Düzenli kan bağışçısı sayımız artmalı

Afyonkarahisar Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, düzenli kan bağışçısı sayısının artmasıyla, ihtiyaç duyulan kanın hızlı ve kolay bulunabileceğine dikkat çekti Kızılay’ın en önemli işlevlerinden biri, kan bağışı merkezleri ile hastanelerin duyduğu kan ihtiyacına cevap vermek. Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi de bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyor. Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, Afyonkarahisar [&hellip]

Düzenli kan bağışçısı sayımız artmalı

Afyonkarahisar Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, düzenli kan bağışçısı sayısının artmasıyla, ihtiyaç duyulan kanın hızlı ve kolay bulunabileceğine dikkat çekti

Kızılay’ın en önemli işlevlerinden biri, kan bağışı merkezleri ile hastanelerin duyduğu kan ihtiyacına cevap vermek. Afyonkarahisar Kan Bağış Merkezi de bu doğrultuda çalışmalarını sürdürüyor. Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kubilay Akman, Afyonkarahisar ve Türkiye’deki kan ihtiyacının giderilmesinin yolunun düzenli kan bağışçısı sayısının artışına bağlı olduğunu söyledi. Akman, “Düzenli kan bağışçısı olmak gerekiyor. Almanya’da nüfus bizimle aşağı yukarı aynı, 3 buçuk milyon kan toplanıp kullanılabiliyor. Bizim hedefimiz ise 2 milyon. Bu daha çok düzenli kan bağışı ile ilgili. Sosyal hayatlarına da son derece dikkat ediyorlar. Acil durumlarda, yetkililerin açıklamalarının beklenmesi gerekiyor. Aynı anda 3-4 bin kişinin kanının alınması imkansız. Kanları test ettikten sonra kullanabiliyoruz” dedi.
KAN VERMEDEN ÖNCE
FORM DOLDURULUYOR
Sağlık Bakanlığı’nın kan bağışlarıyla ilgili yasal düzenlemelerden yola çıkarak Ulusal Rehber hazırladığını belirten Akman, Ulusal Rehber’e göre 18-65 yaş arasındaki 50 kilogram ağırlığın üzerindeki her sağlıklı insan kan bağışlayabilir. Erkekler, 3 ayda bir yılda 4 defa, kadınlar ise 4 ayda bir, yılda 3 defa kan bağışlayabilirler. Sürekli ilaç kullanımı, kan bağışına engel değildir. Biz ilaçları irdeliyoruz. Tansiyon ilaçları engel değil. Şeker hastalarında insülin kullanıyorsa ondan alamıyoruz sadece. Ama genel olarak ilaç kullananların kan bağışlamasında herhangi bir sakınca yok, herkes kendi sağlığını koruyarak kan bağışını yapmalı. Bizim formumuz var, bu formu inceleyip kan verilmesi uygun olan ve olmayanları söylüyoruz” diye konuştu.
17 BİN ÜNİTE KANA İHTİYAÇ VAR
Kan veren kişinin zindeliğini koruduğunu, ancak asıl başkasının hayatını kurtardığına dikkat çeken Akman, Afyonkarahisar’da 17 bin ünite kan hedefine ulaşmak için çalıştıklarını kaydetti. Şu ana kadar 12 bin ünite kan bağışı topladıklarını belirten Akman, “Afyonkarahisar’ın ihtiyacı 17 bin. İlçelerdeki devlet hastaneleri de dahil olmak üzere bütün kanları alıp biz dağıtıyoruz. Kanlar toplanıyor, testlerden geçiyor. Uygun olan kanlar hastaneden gelen bilgilere göre dağıtıyoruz. Hedeflerimize ulaşmaya çalışıyoruz. 7 gün çalışıyoruz. Merkezimiz ve iki ekiple çalışıyoruz, bazen merkezimizi de kapatıp 3 ekip sahada çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
BELEDİYE OTOBÜS TAHSİS ETTİ
Kan Bağış Merkezi’ne tahsis edilen otobüsten de yararlandıklarını hatırlatan Akman, “2011’de 14 bin ünite kan bağışına ulaştık. 2010’da 10 bin hedefini ulaştık. Şu anda Afyonkarahisar, kendi kendine yetebiliyor. Afyonkarahisar’da kan verme bilinci 2009’dakine göre daha iyi durumda. Biz de ilçelere de gidiyoruz kan bağışı toplamak için . Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve Belediye Meclis Üyeleri, bize bir otobüs tahsis edilmesini uygun gördüler, kendilerine teşekkür ediyoruz. Sürekli kan bağışı toplayabiliyoruz” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme