Efendimizin Dünyaya Teşrifi Kutlanacak

İl Müftüsü Lüftü İmamoğlu, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAS) dünyaya teşrifinin Mevlid-i Nebi Haftası ile kutlanacağını belirtti.

Afyonkarahisar İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, 2024 yılı Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda Diyanet İşleri Başkanlığının tema olarak  ‘Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası’ başlığını belirlediğini açıkladı.

“PEYGAMBERİMİZİN RİSALETİ EVRENSELDİR”

İslam dininin temelini,  inanç esasları, ameli hükümler ve ahlaki değerlerin oluşturduğunu ifade eden Müftü İmamoğlu, “Hiç bir şüphe barındırmayan tasdik ile beyan olunan iman esasları ibadet ve salih amellerle desteklenir, ahlaki ilkeler ile de insanlar arasındaki ilişkiler düzenlenerek toplumsal hayat şekillenir.

Hz. Âdem’den bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (SAS) kadar gönderilen peygamberler de yaşadıkları topluma bu temel esasları anlatmışlar, öğretmişler ve tebliğ etmişlerdir. ‘Biz, seni ancak bütün insanlara müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik.

’ (Sebe, 34/28.) ilahi kelamıyla beyan edildiği üzere Peygamber Efendimiz’in risaleti evrenseldir. O’nun irşat ve rehberliği sadece kendi dönemindeki insanlara değil, asırları aşarak, mekân ve zamanı kuşatarak tüm insanlığa ulaşmıştır. ‘Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeleyici, bir uyarıcı; Allah'ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik.’ (Ahzâb, 33/45-46) ayeti mucibince önce cahiliye devrini yaşayan toplumun kendisini ve evlatlarını saadet asrına çevirmiş, sonra da kıyamete kadar gelecek, Allah’a ve Resule iman ve itaat eden insanları aydınlatan ve  ‘Ey insanlar! Şüphesiz ben, yer ve göklerin hükümranlığı kendisine ait olan Allah’ın hepinize gönderdiği peygamberiyim.

O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O, diriltir ve öldürür. O hâlde, Allah’a ve O’nun sözlerine inanan Resûlüne, o ümmî peygambere iman edin ve ona uyun ki doğru yolu bulasınız.’ (Araf,7/158.)  ayetinde ifade edilen, doğru yolu gösteren bir ışık olmuştur.” dedi.

“ŞAHSİYET DOĞUŞTAN GELİR SONRADAN DA GELİŞTİRİLİR”

Peygamber Efendimizin, (SAS) inançtan ahlaka, aile hayatından sosyal çevreye kadar her alanda, cahiliye zihniyetini yaşam tarzı haline getiren insanları, dönüştüren, değiştiren ve geliştiren birey haline çevirdiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Peygamber Efendimiz (SAS) ‘Ben ancak öğretmen olarak gönderildim.

’ (İbn Mâce, Sünnet, 17) sözünde geçen o öğretmenlik vasfının gereğini yerine getirmiştir. Şahsiyet, ‘Hem doğuştan gelen hem de sonradan kazanılan hem de çevre ile etkileşim içerisinde geliştirilip kazanılan özelliklerdir.’ (TDV İslam Ansiklopedisi) diye tarif edilir. İşte Hz. Peygamber, farklı zamanlarda, farklı mekân ve coğrafyalarda dünyaya gelen her bir kişiyi, fıtratta var olan özelliğine göre, iman, amel, ahlak, ilim vb. değişmez sabiteler ve evrensel değerlerle erdemli bir toplum oluşturmasına öncülük etmesini sağlamıştır.

Zira O (SAS), asırlar evvel irat ettiği Veda Hutbesinde  ‘Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu şaşırmayacaksınız: Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünneti.’ (Muvatta, Kader, 3) sözüyle her devrin insanını irşat ve inşa edecek kaynağı sunmuştur.” ifadelerini kullandı.

EFENDİMİZİN EVRENSEL MESAJINI ANLAMAK MÜHİM 

Diyanet İşleri Başkanlığının her yıl anlamlı bir tema belirleyerek toplumsal bir duyarlılık ve olumlu farkındalık oluşturmayı hedeflediğine değinen Müftü İmamoğlu, şunları kaydetti: “Bu bağlamda 2024 yılı Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda  ‘Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası’  teması belirlenmiştir. Bu önemli haftada Diyanet İşleri Başkanlığımız, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında birçok faaliyet gerçekleştirmektedir. Afyonkarahisar İl Müftülüğü olarak bizler de bu önemli haftada vatandaşlarımızın dolu dolu yaşamalarını sağlamak amacıyla bir dizi etkinlik ve faaliyet planlamış bulunmaktayız.

Bu kapsamda; Diyanet İşleri Başkanlığı Genel Müdürlerimizden Remzi Bircan’ın katılımı ile konferans programı gerçekleştirilecektir. Ayrıca hanımlara, öğrencilerimize, engelli ve hasta vatandaşlarımıza, sevgi evlerinde kalan yavrularımıza, ceza evlerindeki mahkûmlarımıza Mevlid Kandili programı gerçekleştirilecektir.

TDV Kadın Kolları tarafından ihtiyaç sahiplerine yardımlar yapılacaktır. Son olarak kamu kurum kuruluşlarına ve esnaflara bir dizi ziyaret yapılacaktır. Yüce bir ahlak üzere olan ve âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz ’in evrensel mesajını anlamak, anlatmak ve anlamlandırmak temennisiyle Mevlid kandilimizi tebrik eder, Mevlid-i Nebi haftasının başta Afyonkarahisar’lı hemşehrilerimize, aziz milletimize ve tüm insanlığa hayırlara ve kurtuluşa vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ederim.”
 

Bakmadan Geçme