Eczacılar dertlerini Cumhurbaşkanına anlatmak istiyor
TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı, her iki eczaneden birinin kapanma noktasına geldiğini, kritik öneme sahip olduğunu vurguladığı eczacılık mesleğinin geleceğinden endişe duyan eczacılar olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşerek, sorunları ve çözüm önerilerini kendisine iletmek istediklerini açıkladı   Türk Eczacılar Birliği (TEB) 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper [&hellip]
TEB 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı, her iki eczaneden birinin kapanma noktasına geldiğini, kritik öneme sahip olduğunu vurguladığı eczacılık mesleğinin geleceğinden endişe duyan eczacılar olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek, sorunları ve çözüm önerilerini kendisine iletmek istediklerini açıkladı
Türk Eczacılar Birliği (TEB) 33. Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı Eczacı Alper Pehlivanlı, Türkiye’de halka nitelikli sağlık hizmeti veren 28 bin 700 eczanenin, özellikle ekonomik olarak son 30 yılın en zor dönemini yaşadığının altını çizdi.
“HASTALARA FİYAT FARKI
ÇIKARMAYAN İLAÇ NEREDEYSE KALMADI”
Eczacıların içinden geçtikleri dar boğazda, eczane hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamanın giderek zorlaştığını ifade eden Pehlivanlı, “İlaç Fiyat Kararnamesinin mevcut uygulamaları nedeniyle birçok ilacın erişiminde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Ayrıca hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmamıştır. Sağlıkta sosyal devlet anlayışına tezat bir durum ortaya çıkmakta ve bazı ilaçlarda, Kurumun karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalarımız cebinden ödemek zorunda kalmaktadır. Hem hastalarımız hem de meslektaşlarımız açısından mağduriyet yaratan bu durum, her gün eczacı ile hastalarımızın karşı karşıya gelmesine neden olmaktadır. İlaç fiyat farkları ve toplum sağlığını tehdit eder boyuta gelmiş olan ilaç yokları sorununun çözümü için İlaç fiyat Kararnamesi baştan sona yenilenmelidir. Ülkemiz için çağdaş ve sosyal devlet anlayışına uygun yeni bir geri ödeme sisteminin oluşturulması gerekmektedir.” dedi.
“ECZANELERDE İSTİHDAM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GİDEREK ZORLAŞTI”
“Bizler, 80.000’i aşkın çalışanımızla ülkemizde önemli bir istihdam kaynağıyız.” diyen Pehlivanlı, “Mesleğimizi güçlü ve sağlam temeller üzerinde yükseltmek amacıyla, meslektaşlarımız eczanelerinde ikinci ve yardımcı eczacı istihdam etmektedir. Mevzuatımıza göre söz konusu istihdam koşulları meslektaşlarımızın öz sermayesiyle karşılanmaktadır. Ancak eczane işletme giderlerinin ciddi oranda artması nedeniyle eczanelerdeki istihdamın sürdürülebilirliği de giderek zorlaşmıştır. Eczacıların yaşadığı sıkıntılar toplum eczaneleri ile de sınırlı değildir. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın çalışma koşullarında ve özellikle özlük haklarında da, bugüne kadar günümüz koşullarına uygun ve hakkaniyetli bir düzenleme yapılmamıştır. Hatta 12 Ağustos 2022’de Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nde kamu eczacıları yok sayılmıştır.” ifadelerine yer verdi.
“NİTELİKSİZ ECZACILIK FAKÜLTELERİ TOPLUM SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Türkiye’de niteliksiz eczacılık fakülteleri sorunu olduğuna dikkat çeken Pehlivanlı, “Ülkemizde maalesef ki, eğitim veren 47 eczacılık fakültesinden 34’ü, akredite eczacılık eğitimi verebilecek kapasiteye sahip değildir. Laboratuvarı ve eczacı öğretim görevlisi olmayan, uluslararası standartlarda kaliteli eczacılık eğitimini sağlayamayan eczacılık fakülteleri, gelecekteki eczacılık hizmetlerini de olumsuz yönde etkileyecektir. Haziran ayı sonunda Konya’da gerçekleştirdiğimiz 43. Dönem 1. Bölgelerarası Toplantısında eczanelerimizin ekonomik olarak çok zor durumda olduğunu ve her iki eczaneden birinin kapanma noktasına geldiğini ifade etmiş ve yayımladığımız ortak deklarasyonda bu durumun sürdürülemez olduğunu vurgulamıştık. Bölgelerarası toplantı sonrası, eczane ekonomilerini birinci derecede etkileyen ilaç fiyat kararnamesinde, geçtiğimiz Temmuz ayında bir miktar da olsa düzenleme yapılmıştır. Beklentilerin aksine ilaç baremlerinde herhangi bir değişikliğin yapılmadığı bu düzenleme, eczanelerdeki yangını söndürmekten çok uzaktır. Eczanelerin yüzde 77’sinin kira ödüyor olması, eczane işletme giderlerinin geçen yıla göre neredeyse iki kat artması ve meslektaşlarımızın yüzde 60’ının eczanelerini ayakta tutabilmek için sürekli kredi kullanması gerektiği bu dönemde, her iki eczaneden biri kapanma noktasına gelmiş durumdadır.” ifadelerini kullandı.
“FİYAT BAREMLERİ GÜNCEL DURUMA GÖRE YENİDEN DÜZENLENMELİ”
“Bugün yangın yerine dönmüş olan eczaneler maalesef iflasın eşiğinde can çekişmektedir.” diyen Pehlivanlı şunları kaydetti: “Ne eksik ne fazla, eczacılar sadece hak ettiklerini istemekte ve bunu da sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için talep etmektedir. Toplum sağlığını geliştirmek, eczacılık mesleğindeki niteliği korumak ve ülkemizin dört bir yanında birinci basamak sağlık hizmet sunum noktaları olarak görev yapan eczanelerimizi ve eczacılık mesleğini hayatta tutabilmek için; İlaç Fiyat Kararnamesi’nde, 18 yıl öncesinin koşullarına göre belirlenen fiyat baremlerinin güncel duruma göre yeniden düzenlenmelidir. Yapılacak barem artışlarının enflasyon, ilaç fiyat artışları ve yeniden değerleme oranı gibi bir standarda bağlanarak güncellenmelerin yapılacağı yeni bir model oluşturulmasını istiyoruz. SGK İlaç Alım Protokolümüzde eczacıların içinde bulunduğu ekonomik darboğaz gözetilerek gerçekçi iyileştirmelerin yapılmasını istiyoruz. Eczanelerimizde istihdamın devamlılığının sağlanabilmesi için KOSGEB ve İŞKUR desteklerinin sağlanmasını talep ediyoruz. Hem sunduğumuz sağlık hizmetinin kalite ve etkinliğini arttıracak, hem de eczacılarımız için can suyu olabilecek şekilde eczane ekonomilerinin salt ilaç fiyatlarına bağlı bir yapıdan uzaklaştırılmasına yönelik yeni bir model üzerinde çalışmaların başlatılması ve hizmetler karşılığı eczacıların hak ettiği Meslek Hakkının verilmesini istiyoruz.”
“DOĞRU BİR SİSTEMİN KURGULANMASINI TALEP EDİYORUZ”
Pehlivanlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Takviye edici gıdaların Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden, eczacı danışmanlığı ve takibinde halka sunulması yönünde gereken düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın hak ettikleri koşullarda görev yapmaları ve özlük haklarının iyileştirilmesini istiyoruz. Ülkemizin dört bir yanında hizmet veren eczacılar olarak, ilacın her zaman bulunabilir ve kolay erişilebilir olmasını savunduğumuzu her platformda defalarca dile getirdik. Bunun da yolu olarak tüm tarafların görüşleri alınarak halkın cebinden daha az para çıkacağı, doğru bir sistemin kurgulanmasını talep ediyoruz.”
“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZLA GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ”
Eczacılık camiasının sorunlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediklerini dile getiren Pehlivanlı sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip olan mesleğimizin geleceğinden endişe duyan biz eczacılar, Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmek, ülkemizin ilaç-eczacılık politikaları ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerimizi kendisine iletmek istiyoruz. İşte bu nedenle, bildiğim kadarıyla Türk Eczacıları Birliği Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşmek için randevu talebinde bulundu. Ve kendisi ile görüşebildiğimiz takdirde sorunlarımızın çözümü noktasında adım atılacağını umuyoruz. Müzakere ve mücadeleyi beraber götüreceğimiz bu süreç içerisinde Türk Eczacıları Birliği, 54 Eczacı Odası ve 40 bini aşkın eczacı olarak ortaya koyduğumuz ortak irade doğrultusunda Ekim ayı içerisinde büyük eczacı mitingini gerçekleştireceğiz ve hastalarımızı zor duruma düşürmeden, başlattığımız mücadeleye, devam edeceğimizi de belirtmek isteriz.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi