Eczacılık Fakültesi ilk öğrencilerini bekliyor

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu, kalifiye eczacılar yetiştirmenin yanı sıra Türkiye'nin eczacılık alanında bilimsel ve teknolojik gelişimine katkıda bulunmak üzere yola çıktıklarını söyledi.AFSÜ Eczacılık Fakültesi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu, “Eğitim süresi 5 yıl olan AFSÜ Eczacılık Fakültesi, öğrencilerine Türkiye'nin alanında tanınmış isimlerin yer [&hellip]

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu, kalifiye eczacılar yetiştirmenin yanı sıra Türkiye’nin eczacılık alanında bilimsel ve teknolojik gelişimine katkıda bulunmak üzere yola çıktıklarını söyledi.
AFSÜ Eczacılık Fakültesi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu, “Eğitim süresi 5 yıl olan AFSÜ Eczacılık Fakültesi, öğrencilerine Türkiye’nin alanında tanınmış isimlerin yer aldığı uzman bir akademik kadro ile donanımlı laboratuvarlar ve güzel bir üniversite hayatı yaşayabilecekleri kampüs ortamı sunuyor. Eczacılık Fakültesi öğretim elemanları olarak bizler de yeni gelecek öğrenciler kadar, belki de onlardan daha fazla heyecan içindeyiz ve Eylül ayında öğrencilerimizle tanışmayı arzu ediyoruz.” dedi.
“BÜTÜN AKADEMİK BİRİMLER SAĞLIK ALANINA ODAKLANDI”
AFSÜ’nün, bütün akademik birimlerinin sağlık alanına odaklandığını kaydeden Köroğlu, “AFSÜ sağlık bilimleri alanında tematik bir üniversite olarak diğer üniversitelerden ayrılıyor. Hâlihazırda öğrenci alan ve mezun veren Tıp, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri ile birlikte ilk defa bu yıl öğrencileriyle buluşacak olan Eczacılık Fakültesi de sağlık bilimlerine odaklanmış bu tematik üniversite yapısının içinde yer alması bakımından ayrıcalıklı bir özelliğe sahip. Tabii Anadolu’nun ulaşımı en rahat, huzurlu ve öğrenci dostu bir şehrinde, başkentimize de çok yakın konumda bulunuyor olmamızı da ayrıcalıklarımız arasında zikretmemiz gerekiyor. Bu sene aramıza katılacak ilk öğrencilerimizle birlikte AFSÜ’nün bütün bu ayrıcalıklarını toplumsal sağlığa yönelik olarak işlevselleştirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
“SADECE TEORİK
BİLGİLER VERİLMEYECEK”
AFSÜ Eczacılık Fakültesi öğrencilerenin eğitim süreleri boyunca sadece teorik bilgiler edinmeyeceklerini dile getiren Köroğlu,
Üretim, eczacılığın çok eski çağlardan itibaren süregelen ve mesleğin genlerine işlemiş önemli ögelerinden birisidir. Zaman içinde eczanelerde giderek azalan ilaç üretme bilgi ve becerisini yeniden canlandırmak, mezunlarımızın gelişmiş teknolojik üretim tesislerine uyum sağlaması ile mümkün olacaktır. Eczacılık mesleğini ideallerimiz yönünde yüceltmeyi amaçladığımızdan, öğrencilerimizin mümkün olduğunca çağdaş üretim yapılanmasıyla uyumlu olmalarını sağlamak için uğraş vereceğiz. Hedeflerimiz doğrultusunda bir yandan bitkisel kaynaklı etken maddeler içeren ürünler üretmeye yönelik planlamalar yaparken bir yandan da yeni ilaçların geliştirilmesini sağlayacak güncel çalışmaları yakından izleyerek öğrencilerimizle paylaşacağız. Öğrencilerimiz, fakültedeki ilk yıllarından başlayarak özellikle Farmasötik üretime yönelik hazırlık devresi içine girecekler ve ilaç endüstrisi ile dayanışma içinde kendilerini geliştirme imkânına kavuşacaklardır. Bütün öğrencilerimiz beş yıllık eğitimleri sonucunda yalnızca teorik bilgiler edinerek değil, bu bilgilerin üretime yönelik kullanılmasında da deneyim sahibi olacaklardır. Böylece AFSÜ Eczacılık Fakültesi mezunu olur olmaz hem inovasyonun anlamını kavramış hem de uygulamaya hazır profesyoneller olarak mesleğe adım atma avantajına sahip olacaklardır.” ifadelerini kullandı.
“13 ANABİLİM DALINA SAHİBİZ”
AFSÜ Eczacılık Fakültesinin akademik kadrosu hakkında bilgi veren Köroğlu, “AFSÜ Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri, Eczacılık Meslek Bilimleri ve Eczacılık Teknolojisi Bölümleri altında 13 anabilim dalına sahiptir. Bu anabilim Dalları içinde YÖK tarafından 16 Ocak 2019 tarihinde belirlenen 8 anabilim dalı da dâhil olmak üzere 9 anabilim dalımız kadrosunda üç Profesör Doktor (Farmasötik Kimya, Farmasötik Botanik ve Farmasötik Toksikoloji), beş Dr. Öğretim Üyesi (Analitik Kimya, Farmasötik Mikrobiyoloji, Biyokimya, Farmasötik Teknoloji ve Farmakognozi) bulunmaktadır. Ayrıca AFSÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji anabilim dalı öğretim elemanları da kurum içi görevlendirme ile fakültemize katkı sağlayacaklardır.” diye konuştu.
“MİLLİ İLAÇ ÜRETİMİ İÇİN
ARGE ODAKLI ECZACILAR YETİŞTİRECEĞİZ”
Köroğlu açıklamasının devamında şunları söyledi:
“AFSÜ Eczacılık Fakültesi, çeşitli devlet üniversitelerinde çalışmış ve son derece deneyimli elemanların yanı sıra dinamik bilimsel çalışmalar sürdüren genç akademik kadrosuyla, deneyim ve dinamizmin birlikteliğini öğrencilerine yansıtacaktır. Aramızda uluslararası çalışma deneyimine sahip olanların dışında uzun yıllar ilaç endüstrisinin özellikle AR-GE birimlerinde üst düzey yöneticilik yapmış, bu alanda birçok kişiyi iş hayatına kazandırmış, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı bünyesinde birçok projede görev almış öğretim üyeleri bulunuyor. Kuruluş aşamasında oluşturulan bu çekirdek kadrosunu zamanla bünyesine katacağı yeni öğretim elemanlarıyla güçlendirecek olan AFSÜ Eczacılık Fakültesi, Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un da desteğiyle, uluslararası iş birliğine dayanan ortak projelerle, vizyonu ve misyonu doğrultusunda eczacılık alanında öncü bir rol oynamaya hazırlanmaktadır. AFSÜ Eczacılık Fakültesi, ülkemizin uzun zamandır ihtiyaç duyduğu milli ilaç üretimi için, Ar-Ge odaklı eczacılar yetiştiren bir fakülte olma güdümüyle kurulmuştur. Eğitim müfredatları, laboratuvarları ve akademik kadrosu özenle bu amaç doğrultusunda düzenlenmiş ve seçilmiştir. Öğrencilerimiz eğitim süreleri boyunca eczacılık eğitimi ile üretim teknolojilerini uygulamalı olarak bağdaştırabileceklerdir. Öğrencilerimiz AFSÜ gibi tematik bir sağlık üniversitesinin bünyesinde yer alan fakültemizde öğrenci olmanın avantajı ile teorik ve uygulama derslerinde öğrendikleri bilgileri, klinik staj eğitimleri sürecinde birebir uygulama fırsatı da bulacaklardır.”
“TÜRKİYE’DE BİÇ BİR ECZACILIK FAKÜLTESİNDE YAPAY ZEKA UYGULAMASI YOK”
Türkiye’deki hiçbir eczacılık fakültesinde yapay zekâ uygulaması olmadığını belirten Köroğlu, “Fakültenin öğretim üyesi kadrosu, Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde görev yapmış deneyimli kişilerden oluşmaktadır. Bu sayede AFSÜ Eczacılık Fakültesini tercih eden öğrenciler Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde hâlihazırda verilen eğitime denk bir eğitim alacaklar ve mezun olduktan sonra hangi alanda çalışmak istediklerine karar verirken donanım olarak yeterli bilimsel altyapıya sahip olarak fakültemizden ayrılacaklardır. AFSÜ Eczacılık Fakültesi sağlık hizmetlerinde yapay zekâ kullanımı ve uygulamaları konusunda çalışmalar gerçekleştirecektir. Öğrencilerimizin yapay zekâ ile ilgili olarak deneyim kazanmaları, günceli yakalamaları konusunda mezuniyet sonrası için önemli bir avantaj olacaktır. Bilindiği kadarıyla Türkiye’deki hiçbir eczacılık fakültesinde yapay zekâ uygulaması yoktur. Dolayısıyla AFSÜ Eczacılık Fakültesi bu girişimiyle diğer fakültelerden farklı bir vizyona sahiptir.” dedi.

Bakmadan Geçme