Dünya'nın İkinci En Yüksek Şelalesi'nin Türkiye'de Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın ise ikinci en yüksek şelalesi Türkiye'de yer alıyor
Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı Köyü sınırları içinde bulunan kaynak şelaleleridir. Bu şelalelerden biri, Türkiye’nin en yüksek ve dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak bilinir. Şelaleler, Kayseri Yahyalı ve Adana Aladağ ilçelerine yaklaşık 55 km, Kayseri’ye ise 145 km mesafededir. Kapuzbaşı’nın batısında yer alan Hacer Ormanları, 18 bin hektarlık bir alanı kaplar ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içinde bulunur. Aksu Vadisi’nden Ulupınar Köyü’ne, oradan da Kapuzbaşı’na gelen çay, şelalelerin suyu ile birleşip ırmak haline gelir ve biraz ileride Zamantı Irmağı ile birleşir. Zamantı Irmağı, Seyhan Nehri’nin en büyük koludur; ikinci büyük kolu ise Göksu Irmağı’dır. Göksu ve Zamantı, Kapuzbaşı’nın güneyinde Adana il sınırları içinde birleşerek Seyhan Nehri’ni oluşturur. Her iki ırmağın çıkış yeri Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesidir.
Kapuzbaşı Şelaleleri, irtifa akışı itibarıyla Uganda’daki Victoria Çağlayanı (100 metre) dışında, ABD’deki Niagara (55 metre), Finlandiya’daki İmatra (25 metre), Erzurum’daki Tortum (50 metre), Antalya’daki Düden (25 metre) ve Manavgat (5 metre) şelalelerinden daha yüksektir. Şelalelerin bulunduğu yerin rakımı 700 metredir ve Aladağ’ın zirvelerindeki kar ve buzul suları ile beslenir.
Yeşilköy’e 3 km uzaklıktaki ziyaret mevkiindeki şelaleler, Antalya Düden Şelalesi ile benzerlik gösterir. Zamantı Irmağı’nın iki yanında ve ırmağın üzerini kapatan doğal bir köprünün baş kısmında yer alan bu şelalelerden biri 70 metre, diğeri ise 30 metre yüksekliğindedir.