• Haberler
  • Genel
  • Eczacılık sağlığa katkı sunmalı – Kocatepe Gazetesi

Eczacılık sağlığa katkı sunmalı – Kocatepe Gazetesi

TEB 38’nci Dönem 2’nci Bölgeler Arası Toplantı açılışında konuşan Merkez Heyeti Başkanı Erhan Çolak önemli mesajlar verdi. Çolak, Atatürk değerlerinden vazgeçilemeyeceğine işaret ederken, depresyon ilaçları kullanımının korkunç düzeylere ulaştığına dikkat çekti. Çolak, eczacılığın, hasta odaklı danışmanlık sunan, sağlık sistemine yeni katkılar yapan bir noktaya taşınması gerektiğini savundu TEB 38’nci Dönem 2’nci Bölgeler Arası Toplantısına Afyonkarahisar [&hellip]

Eczacılık sağlığa katkı sunmalı

TEB 38’nci Dönem 2’nci Bölgeler Arası Toplantı açılışında konuşan Merkez Heyeti Başkanı Erhan Çolak önemli mesajlar verdi. Çolak, Atatürk değerlerinden vazgeçilemeyeceğine işaret ederken, depresyon ilaçları kullanımının korkunç düzeylere ulaştığına dikkat çekti. Çolak, eczacılığın, hasta odaklı danışmanlık sunan, sağlık sistemine yeni katkılar yapan bir noktaya taşınması gerektiğini savundu

TEB 38’nci Dönem 2’nci Bölgeler Arası Toplantısına Afyonkarahisar ev sahipliği yapıyor. Güral Afyon Wellness & Convention’da dün başlayan ve 25 Kasım Pazar günü sona erecek olan toplantıya geniş katılım gerçekleşti.
KÖKEN DÜNDEN BUGÜNE ŞEHRİ ANLATTI
Türk Eczacıları Birliği (TEB) 38’nci Dönem 2’nci Bölgeler Arası Toplantısı’nın açılış konuşmasını Afyonkarahisar 33. Eczacı Odası Başkanı Eczacı Melih Köken yaptı. Afyonkarahisar’ın tarihsel süreçteki yerinden sözeden Oda Başkanı Melih Köken, şehrin milli mücadele süresince baştan sona kadar askeri ve lojistik anlamda pek çok rol üstlendiğini söyledi. Başkomutan Atatürk’ün 26 Ağustos 1922 tarihinde büyük taarruzu Afyon Kocatepe’den başlattığını kaydeden Köken; “Günümüzde de varlığını sürdüren siperlerde de Atatürk bizzat büyük taarruzu sevk ve idare etmiştir. Tarihinden bugüne kadar yaşayan bütün medeniyetler için askeri ve lojistik birçok roller üstlenen ilimiz medeniyetlerin yollarının birleştiği bugün ise önemli kara ve demir yollarını kesiştiği bir kavşakta yer almaktadır. Şehrimiz ülkemizi kuzeyden güneye, doğudan batıya bağlayan bir kapı konumuna gelmiştir. Bu özelliklere göre öncelikle gelişim gösteren sanayi sektörümüz bugün; sanayinin lokomotifi olan gıda, doğal taş, mermer, ambalaj, dokuma gibi alanlarda da gelişmiştir. İlimizin sahip olduğu şifalı termal sular nedeniyle turizm alanında önemli gelişmeler göstermiş, ülkenin termal başkenti haline gelmiştir. Artan otel yatırımları ve 25 Kasım Pazar günü açılacak Bölgesel Zafer Havaalanı ile yakın bir zamanda sadece ülkemizin değil tüm dünyanın bilinen bir sağlık turizm merkezi haline gelecektir. Afyonkarahisar Eczacı Odamız 1990 yılında Isparta Eczacı Odası’ndan ayrılarak kurucu Başkanımız merhum Ömer Helvacıoğlu başkanlığında kurulmuştur. Bugün itibariyle odamızda 251 üye, 219 serbest eczane olmak üzere şehrimize hizmetine devam etmektedir” dedi.
ATATÜRK DEĞERLERİNDEN VAZGEÇİLEMEZ
Türk Eczacıları Birliği 38. Dönem Merkez Heyeti Başkanı Erhan Çolak toplantının basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Kocatepesi ve daha nice meydanlarıyla Milli mücadelemizin, termalleriyle sağlığın, dünya morfinin yüzde 30’unu üreten alkaloid fabrikasıyla eczanın merkezi Afyonkarahisar’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Bugün Türkiye’de Atatürk’ün bir kamplaşma vesilesi haline getirilmesini anlayabilmenin mümkün olmadığını belirten Çolak; “Türkiye, bağımsız, Anayasasında yazdığı şekliyle laik bir Cumhuriyet olarak, bir sosyal hukuk devleti olarak varlığını sürdürüyorsa bunu herkesten önce O’na borçludur. Bu değerler, temel, evrensel, insani değerlerdir ve bu değerlerden vazgeçmek herhangi bir insanın ya da topluluğun haddini de gücünü de aşar. Elbette anayasa insan yapımıdır ama insan merkezli bir Anayasanın da tüm bu vurguları kuvvetli bir biçimde içermesi gerekir” diye konuştu.
ECZACILIĞIN ÇEHRESİ DEĞİŞMELİ
Eczacılık alanının son derece hızlı bir dönüşüme uğradığına dikkat çeken TEB 38. Dönem Merkez Heyeti Başkanı Erhan Çolak, eczacıların değişime uyum sağlamakta yetersiz kaldıklarını söyledi. Değişimde başarılı olabilmek için, eğitmenlerin eğittikleri ve öğrettikleri ile yetinmemek gerektiğinin altını çizen Çolak; “Yanlış doldurulan defterlerimizin sayfalarını yırtıp, büyük bir hızla kendimizi yeniden yazmamız gerekir. Eczacılık hizmetlerinin çehresini değiştirmek gerekiyor. Eczacıyı, hasta odaklı danışmanlık sunan, sağlık sistemine yeni katkılar yapan bir noktaya taşımak gerekiyor. Eczacının kronik hastalık takibi yapması, tütün kontrol programlarını uygulaması, minor rahatsızlıklarda danışmanlık yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.
TOPLUM GENELİ DEPRESİF
TEB 38. Dönem Merkez Heyeti Başkanı Erhan Çolak, AB ülkelerinde teknokrat ve muhafazakar hükümetler eliyle alınan ekonomik ve sosyal önlemlerin, bu ülkelerde güçlü toplumsal muhalefet hareketlerine yol açtığını söyledi. Kuzey Afrika’da, Ortadoğu’da, Tunus’taki ayaklanmalarla başlayan ve diktatoryal rejimlerin çöküşüne yol açan toplumsal hareketlerin ‘özgürlük ve adalet’ arayışıyla her ülkede farklı sonuçlara yöneldiğine dikkat çeken Çolak şöyle konuştu: “Filistin’de siyonizmin ceberutluğu, Suriye’de Esad’ın kendi halkına ettiği eziyet, diğer yandan dış güçlerin müdahale için yanıp tutuşması, Türkiye’yi de merkeze ve savaşın sınırına koyuyor. İçeride de ‘açlık grevleri’, ‘şehit cenazeleri’ derken, kan durmuyor. Adeta bir ölüm kültürünün içinde yaşıyoruz, ölüm kültürünü içimizde yaşatıyoruz. Irkçılık, etnik savaşlar, kadın cinayetleri, trafik cinayetleri, mezhepsel çatışmalar, toplumun psikolojisini gösteriyor. Depresyon ilaçlarının kullanımı korkunç düzeylere ulaştı. Toplumca depresyondayız ve ‘zarar vermeyeceksin’ etiğini bir kenara bırakmış durumdayız. Kendimiz de dahil herkese ve her şeye, her şeyden önce de barışa, dostluğa, kardeşliğe zarar veriyoruz. İsrail’in en büyük başarısı, kendi sömürgeci projesini, Filistin topraklarının adım adım işgal edilerek Filistin halkının göçmenliğe mahkum edilişini bir ‘uluslararası çatışma’ olarak sunabilmesi ve üstelik bunu kabul ettirebilmesidir. Sadece biz değil tüm dünyada eczacılar olarak, sağlık çalışanları olarak bütün bu tablo karşısında evrensel insan haklarını temel alan bir yaklaşım geliştirmek ve bu yaklaşımın egemen olması için çaba harcamak durumundayız.” Vali İrfan Balkanlıoğlu toplantı açılış bölümünün son konuşmasını yaptı. Vali Balkanlıoğlu, toplantının Afyonkarahisar’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Toplantı basına kapalı olarak devam etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme