklıdır. Eğitim danışmanları, bu farklılıkları göz önünde bulundurarak kişiye özel rehberlik sağlar. Bunun için süreç içerisinde kişiye özel ders programları, soru çözüm ve konu takipleri, deneme analizleri yapılır. Bu sayede öğrenci, kendine en uygun eğitim yolunu seçebilir ve potansiyelini en üst düzeye çıkarabilir. Aynı zamanda bu süreçte eğitim danışmanları öğrenciye stres-kaygı yönetimi, zaman yönetimi, öz disiplini geliştirme becerileri, dikkat ve odaklanma gücünü artırma, motivasyon konularında destek olarak daha verimli çalışma ve sınav kaygılarını kontrol altına alma konusunda öğrenciyi teşvik ederler. Yine tüm bunlara ek olarak eğitim danışmanları öğrencide psikolojik açıdan var olan problemlerin (özel öğrenme güçlüğü, DEHB, okul fobisi, okul reddi, özgüven eksikliği, davranış bozuklukları, akran zorbalığına maruz kalma vb.) erken tanı, değerlendirme veya müdahalesi konusunda tam yeterliliğe sahiptir. Gerekli değerlendirmeler sonucunda eğitim danışmanı öğrenci ile bumnkonuda seanslar yapabilir ya da öğrenciyi bu konuda daha uzman kişilere sevk edebilir. Son olarak eğitim danışmanları öğrencilerin gelecek planlaması konusunda uzun vadeli hedeflerini belirmelerinde yardımcı olur. Kariyer planlaması, üniversite seçimi ve akademik yol haritası gibi konularda rehberlik ederek, öğrencilerin geleceklerini sağlam temeller üzerine inşa etmelerini sağlarlar. Bu süreçte eğitim olanakları, burslar, sınav sistemleri vedaha birçok konuda öğrenci ve aileye bilgiler verir. Eğitim süreci, sadece öğrencilerin değil ailelerin de aktif katılımını gerektiren bir yolculuktur. Bu yolculukta başarıya ulaşmadaki en büyük etken çocuğun yanında yer alan bilinçli bir aile ve profesyonel destektir. Eğitim danışmanlığı ile birlikte çocuklarınıza güçlü bir gelecek inşa edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.