Eber Gölü’nde 600 bin metrekarelik alan yandı

Bolvadin ve Çay İlçe sınırları içerisinde bulunan Eber Gölü'nün çekilen sularının bulunduğu göl arazisindeki kamışlarda yangın çıktı. Yaklaşık 600 bin metrekare alandaki kamışlar yanarak kül oldu. Kilometrelerce uzaktan bile görülen yangına zeminin yumuşak olması nedeniyle itfaiye tarafından müdahale edilemedi   Eber Gölü’nün Bolvadin İlçesi Derekarabağ ve Çay Çayırpınar Köyleri’nde ayrı ayrı yangın meydana geldi. 2 [&hellip]

Bolvadin ve Çay İlçe sınırları içerisinde bulunan Eber Gölü’nün çekilen sularının bulunduğu göl arazisindeki kamışlarda yangın çıktı. Yaklaşık 600 bin metrekare alandaki kamışlar yanarak kül oldu. Kilometrelerce uzaktan bile görülen yangına zeminin yumuşak olması nedeniyle itfaiye
tarafından müdahale edilemedi

Eber Gölü’nün Bolvadin İlçesi Derekarabağ ve Çay Çayırpınar Köyleri’nde ayrı ayrı yangın meydana geldi. 2 noktada ayrı büyüklüklerde yangın çıkarken ilk yangın Çayırpınar Köyü yakınlarında yaşandı. ikinci olay ise Bolvadin İlçe sınırları içerisinde yer alan Derekarabağ Köyü sınırlarında yaşandı. İki köy sınırlarında da oldukça büyük alanların yangından etkilendiği öğrenildi.
Önceki gün gece saatlerinde göl arazisinde dumanları ve ateşi gören köylüler durumu jandarma ve itfaiyeye bildirerek yardım istedi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Yangına müdahale etmek isteyen itfaiye ekipleri zeminin yumuşak olmasından dolayı başarılı olamadı. İtfaiye araçları ağırlıklarından dolayı gölün zeminine batma riskine karşın bir süre yangın mahalline kadar ilerlerken yangın mahalline ulaşamadan geri döndüler.
“SADECE KAMIŞLAR DEĞİL, CANLILAR DA YANDI”
Eber Gölü Alan Kılavuzu Kadir Ateş, yangında adeta ciğerlerinin yandığını söyledi. Yangında yaklaşık 600 bin metrekarelik arazinin zarar gördüğünü belirten Ateş, “Yangında sadece kamışlar değil canlıla rda yandı. Bu olaydan kamış toplayanlar ile birlikte bölge sakinleri de zarar gördü. Biz yangınların olmamasını ve vatandaşın ekmeğine mani olunmamasını istiyoruz. Bulunduğumuz alan eskiden göl arazisiydi ama şimdi kurudu. Eskiden 144 kilometrekarelik bir alanı olan göl şimdi 55 kilometrekareye kadar düştü, kısacası göl yok oldu.” dedi.
“YANAN KAMIŞLAR BİZİM HALKIMIZIN EKMEĞİ”
Eber Gölü’nde saz kesimi ve rehberlik yaparak geçimini sağlayan Bayram Arıkan, “Biz istiyoruz ki bu yangınlar olması. Yanan kamışlar, bizim halkımızın ekmeği ilk başta Eber Gölüne su istiyoruz. Bu yangınları önlemenin tek sebebi Eber Gölü’ne sudur. Ne maksatla yanmıştır, kim yakmıştır, görmediğimiz için bir şey diyemeyeceğim. Eber Gölü şuanda can çekişiyor. Böyle giderse zaten gelecek sene ne Eber Gölü diye bir şey kalmayacak, ne saz olur, ne ördek olur burada. Yani Eber Gölü bittiği zaman bizim halkımızda bitmiş olur.” ifadelerini kullandı.
Yangınların çıkış nedeni üzerinde jandarma ve itfaiye ekipleri tarafından çalışma başlatıldı.
>> Kocatepe Haber Merkezi

Bakmadan Geçme