• Haberler
  • Genel
  • Dünya'nın Üçüncü, Türkiye'nin En Büyük Mağarası: Tınaztepe Mağaraları

Dünya'nın Üçüncü, Türkiye'nin En Büyük Mağarası: Tınaztepe Mağaraları

Tınaztepe Mağaraları Afyon'a çok yakın

Tınaztepe Mağaraları, Konya’nın Seydişehir ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise üçüncü büyük mağarasıdır. Mağaranın toplam uzunluğu 22 kilometre olup, gezilebilen kısmı 1580 metredir. Mağara, sonunda yer alan 64 metrelik dikey iniş dışında tamamen yatay bir yapıya sahiptir.

Mağara, 1968 yılında Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından keşfedilmiştir. Bakalowichz, mağaraların tıbbi araştırmasını yaparak, bu yerin astım hastalığı için doğal bir tedavi ortamı sunduğunu belirtmiştir. 1970 yılında ise ünlü denizci Jacques-Yves Cousteau, Alman Reinhold Messner ve ekipleri Suğla Gölü ve onu besleyen su altı kaynaklarını araştırmak üzere bölgeye gelmişlerdir. Bu ekip, Fasıl Boğazı ve Tınaztepe Mağaralarının bağlantılarını keşfetmiş ve mağaranın yer altı göllerinin 22 kilometre uzunluğunda olduğunu tespit etmiştir.

Tınaztepe Mağarası, yapılan araştırmalara göre yaklaşık 230 milyon yıl gibi uzun bir sürede oluşmuştur. Mağaranın iç kısımlarında taban ve tavan arasındaki yükseklik farkının 65 metreye kadar çıktığı yerler bulunmaktadır.

Mağaranın oluşumunda eğim atımlı normal faylar etkili olmuştur. Bu iki eğim atımlı normal fay arasında kalan alan graben durumundadır. Mağaralar, oldukça saf Üst Kretase kireç taşları içerisinde yer almaktadır. Kapalı havza durumundaki boşalım sahasının geçirdiği morfolojik dönemler, mağaranın altında ve üstünde yer alan basamak şeklindeki düzlükler ve fosil mağaralarla belirlenmiştir. Mağara içerisinde eski taban seviyeleri taraça şeklindedir ve bu taraçalar ile bugünkü taban arasında 5-7 metre seviye farkı bulunmaktadır. Eski tabanın çökemediği yerlerde doğal köprüler oluşmuştur. Mağara tabanı, girişte toprak, bazı yerlerde blok ve konglomeralar (Paleozoik ve Kretase Yaşlı) ile kaplıdır.

Bakmadan Geçme