• Haberler
  • Genel
  • “Düzenlemeler bizden, uymak hepimizden” – Kocatepe Gazetesi

“Düzenlemeler bizden, uymak hepimizden” – Kocatepe Gazetesi

İmaret Camii'nden ana kavşağa kadar trafik akışının rahatlatılması için yapılan durak değişikliği ile büyük ölçüde istediklerini hayata geçirdiklerini belirten Trafik komisyon başkanı M. Emin Birliktir: “Gerekli düzenlemeleri yapmak bizden, uymak hepimizden.” dedi Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyon Başkanı Mahmut Emin Birliktir, toplu taşıt duraklarındaki son düzenlemeleri değerlendirdi. İmaret Camii'nden ana kavşağa kadarki trafik akışının rahatlatılması [&hellip]

"Düzenlemeler bizden, uymak hepimizden"

İmaret Camii’nden ana kavşağa kadar trafik akışının rahatlatılması için yapılan durak değişikliği ile büyük ölçüde istediklerini hayata geçirdiklerini belirten Trafik komisyon başkanı M. Emin Birliktir: “Gerekli düzenlemeleri yapmak bizden, uymak hepimizden.” dedi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyon Başkanı Mahmut Emin Birliktir, toplu taşıt duraklarındaki son düzenlemeleri değerlendirdi. İmaret Camii’nden ana kavşağa kadarki trafik akışının rahatlatılması için yapılan durak değişikliği ile büyük ölçüde istediklerini hayata geçirdiklerini söyledi.
BAYANLAR RAHATSIZ OLUYORLARDI
Kadınana ilkokulu önündeki durağı İmaret camii karşısına almalarındaki etkenin ana cadde sayılan Bankalar caddesindeki trafiğin çok sıkışması olarak açıklayan Birliktir, Kadınana ilkokulu önündeki durakta taşıtların sadece indirme bindirme yapma kuralına uymadıklarını kaydetti. Trafik Komisyon Başkanı M. Emin Birliktir, özel halk otobüsleri ve minibüslerinin bekleme yapmaları sonucu trafiğin sıkıştığını söyledi. Birliktir; “Kadınana ilkokulu önündeki durakta hem araç hem de yaya trafiği sıkışıyordu. Malum olduğu üzere o tarafta kaldırımlarımızda geniş değil. Ayrıca bir ilkokulun önü olduğu için farklı sorunlarlada karşılaşabileceğimizi düşündük. O durağın girişinde Ambaryolu girişi, PTT aralığı, 2. Dumlupınar caddesi ve taksilerin durduğu ara var. O tarafa dönen en az 4-5 sokağımız var. Ciddi manada şehrin ana trafiğinde sıkışıklıklar meydana geliyordu. Yayalardan çok tepki geliyordu. Özellikle bayanlar çok rahatsız oluyorlardı. İnsanlar üst üste gidiyorlardı, ciddi sıkışma vardı. Durakta bekleyen insanlar rahatsız oluyorlardı.” dedi.
DURAKLAR ARASI
500 METRE NORMAL SINIR
Sorunun çözümü için arası fazla olmayan bir yer aradıklarını ifade eden Trafik Komisyon Başkanı M. Emin Birliktir, en uygun yerin Açıkgözoğlu çıkmazından Havuççu çıkmazı olarak adlandırılan yere kadar olan alanı en uygun yer olduğuna karar verildiğini söyledi. İmaret camii karşısına rast gelen bu alandaki kaldırımların biraz daha geniş olduğunu belirten Birliktir; “Trafik bu yeni yerde de yoğun ama buranın dörtte biri kadar değil. Zaten trafikte istediğimiz şekilde rahatladı. Bizim ana arter dediğimiz Bankalar caddesini rahatlatmak amaçlanmıştı. İkinci etapta yer bulamadık. Ziraat bankası önündeki duraklarında aşağı tarafa kayması gerekiyor. Ama böylesi bir durumda da bu sefer cenaze araçlarına sıkıntı vereğiz. Orayı nasıl çözeceğimizi bilmiyoruz. Toplu taşımada durak aralarındaki yürüme mesafesi 500 metre olarak normal sınırdır. Eski ve yeni yere bakıldığında yüz metre mesafede bir yer. Halkımıza yıllarca ‘müsait yerde ineyim’ alışkanlığı kazandırıldı. Müsait yerde değil durakta iniş biniş yapılır. Bu kültürün yerleşmesi için uğraşıyoruz. Bilindiği gibi şehrimizin yolları dar. Tüm otobüs ve minibüs hatları zamanında Kurtuluş caddesine verilmiş. Bunun sıkıntısını hep birlikte çekilmiş.” diye konuştu.
ESAS OLAN KALİTELİ YOLCULUK
Afyonkarahisar’da sadece otobüsler ve minibüslerin dışında başkaca araçlar ve yayalarında trafikte olduğu gerçeği dışında bencilce hareket edildiğinden yakınan Birliktir şöyle konuştu: “Yol ortasında bekleme yapılıyor. Yol ortasında duran bir araç yarım saniye beklense o trafiğin halini hepimiz biliyoruz. Sıra radikal kararların alınmasına geldi. Afyon’daki trafik sorununu kökten çözebilirsek başarılı olacağız. Üniversiteye trafik sorununun çözümü için bir çalışma yaptırmayı düşünüyoruz. O çalışmalar bittikten sonra nasıl bir radikal karar alınması gerekiyorsa onların alınması lazım. Bu sadece trafik komisyonu ile değil emniyet birimleri, belediye başkanlığı ve Valilik makamı olmak üzere çok ayaklı bir çalışma anlamına geliyor. Artık bu sorunun bir şekilde çözülmesi lazım. İnsanlar ucuz toplu taşıta binmekten değil rahatsız yolculuktan şikayetçi. Yani esas olan kaliteli yolculuk. Bu sorunuda aşmak istiyoruz. İnsanlarımız konforlu rahat yolculuk yapmak istiyorlar. Bizim de amacımız bu. Fiyat 75 kuruş olmasın 1 TL olsun. Ama insanımız rahatsız olmasın. Baskonuşlar, akşam saatleride mor ışıklar vs. Tüm bunlar ortak sıkıntılarımız.”
“GEREKLİYDİ YAPTIK MEMNUNUZ”
M. Emin Birliktir, yaşça büyük hanımlar başta olmak üzere hanımların rahatça yolculuk yapmaları, duraklarda itiş kakışa maruz kalmamaları gerektiğini tüm samimiyetiyle söylediğini vurguladı. Şehir genelinde saygılı ve kaliteli toplu taşıma yolculuğu kültürüne ulaşılamadığını belirten Birliktir; “Tekrar ediyorum özellikle bayanlar çok ciddi rahatsızlıklar yaşıyorlar. Toplu taşımacılıkta profesyonel zihniyet önemli. Şehirde yaşamanın hem kuralları hem de bedeli var. Lüften 300 metrelik mesafeyi yürüyelim. Bu kadar mesafeye araçla gitmek sürekli indi bindi ve yolda bekleme yapmak trafiği sıkıştıran faktörlerden. Bunların bitmesi lazım. Kişisel bencillikleri aşmalı, kurallara riayet etmeliyiz. Bunları her birimiz yapmak durumundayız. Son durak değişikli uygulaması gerekliydi yaptık, memnunuz. İlk başta duraklar arasında çok yürüdüklerini söyleyenler oldu. Yüz metre mesafe çok değil. Onlarda alışınca iyi oldu diyecekler. Yakında kapalı durakta yapacağız. Gerekli düzenlemeleri yapmak bizden uymak hepimizden.”

Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme