• Haberler
  • Genel
  • Eczacılar sorunlarını konuştu – Kocatepe Gazetesi

Eczacılar sorunlarını konuştu – Kocatepe Gazetesi

TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası Başkanlığı’nın olağan seçimsiz mali kongresi hafta sonu yapıldı. Toplantıda meslek sorunları masaya yatırılırken, 5 Eylül 2012 tarihinde yaşanan mühimmat deposu patlaması sonrası özveri ile çalışan tüm eczacılara Oda Başkanı Melih köken teşekkür etti Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 33. Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası Başkanlığı 2011-2012 Dönemi olağan seçimsiz mali genel [&hellip]

Eczacılar sorunlarını konuştu

TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası Başkanlığı’nın olağan seçimsiz mali kongresi hafta sonu yapıldı. Toplantıda meslek sorunları masaya yatırılırken, 5 Eylül 2012 tarihinde yaşanan mühimmat deposu patlaması sonrası özveri ile çalışan tüm eczacılara Oda Başkanı Melih köken teşekkür etti

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 33. Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası Başkanlığı 2011-2012 Dönemi olağan seçimsiz mali genel kurul toplantısı hafta sonu ATSO toplantı salonunda yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını 33. Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melih Köken yaptı. Köken, sağlıkta dönüşümün başladığı bugüne kadarki uygulamaları eczacı meslektaşlarıyla birlikte yaşadıklarını hatırlattı. Melih Köken, günümüzde ortaya konulan uygulamalar nedeniyle eczacıların, eczanelerinde; muhasebeci, büro yöneticisi, finansçı, emlak kontrol memuru, bilişim uzmanı, veznedar gibi çalışmanın yanı sıra arta kalan zamanlarda eczacılık hizmeti, birinci sınıf sağlık hizmeti sunuculuğunu vermek zorunda bırakıldığını ifade etti.
ECZACILARIN SORUNLARI FAZLA
33. Bölge Afyonkarahisar Ecza Odası Başkanı Melih Köken, eczacıların yaşadıkları sıkıntılar içerisinde kamu kurum iskonto artışları, ilaç fiyatlarındaki düşüşler sonucu özellikle 2011 yılında Sağlık Uygulama Tebliği ve İlaç Fiyat Kararnamesindeki değişiklik nedeniyle ortaya çıkan ticari iskontoların azalmasıda eklendiğinde ekonomik sıkıntılarla boğuşur hale geldiklerini vurguladı. Bu sorunlarla boğuşan eczacıların sorunları hayatının bir parçası haline getirip sorun ve sıkıntıları sadece kendi sıkıntısı olmasının dışında eşi, ailesi ve çocuklarınıda ilgilendiren bir gelecek endişesi halini aldığını söyleyen Köken; “Eczacılık mesleğinde bu durumu incelerken sektörün diğer bileşenleri devlet, sanayi ve dağıtım kanallarındaki durumun ortaya konulmasının doğru olacağını düşünüyorum. İlacın en büyük alcısı devlet daha önce Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur, Yeşil kart ve katma bütçeli kurumlar üzerinden sağlık hizmeti verirken sağlıkta dönüşümün bir eseri olarak ortaya çıkan genel sağlık sigortası SGK’da hizmetlerin tek çatı altında toplanmasıyla sağlık hizmetleri disipline edilmiştir.” dedi.
SANAYİ GEMİSİNİ KURTARAN KAPTAN
Melih Köken, geçmişte sağlık otoritesinin Sağlık Bakanlığı iken daha sonra Çalışma Bakanlığı bugün ise Maliye, Kalkınma, Sağlık ve Maliye Bakanlıklarının içerisinde bulunduğunu, yöneticiliğini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yaptığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun sağlık otoritesi haline geldiğini belirtti. Sanayi ve dağıtım kanallarının ise 2001 yılının Kasım ayında yayınlanan SUT ve Fiyat Kararnamesi gereğince bunların bahane edilerek acilen kendilerini koruma altına aldıklarını kaydeden Köken; “Ticari iskontolar kaldırılmış, vade ve mal fazlalığını geri çekerek bu yöntemle kendilerini korumaya almışlardır. Sanayi sadece bununlada yetinmemiş kararnameden ortaya çıkan stok zararlarının geri ödenmesi hükmümünüde uygulamamış adeta gemisini kurtaran kaptan misali bir duruş sergilemiştir. Eczacılık mesleğinde yaşanan ülkemizdeki bu gelişmeleri dünyadaki gelişmelerden farklı değerlendirmemiz çok mümkün değildir. Özellikle AB ve komşu ülkelerde referans fiyat uygulaması aynen Türkiye’deki gibi başlamış birbirlerine domino etkisi ile fiyat düşüşü sağlayacak bir noktaya gelmiştir.” diye konuştu.
ECZACILIĞIN GELECEĞİ UMUT VERİYOR
Yaklaşık 15 gün önce TEB’in İtalya, Fransa ve İsviçre’de ilgili ülkelerin eczacılık birlikleri ve oradaki eczacıların durumlarını inceleme gezisine katıldığını aktaran Oda Başkanı Melih Köken, aynı durum ve sorunların Türkiye’deki benzerlerinin bu üç ülkede yaşandığını tespit etme imkanı olduğunu kaydetti. İnceleme gezisinde Avrupa’da bahsi geçen ülkelerin hasta katılım paylarında ciddi artışlar, ilaç fiyat düşüşlerininde aynı Türkiye’deki gibi olduğunu söyleyen Köken; “Gezi sırasında jenerik ilaca doğru çok ciddi bir yönelimin olduğunu tespit ettik. Her üç ülkenin eczacılar birlikleri başkan ve yöneticilerininde İTT ile aşırı ilgilenmesi, sistemin ülkelerinde kullanmak için çalışmalar yapmaları bu gezinin sevindirici kısmıydı. Bu karanlık tablo olmasına rağmen ben eczacılık mesleği ve geleceğinden son derece umutluyum. 17 Mayıs 2012 tarihinde TBMM’de kabul edilen 6197 sayılı yasanın kabul edilmesi neticesinde eczacılık mesleği için milat kabul edilebilecek kanunda hükümler yer almaktadır. Belki bugün için çok önemsenmeyen ancak gelecek 5 yılda etkilerini göreceğimiz, mesleki gelişime katkı sağlayacağına inandığım bu yasa öncelikle şehir efsanesi gibi yıllardır konuşulup bizim önümüze konulan zincir eczanenin önüne geçmiştir.” şeklinde konuştu.
25 KURUŞLUK BEDEL ÖNEMLİ
Zaman içerisinde tıbbi cihaz ve medikal malzemelerin eczane bünyesinde verilecek olmasının gündemde olduğunu aktaran Melih Köken şöyle konuştu: “Yıllardır konuşulan, her genel kurul toplantısında her büyük kongreler ve bölgeler arası toplantılarda bütün meslektaşların, yöneticilerin ifade ettikleri kutu başına meslek hakkıyla ilgili SGK ile yapılan sözleşmed eczane hizmet bedeli adı altında hizmet bedeliyle ilgili 25 kuruşluk bir bedelin sözleşmeye eklenerek kabul ettirilmesi son derece önemlidir. Bazı meslektaşlarımızın 25 kuruşluk hizmet bedeli üzerinde yaptığı olumsuz tartışmalar bir tarafa bırakılarak bu bedelin bir kuruş dahi olmasının kazanılmış bir hakkı, ileride bunu arttıracağımız düşünüldüğünde yine mesleğimiz için önemli bir başlangıçtır. TBMM’de 6197 sayılı yasanın bazı maddeleri yasalaşırken ben ve bazı yönetim kurulu arkadaşlarım mecliste idik. Tasarının yasalaşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
ETİK BOZULMALAR OLDU
Afyonkarahisar’daki durumuda değerlendiren Oda Başkanı Melih Köken, son bir yılda sağlık alanında şehirde büyük gelişme ve değişiklikler yaşandığını dile getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın teşkilat yapısının değişimiyle birlikte Afyonkarahisar’da Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Genel Sekreterlik birimleri oluşturulduğunu anlatan Köken şunları söyledi: “Devlet Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Kocatepe Devlet Hastanesi tek bir çatı altında şehir dışında bir binada birleşmesi nedeniyle Afyon’da ciddi sayıda eczanenin nakil hareketliliği başladı. Gerek eczanelerin yer değiştirmesi gerekse genel nedenlerle eczanelerde gelir kaybı ortaya çıktı. Bu gelir kaybı maalesef başka illere göre azda olsa ilimizde bazı etik bozulmalara neden oldu. Bu konuda Sağlık Müdürlüğü’nce birkaç kez yazı ile odamıza bildirilmiş olup oda yönetimi bilgilendirme amaçlı tüm üyelerimize bu konularla ilgili bir yazı göndermiştir. Buna rağmen bazı münferid üyelerimizin kapıyı adam çıkartma, raporlu reçete takibi, sanal reçete girerek bir başkasından reçete almayı engellemekle ilgili bazı çalışmaları gerek SGK gerekse Sağlık Müdürlüğü açısından bizi son derece zor durumda bırakmaktadır. Azda olsa yanlışlıkla bu tür şeyleri yapan meslektaşlarımızın bu konulara karşı dikkatli olmalarını talep ediyorum.”
ECZACILAR PATLAMADA GAYRETLE ÇALIŞTI
33. Bölge Ecza Odası Başkanı Melih Köken, oda internet sitesinde zaman zaman sıkıntılar yaşanabildiğine dikkat çekti. Daha verimli kullanılabilecek bir site oluşturma çalışmasının devam ettiğini açıklayan Köken, 5 Eylül 2012 tarihinde ilde ve ülkede büyük üzüntüye neden olan cephanelik patlaması sonucu 25 askerin şehit düştüğünü hatırlattı. Melih Köken; “Patlamada şehit düşen 25 askerimize ve yıllardır uğraştığımız terör belasından dolayı şehit düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, milletimizide başsağlığı diliyorum. 5 Eylül Çarşamba gecesi Afyon’da mühimmat deposunun patlaması sonucu ortaya çıkan olağanüstü hastane karşısı eczaneleri Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu, Sağlık Müdürümüz Dr. Necip Yemenici ve hastane başhekimlerimizle görüşerek süratle açtırdık. Ben o gece evlerinden kalkarak hastane karşısındaki eczenelerini açan meslektaşlarıma, ilaç temininde gerek Konya Selçuk Ecza Deposu Genel Müdürü Abdullah beyin arayıp ‘Dilediğiniz kadar araçla dilediğiniz ilacı hemen size göndeririz.’ gerekse EDAK Eczanın Yönetim Kurulu Başkanı Emre Bacanağın ‘Bütün bölgelerdeki ilaçları hemen size göndeririz.’ şeklindeki yaklaşımları ve meslektaşlarımızın gösterdikleri çaba, birlik, beraberlik ve gayret için teşekkür ediyorum.” dedi.
Seçimsiz mali kongre Eczacı Sabri Özteke’nin başkanlığında; Eczacı Bahar Eroğlu ve Eczacı Canan Atlı ve Eczacı Şaban Kayaalp’in divan üyeliklerinda gündemin görüşülmesi ile sürdü. Toplantıda sırasıyla; Faaliyet raporu, mali rapor ve denetleme kurulu raporlarının okunup görüşülmesi akabinde raporlar ibra edildi. 2012-2013 bütçe tasarısının görüşülmesi ve onaylanması, dilek ve önerilerin ardından toplantı sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme