Dünyada iki tane klasik müzik var
“Klasik Türk Musikisi ile Pre-Klasik Batı Müziği Arasındaki Benzerlikler' konulu konferansta konuşan Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin Sanat Danışmanı Bertan Rona, “Dünyada iki tane klasik müzik var. Bir tanesi klasik batı müziğidir. Bir tanesi de klasik Türk musikisidir' dedi Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı ile Devlet Konservatuvarı Mezunlar Derneği tarafından 'Klasik Türk Musikisi ile [&hellip]
“Klasik Türk Musikisi ile Pre-Klasik Batı Müziği Arasındaki Benzerlikler” konulu konferansta konuşan Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin Sanat Danışmanı Bertan Rona, “Dünyada iki tane klasik müzik var. Bir tanesi klasik batı müziğidir. Bir tanesi de klasik Türk musikisidir” dedi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı ile Devlet Konservatuvarı Mezunlar Derneği tarafından “Klasik Türk Musikisi ile Pre-Klasik Batı Müziği Arasındaki Benzerlikler” konulu bir konferans düzenledi.
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin Sanat Danışmanı Bertan Rona’nın konuşmacı olduğu konferans, Devlet Konservatuvarı Binası içinde bulunan Sahneli Derslikte gerçekleştirildi.
Konferansta AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptı. Doç Dr. Türkmen, “Bugün çok değerli bir sanat adamını dinleyeceğiz. Buraya kadar gelip bizlerle bu değerli bilgilerini paylaşacağı için kendisine çok müteşşikiriz. Güzel bir konferans olmasını diliyorum” dedi.
Daha sonra söz alan Bertan Rona yaptığı konuşmada, klasik Türk musikisi ile pre-klasik batı müziği arasındaki benzerlikleri anlattı. Rona, konuşmasında teknik meselelere yer verirken konunun sosyal arka plana da değindi.
TÜRK
MUSİKİSİNİN TEMEL KABULLELERİNE YAKIN
Rona konuşmasında “Pre-klasik batı müziği dediğimde aslında, klasik öncesi, yani Mozart öncesi çok sesli müzikten bahsediyorum. Klasik Avrupa müziğinden bahsediyorum. Bu müziğin aslında zannedilenden çok fazla bizim klasik Türk musikisinin temel kabullerine yakın olduğunu iddia ediyorum. Yani biz şöyle bir algıya sahibiz. Zannediyoruz ki Avrupa’da üretilmiş olan çok sesli müzik hiç değişmeden, çok homojen bir şekilde yaklaşık 500-600 yıl boyunca devam etti zannediyoruz. Aslında öyle olmadı. Anormal değişikliklere uğradı. Bu değişiklikler uzun yüzyıllar devam etti. Mozart öncesi yani pre-klasik dediğimiz o dönem ise bizim klasik Türk musikisine bir hayli benziyor. Klasik müzik diye bir tabir var. Biz klasik müzik denildiği zaman çok sesli müziği anlıyoruz. Mozart, Beethoven, Shopen, vs. Ama bence dünyada iki tane klasik müzik var. Bir tanesi klasik batı müziğidir. Bir tanesi de klasik Türk musikisidir” dedi. Konferansa Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencileri büyük ilgi gösterdi. (Kocatepe Haber Merkezi)