Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünyanın İlk Müzik Yarışması Nerede Yapıldı?

Her anı rekabet dolu dünyada medeniyetler kendine göre yarışmalar düzenleyerek başarıyı yakalamaya ve övmeye çalıştı. Bu yarışmalardan birisinin konusu da müzikti. Ne yazık ki kazanan müzik olmadı…

Her anı rekabet dolu

Rekabet kavramının içeriği 20’nci yüzyılda doldurulsa da, insanlar 1000’lerce yıldır rekabetin kurallarını bireysel ve toplumsal olarak yaşıyor. “Güçlü olan ayakta kalır” yaklaşımıyla konuyu irdeleyenler de oluyor; “Rekabet gelişimi sağlar” diyen de…

Afyonkarahisar’da bu rekabetin hüzünlü bir örneğini yaşamış, yüzyıllar önce. O zamanki adı Apemeia olan Dinar ilçesinde Büyük Menderes Nehri’nin de çıkış hikâyesiyle birleştirilen bir efsane anlatılır.

DÜNYANIN İLK MÜZİK YARIŞMASI NEREDE YAPILDI?

FLÜT ÇALARAK ÜNLÜ OLDU

Athena, geyik kemiğini işleyerek dünyanın ilk flütünü yapar. Athena, bulduğu bu müzik aletini beğenmez ve onu fırlatır. Çoban Marsyas, Athena’nın beğenmediği flütü alır ve çalmaya başlar. Marsyas bölgede ünlü olunca güzel sanatların güç simgesi Apollon, O’nu kıskanır bir müzik yarışması yapılmasını önerir. Yarışmanın kaybedeni, verilecek cezaya da razı olacaktır.

HİLEYE İTİRAZ ETTİ

Marsyas’ın kabul ettiği bu koşulla birlikte Frig Kralı Midas ile ilham perileri yarışmanın jürisi olur. Apollon lir çalar ve başarılı olur. Marsyas da flüt çalarken tüm duygularını sanatına katar. Kral Midas, oyunu Marsyas’a verir, ancak periler Apollon’dan korkup Apollon’a oy verir. Marsyas yarışmayı kaybeder ancak Apollon’un lir çalmanın yanında şarkı da söylediğini belirterek yarışma sonucuna itiraz eder.

DÜNYANIN İLK MÜZİK YARIŞMASI NEREDE YAPILDI?

KRAL MİDAS’A DA CEZA

Apollon, kullanılan müzik aletlerinin tersten de çalınması şartıyla tekrar yarışmayı kabul eder. Ancak flüt teknik olarak tersten çalınamaz. Marsyas yenik kabul edilir; derisi yüzülerek mağaraya asılır. Kral Midas’a da kulaklarının eşek kulağına dönüştürülmesi cezası verilir.

 

DAĞ TAŞ AĞLADI

Efsanede dağın taşın bu haksızlığa ağlayarak mağaradan büyük bir su çıkardığı anlatılır ki suyun çıktığı yer bugün nar’da Suçıkan mevkii olarak bilinir. Suçıkan’ın Büyük Menderes Nehri’nin de kaynağı olduğu belirtilir.