Eber Gölü fabrika atıkları ile kirletildi
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Eber Gölü’nde yaşanan kirliliğin havzanın yok olmasıyla sonuçlanacağını ifade etti. Yılmaz, Eber Gölü’nün Afyonkarahisar şehr atıkları başta olmak üzere, bölgede yoğun faaliyet gösteren et ve süt sanayilerinin atıkları ile bu havzada faaliyet gösteren Alkaloit ve Şeker Fabrikaları tarafından kirletilildiğini söyledi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, MHP'li 20 [&hellip]
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Eber Gölü’nde yaşanan kirliliğin havzanın yok olmasıyla sonuçlanacağını ifade etti. Yılmaz, Eber Gölü’nün Afyonkarahisar şehr atıkları başta olmak üzere, bölgede yoğun faaliyet gösteren et ve süt sanayilerinin atıkları ile bu havzada faaliyet gösteren Alkaloit ve Şeker Fabrikaları tarafından kirletilildiğini söyledi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, MHP’li 20 milletve-kili ile birlikte Eber Gölünde yaşanan kirliliğin ve havzanın yok olmaya başlamasının nedenlerinin araştırılması ve çözüm yollarının tespiti edilerek bu yönde çalışmalar yapılması ile ilgili bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne önerge verdi.
Bölge için ciddi gelir kaynağı
Eber Gölü’nün Afyonkarahisar için ve Türkiye açısından oldkça önemli bir göl olduğunu ifade eden MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz; “Uzun yıllardır süre gelen bir ihmaller zinciri nedeni ile Eber Gölü yıldan yıla zarar görmekte, küçülmektedir. Eber Gölü bölge için her şeyden önce ciddi bir gelir kapısıdır. Bu göl sayesinde bölgede yapılan kamışçılık, balıkçılık ve tarım sanayi bitme noktasına gelmiştir. 10 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti maalesef ilimizin diğer sorunlarına duyarsız kaldığı gibi bu soruna da duyarsız kalmaya devam etmektedir. Eber Gölü kurtarılmalı ve gelecek nesillere aktarılmadır. Bu sebeple 20 milletvekili arkadaşımız ile beraber bir Meclis Araştırması açılarak Eber Gölünde yaşanan kirliliğin ve havzanın yok olmaya başlamasının nedenlerinin araştırılmasını ve çözüm yollarının tespit edilerek bu yönde çalışmalar yapılmasını istedik.” şeklinde konuştu.
Doğal kaynaklar hızla tükeniyor
Milletvekili Yılmaz TBMM’ye verdiği araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Araştırma önergesinde şu görüşlere yer verildi: “Uygarlıkların beşiği olarak zengin bir kültürel ve tarihi mirasa sahip olan ülkemizin bu zenginlikleri eşsiz, doğal güzelliklerle de desteklenmektedir. Ancak özellikle 20. Yüzyılın ikinci yarısında baş döndürücü bir hıza ulaşan teknolojik ve endüstriyel gelişmeler çevresel değerlerin tahribi ve çevre kirliliğini beraberinde getirmiştir. Yeraltı su düzeylerinin inanılmayacak derecede hızlı düşüşü, sanayide ve tarımda su kullanımının son derece artması ve yanlış tarımsal sulama teknikleri ile gölden kontrolsüz su alımı, bunların beraberinde yaşanan kuraklık gibi nedenlerle doğal kaynaklarımız hızla tükenme eğilimine girmiştir. Türkiye; doğal zenginlikleri arasında önemli bir yere sahip olan göllerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır.”
Türkiye’nin 12’inci
büyük gölü
Eber Gölü’nün bu kötü kaderi yaşayan göllerden biri olduğunu kaydeden MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz önergesinde; “Türkiye’nin 12. büyük gölü olan Eber Gölü Afyonkarahisar ilinin Bolvadin, Çay ve Sultandağı ilçeleri sınırları içerisinde bulunmaktadır. Göl su seviyesi ve gölalanı mevsimlere ve yıllara göre farklılık göstermektedir.1961-1991 yılları arasında en düşük su seviyesi Ekim 1991’de görülmüştür. Buna göre su kotu 965,33 metre, gölalanı 62 km2 olarak tespit edilmiştir. En yüksek su seviyesi 1969’da; su kotu 967,67 metre, gölalanı 164,5 km2 olarak tespit edilmiştir. Ortalama 150 km2 yüzölçümüne sahip olan ve derinliği 21 metreye kadar ulaşan Eber Gölü’nde su seviyesi 1-2 metreye kadar düşmüştür. Göl eski zamanlarda Akşehir gölüyle büyük tek bir göl halindeyken su kaynaklarının azalması ile Akşehir Gölüne su aktarılamamış bu da Akşehir Gölünün sularının çekilmesine neden olmuştur. Gölün etkilediği alanda tarıma dayalı sanayi ürünleri, kamış üretimi, balıkçılık gibi halkın önemli geçim kaynakları tükenme noktasına gelmiştir. 40 çeşit balık, 200’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan Eber Gölü ve çevresindeki canlı çeşitliliği de gün geçtikçe azalmaktadır. Geçimimi balıkçılıkla sağlayan balıkçı köyleri boşalmaya başlamıştır.” dedi.
Eber Gölü fabrika atıkları ile kirletildi
Gelişen Dünya şartlarına karşılık gerileyen doğal kaynaklarda tarımın sürdürülebilir bir şekilde yapılması için özel mikro havzalar oluşturulduğunu belirten Yılmaz; “Özellikle kiraz üretiminde Eber Gölünün etkisi ile oluşan mikro havzalarda üretilen kiraz, Sultandağı ve Çay ilçelerinden bütün Dünya’ya ihraç edile gelmiş ve Eber’in bu havzalardaki rolü örnek alınarak Türkiye’de yeni mikro havza oluşumları için çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmalar sürerken mikro havza olarak önderlik etmiş Eber’in yok olması hem bir doğal varlığın yok oluşu, hem de buna dayalı olarak gelişen tarımsal üretimin istenilen nitelikte yapılamaz hale gelmesi gerçekten üzücü ve önlem alınması gereken bir durumdur. Sonuçlarının ise bölge halkının geçimini ve refahını doğrudan etki-lemesi kaçınılmazdır. Eber Gölü, Afyonkarahisar şehrinin atıkları başta olmak üzere, Afyonkarahisar ile Eber Gölü arasında akan Akar Çay’a atıklarını deşarj eden ilçe ve beldelerin atıkları, bölgede yoğun faaliyet gösteren et ve süt sanayilerinin atıkları, bu havzada faaliyet gösteren Alkaloit ve Şeker Fabrikaları ile kirletilmiştir. Çiftçilerin yanlış sulama yapmaları ve yaşanılan kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesi adlındadır. Yukarıda arz edilen nedenlerle Anayasanın 98. TBMM İç tüzüğünün 104. ve 15. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.” diye konuştu. (Kocatepe)