Eber, yeniden hayat vermeye başladı

Afyon'daki Eber Gölü'nde su seviyesinin yükselmesi bölgede yaşayan vatandaşların umudu oldu. Çevresindeki köylülerin gölden çıkardıkları kamışlar, Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye başlandı Afyonkarahisar’ın Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçeleri arasında kalan Eber Gölü’nde su seviyesinin yükselmesi, çevredeki belde ve köylerde yaşayan vatandaşların umudu oldu. Eber Gölü’nün eski haline dönmesi içi yapılan çalışmalara katılan ve yakından takip eden [&hellip]

Eber, yeniden hayat vermeye başladı

Afyon’daki Eber Gölü’nde su seviyesinin yükselmesi bölgede yaşayan vatandaşların umudu oldu. Çevresindeki köylülerin gölden çıkardıkları kamışlar, Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye başlandı

Afyonkarahisar’ın Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçeleri arasında kalan Eber Gölü’nde su seviyesinin yükselmesi, çevredeki belde ve köylerde yaşayan vatandaşların umudu oldu.
Eber Gölü’nün eski haline dönmesi içi yapılan çalışmalara katılan ve yakından takip eden Eber Gölü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kalay, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, göl çevresindeki köylülerden kamış toplayan 3 firmanın bunları Avrupa ülkelerine ihraç etmeye başladığını söyledi. Eber Gölü’nü, Akşehir Gölü ile aynı havzada olması nedeniyle aynı proje ile kurtarma çalışmalarının başlatıldığını belirten Kalay, uygulanan proje ile Eber Gölü’nün 100 yıllık bir korumaya alındığını söyledi.
Göldeki doluluk oranının yüzde 50’lere ulaştığını belirten Kalay, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Gölü besleyen su kaynakları üzerine kurulan kaçak bentler yıktırıldı. Dolayısıyla göle gelen su artık oyalanmıyor ve kayba uğramıyor. Bunun yanında gölden gereksiz su tahliyeleri de kaldırıldı. Gölümüz artık kamışıyla, 200’ü aşkın kuş çeşidiyle, balık ve diğer su ürünleriyle çevrenin umudu oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederim”http://m.kocatepegazetesi.com/” diye konuştu.
Gölün kamışlarını Avrupa ülkelerine ihraç eden His firmasının yetkilileri ise kamışların düzenli olarak Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini, bu sayede bölge halkına gelir ve ülke ekonomisine de döviz girdisi sağladıklarını söylediler.
Eber Gölü’nden çıkarılan ve Avrupa ülkelerine ihraç edilen kamışların, kağıt, izolasyon, süs eşyası gibi ürünlerde kullanıldığı bildirildi. (AA)

Bakmadan Geçme