• Haberler
  • Genel
  • Ebeveynlere de görev düşüyor – Kocatepe Gazetesi

Ebeveynlere de görev düşüyor – Kocatepe Gazetesi

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Edil, sınav dönemlerinde çocuklara nasıl davranılması gerektiğini açıkladı Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Edil, sınav dönemlerinde ebeveynlerin de öğrenciler kadar dikkatli olması gerektiğini söyledi. Edil, 'Haziran ayının gelmesiyle birlikte sınava girecek olan çocukların, stresleri iyice arttı. Haziran okulun sonu, yazın başlangıç ayı olmaktan çıkıp bir sınav [&hellip]

Ebeveynlere de görev düşüyor

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Edil, sınav dönemlerinde çocuklara nasıl davranılması gerektiğini açıkladı

Özel Fuar Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Edil, sınav dönemlerinde ebeveynlerin de öğrenciler kadar dikkatli olması gerektiğini söyledi. Edil, “Haziran ayının gelmesiyle birlikte sınava girecek olan çocukların, stresleri iyice arttı. Haziran okulun sonu, yazın başlangıç ayı olmaktan çıkıp bir sınav ayı oldu ve her yaş grubundan çocuğun peş peşe sınavları var. Sınav kaygısı sadece büyük sınavlarda yaşanılmaz, kaygının büyüklüğü yapılan çalışma ile orantılı değildir. Eğer çocuk ailesinin başarıyı çok istediğini hissederse, bu şekilde büyütülmüşse ailesinin sevgisinin başarısına bağlı olduğunu, başarısız olduğunda sevilmeyeceğini düşünür” dedi.
ÇOCUKLAR KAOSA DÜŞMESİN
Edil, “Ebeveynler bir yandan çocuklarına sınavın önemli olmadığını, elinden geleni yapmasını söyler, diğer yandan çok çalışmasını ister ve bir yandan da konuşmaların içinde bu sınavı kazandığında her şeyin daha iyi olacağı, yaşamını değiştireceğini sıkıştırır. Sonra çocuğun kaygısına şaşırır ve baş etmesini bekler. Bunun dışında, kendine güvensizlik, karamsarlık, daha önceki başarısızlıklar, beklentilerin gerçeğe uygunsuzluğu ve bilgisiz olmak, kaygı nedenleridir, hedefi belli etmeden girilen yarışlar gibi nasıl bir yaşam beklentisi olduğu gözden geçirilmemiş çocuklar bu kaos içinde kaybolurlar” diye konuştu.
ÇOCUĞUN SAĞLIĞI ÖNEMLİ
Hülya Edil şöyle devam etti: “Kazanamazsam benim sonum olur, ailem çok fedakârlık yaptı, onların yüzüne bakamam, kazanamazsam rezil olurum, arkadaşlarım ne düşünür” gibi düşünceleri olumlu hale çevirmek, kaygıyı azaltmak için önemlidir. Çocuğumuzun iyi bir okulda okuması kadar mutluluğu ve sağlığı da önemlidir. Ebeveynlerin bu konudaki kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaları, işi içinden çıkılmaz hale getirir. Karşılıklı güven ve sağlıklı olmanın daha önemli olduğunun vurgulanması, belki önümüzdeki günlerde çocuklarımızın kaygısını azaltabilir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme