Eber’deki kirlilik yükü azaldı – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, Afyonkarahisar’daki çevre kirliliği ve tehlikeli atık potansiyeli hakkında bilgi verdi. Sarılı, “İlimiz sanayi, tarım ve hayvancılık ile turizm sektörlerinde önemli tesislere sahip olması nedeniyle eşdeğer nüfusa sahip iller içinde çevre mevzuatı uygulamalarının en yoğun olduğu bir İl'dir. İlimiz Türkiye genelinde işlenebilir mermer rezervinin yüzde 35-40'lık, mermer ihracatın da ise yüzde [&hellip]
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, Afyonkarahisar’daki çevre kirliliği ve tehlikeli atık potansiyeli hakkında bilgi verdi. Sarılı, “İlimiz sanayi, tarım ve hayvancılık ile turizm sektörlerinde önemli tesislere sahip olması nedeniyle eşdeğer nüfusa sahip iller içinde çevre mevzuatı uygulamalarının en yoğun olduğu bir İl’dir. İlimiz Türkiye genelinde işlenebilir mermer rezervinin yüzde 35-40’lık, mermer ihracatın da ise yüzde 16’lık paya sahiptir. İlimizde 400 adet mermer ocağı ve 500 ün üzerinde mermer işleme tesisi bulunmakla birlikte; ilimizde tehlikeli atık beyan sistemine kayıtlı; Çimento, Alkoloid ve Şeker fabrikaları, biyogaz, plastik atık geri dönüşüm ve patates işleme tesisleri, süt işleme, kemik işleme, gübre işleme, kan işleme, kanatlı hayvan işletmesi ve mezbahane, toplam 15 bin yatak kapasiteli oteller olmak üzere yaklaşık bin 600 adet tesis bulunmaktadır” dedi.
Sarılı şöyle devam etti:
“Tüm bu tesislerle birlikte ilimiz nüfusunun yüzde 93’ünün katı atıkları, yüzde 73’ünün atık suları 14 adeti Belediye ve birliklere, 27 adeti ise özel ve tüzel kişiler ait olmak üzere toplam 41 adet arıtma tesisi ile arıtılmaktadır. İlimiz gerek katı atıkların gerekse atık suların arıtılması noktasında çoğu illere oranla önemli sayıda arıtma tesisine sahip bir İl’dir. İlimiz Çay İlçesinde bulunan ve Akarçay tarafından beslenen Eber gölündeki yıllara dayalı kirlilik yükü son 15 yıldır yapılan arıtma tesisleri ve iyileştirmeler sonucu en alt seviyelere inmiştir. Eber gölünü besleyen Akarçay’a deşarjı olan işletme ve belediyelerin birçoğunda arıtma tesisi bulunmakla birlikte Akarçaya deşarjı bulunan Alkoloid fabrikasının arıtma tesisinin veriminin artırılması çalışmaları ile Çobanlar-Sülümenli-Kocaöz-Işıklar Belediyelerine ait atık su arıtma tesisinin inşaası son aşamaya gelmiştir. Bu arıtma tesisleri ile birlikte, hayvan gübrelerinden ve çöpten ortaya çıkan biyogazdan elektrik üreten tesisler, kan işleme tesisi ve diğer atıkların geri dönüştürülmesi veya bertarafı ile ilgili tesislerin yanısıra, Bakanlığımızca altyapı ve çevre kirliliğinin giderilmesine yönelik projeler için Belediyelerimize ve İl Özel İdaresine son 15 yılda yaklaşık olarak 115 milyon TL hibe yardımı yapılmış olup tüm bu tesisler sayesinde ve çevre kirliliği ile mücadele sonucu daha temiz, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevrenin sağlanmasında ilimiz çok önemli mesafeler kat etmiştir.”