Düz Memur Nedir, Ne İş Yapar?

Düz memur nedir, ne iş yapar? sorusu bugün internette en çok arananlar listesinde yer aldı. Peki, Düz memur nedir, ne iş yapar? Düz memur nasıl olunur?  Tüm bu soruların yanıtı haberimizde.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda yeterli puan alarak, devletin belirlediği departmanda kamu görevlisi statüsünde çalışan düz memurların ne iş yaptığı merak konusu oldu. Merak ettikleriniz haberimizde…

MEMUR NEDİR?

Memurlar, devletin farklı kademelerinde kamu hizmetini yapmakla görevlendirilen kişilere verilen isimdir. devlet güvencesi altında olan memurlar aylıkları devlet tarafından ödenmektedir. Farkı kademe ve statülerde bulunan memurların, vasıfları ve ücretleri değişiklik göstermektedir. Düz memurlar ise; kamu kuruluşunda ihtiyaç duyulan departmanda kurumun hizmetlerini gidermek amacıyla çalışmalarda bulunurlar.

Memur Olmak için Koşullar Nelerdir?

  • Memur olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lise ya da üniversite mezunu olmak
  • KPSS’de gerekli puanı almak
  • Kamusal haklardan mahrum olmamak
  • Yüz kızartıcı ya da kasten işlenmiş suçlardan ötürü ceza almamış olmak
  • 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen esaslara uygun olmak

Davlet memuru olmak için kamu duyurularını takip ederek, başvuruda bulunulan departmanda istenilen gerekli koşulları taşındığına emin olduktan sonra başvuru yapmak gereklidir. Bazı departmanlarda sözlü mülakat uygulanmaktadır. Kişinin başvurusu incelenip, başvuru koşullarının taşıdığı anlaşıldığı taktirde sözlü mülakata çağırılır. Bu aşamada başarılı olan adaylar, düz memur olarak devlete atanılar.

Düz memurlar için ilanlarda şu kodlar kullanılmaktadır:

4001: Lisans Mezunu.

3001: Ön Lisans programı mezunu

2001: Orta öğretim mezunu ”

MEMUR OLMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Memur olmak için KPSS’de braja puanı geçmek gerekir dolayısıyla en az 60 puan almak gerekir. Kişinin atanacağı departmana ve girdiği KPSS türüne göre alması gereken puan değişmektedir. Lisans mezunları için KPSS’de puan türleri P1, P2 ve P3; ön lisans mezunları için P93; ortaöğretim (lise) mezunları için ise P94 puan türüne göre devlet kurumlarına alım yapılmaktadır.

Memur Maaşları Ne Kadar?

2024 yılında uygulanan zam oranı ile birlikte en düşük memur maaşı 32. 860 TL’dir.

Bakmadan Geçme