Dünyada En Çok Ölüme Neden Olan Depremler?

Deprem tüm dünyanın korkulu gerçeklerinden bir tanesidir. Dünya üzerinde meydana gelen en büyük ve en fazla can kayıplarına neden olan depremleri sizler için araştırdık.

Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin, dalgalar halinde yayılarak yeryüzünü sarsması deprem olarak adlandırılmaktadır. Ancak depremin acı bir gerçeği de büyük yıkımlar ve can kayıplarına neden olabilmektedir. Dünya üzerinde farklı bölgelerde her saniye bir deprem meydana gelmektedir. Dünya tarihi boyunca meydana gelen en büyük depremleri sizler için derledik.

 

 DÜNYADA EN ÇOK ÖLÜME NEDEN OLAN DEPREMLER?

Dünya üzerinde en çok can kaybına neden olan depremlerin büyük bir çoğunluğu Asya’da meydana gelmiştir. Asya’da meydana gelen bu depremlerde yaklaşık 2 buçuk milyon insan hayatını kaybetmiştir.

Asya kıtasında meydana gelen depremde en fazla can kaybı Çin’de kaydedildi. Çin’de meydana gelen 3 ayrı depremde yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi yaşamını yitirdi.

Asya kıtasında Çin’in kuzeybatısındaki Şensi’de 23 Ocak 1556’da3 ayrı şekilde meydana gelen depremde yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi yaşamını yitirdi. Bu deprem en fazla can kaybı yaşanan deprem olarak tarihe geçti. Depremin büyüklüğünün 8. olduğu tahmin ediliyor.

ŞENSİ DEPREMİ – ÇİN

Tarihte en fazla can kaybına neden olan deprem olarak da bilinen Şensi depremi, 23 Ocak 1556’da Çin’in kuzey batısında, meydana geldi. Depremin büyüklüğünün 8 olarak tahmin ediliyor.  Bu depremde 830 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

TANGŞAN DEPREMİ – ÇİN

Dünyada en fazla ölüme neden olan ikinci deprem olarak tarihe geçen deprem28 Temmuz 1976 Çin’de yaşandı. 7,8 büyüklüğündeki depremde 255 bin kişi hayatını kaybetti. 10 saniye süren depremde 180 bine yakın bina yıkıldı.

HALEP DEPREMİ – SURİYE

Tarihin en fazla can kaybına neden olan üçüncü depremi, Suriye’nin kuzeyindeki Halep şehrinde 11 Ekim 1138 yılında meydana geldi. Depremde 230 binden fazla insan hayatını kaybetti.

 

SUMATRA DEPREMİ – ENDONEZYA

Güney Doğu Asya ülkesi Endonezya’nın Sumatra Adası yakınlarında 26 Aralık 2004 tarihinde meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami felaketinde Güney Asya ve Afrika’da 14 ülke etkilendi. Deprem ve tsunami sonucu 227 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

HAİTİ DEPREMİ DEPREMİ

Güney Amerika ülkesi Haiti’de 12 Ocak 2010 yılında meydana gelen  7 büyüklüğündeki depremde 222 binden fazla hayatını kaybetti. 300 binden fazla kişi ise yaralandı.

DAMĞAN DEPREMİ – İRAN

İran’ın kuzeyindeki Semnan iline bağlı Damğan ilçesinde 22 Aralık 856′ yılında meydana gelen depremde 200 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Büyüklüğünün 7,9 olduüu tahmin edilen deprem, tarihte en fazla ölüme neden 6. deprem olarak tarihe geçmiştir.

 

HAİYUAN DEPREMİ – ÇİN

Gansu depremi olarak da bilinen Haiyuan depremi, 16 Aralık 1920 tarihinde 7,8 büyüklüğünde meydana gelmiştir. Depremde 200 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

ERDEBİL DEPREMİ – İRAN

23 Mart 893 tarihinde İran’ın kuzeyindeki Erdebil şehrinde meydana gelen  depremde 150 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

KANTO DEPREMİ – JAPONYA

Japonya tarihinde en fazla can kaybına neden olan deprem olarak da bilinen Kanto depremi, 1 Eylül 1923 tarihinde  Kanto bölgesinde meydana geldi. Başkent Tokyo ve Yokohama bölgelerinde de büyük yıkıma neden olan 7,9 büyüklüğündeki depremde 142 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

AŞKABAT DEPREMİ – TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan’ın bugünkü başkenti olan Aşkabat’ta 5 Ekim 1948 tarihinde  yaşanan 7,3 büyüklüğündeki depremde 110 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Bakmadan Geçme