'Ebeveynler İyi De Ve Kötü De Rol Model'

AFSÜ Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Doçent Doktor Aydın Balcı, Afyonkarahisar Gazi MTAL öğrencilerine madde bağımlılığı temalı seminer verdi. Balcı, ebeveynlerin çeşitli alışkanlıklarının madde bağımlılığına zemin hazırladığını vurguladı.

Afyonkarahisar Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde (MTAL) Madde Bağımlılığı semineri verildi.

Okul öğrencilerini bilinçlendirme faaliyeti kapsamında Ocak ayı etkinliği olarak bağımlılık yapan maddeler konusunda öğrencilere AFSÜ Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Doçent Doktor Aydın Balcı tarafından seminer verildi.

“MADDE BAĞIMLILIĞI YÜZLEŞİLMESİ GEREKEN BİR SAĞLIK PROBLEMİ”

Seminer programının açış konuşmasını yapan Gazi MTAL Okul Müdürü Şakir Gökhasan, konu hakkında yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: 

Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Son yıllarda hızla artan şekilde madde kullanımı, farklı sosyal katmanlarda farklı şekillerde var olarak aileleri, ülkeleri derinden yaralayan, ırk ve etnik farklılık ayırmadan halkın yüzleşmek durumunda kaldığı bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir.

'Ebeveynler İyi De Ve Kötü De Rol Model'

Madde kullanımı, aşırı ekonomik maliyet, ölüm oranlarında artış, aile dengelerinin bozulması, sağlıklı bireylerin meydana getirilmesi gibi temel konularda ciddi sarsıcı etkilere yol açmaktadır.’’ Gökhasan; Programın hazırlanmasında emeği geçen Gazi MTAL Elektronik Öğretmeni Sevim Saniye Ulusoy’a ve Doçent Doktor Aydın Balcı’ya katkılarından dolayı teşekkür etti.

“EBEVEYNLERİN ALIŞKANLIKLARI ZEMİN HAZIRLIYOR”

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Doçent Doktor Aydın Balcı, seminerde şöyle konuştu: “12- 17 yaş aralığındaki çocukların madde bağımlılığına eğilimi dikkat edilmesi gereken durumların en başında gelmektedir. Madde bağımlılığı yaş dağılımına bakıldığında ise 17-25 yaş aralığında bağımlı sayılarında artış göze çarpmaktadır. 

Aile içinde dürtüsel davranış örüntülerinin olması, iletişimin ve aile desteğinin azlığı, çatışma ortamının fazlalığı, ebeveynlerin alkol vb. madde kullanma alışkanlıklarının olması gibi sebepler bağımlılık oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. Madde bağımlısı olma sebepleri; Benlik saygısının düşüklüğü, sağlıksız arkadaş ortamı, merak, kişilik problemleri, sağlıksız aile ortamı, sorunlardan kaçış isteği, dayanıksız ve güçsüz kişilik yapısı, duygusal yoksunluk gibi sebepler sayılabilir.

Madde kullanımı bu kadar yaygınken maddelerin içeriği, zararı, yan etkileri hakkında bir o kadar az bilgi sahibi olunması ise durumun ciddiyetiyle örtüşmemektedir. Oysaki kişiler, özellikle gençler, bu maddelerin içeriği hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarında bunları kullanma ihtimalleri azalacaktır.’’

Bakmadan Geçme