“Dünya Veteriner Hekimler Günü” coşkuyla kutlandı
Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin de kurucu üyesi olduğu Dünya Veteriner Hekimleri Birliği tarafından her yıl Nisan ayında kutlanması öngörülen “Dünya Veteriner Hekimleri Günü”, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi tarafından, programla kutlandı. Program kapsamında “Sektörel Bazda Veteriner Hekimlik Mesleğinin Durumu” konulu panel ve konser düzenlendi “Eksiklikler kısa sürede tamamlanacak”AKÜ Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda, saygı duruşu [&hellip]
Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin de kurucu üyesi olduğu Dünya Veteriner Hekimleri Birliği tarafından her yıl Nisan ayında kutlanması öngörülen “Dünya Veteriner Hekimleri Günü”, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi tarafından, programla kutlandı. Program kapsamında “Sektörel Bazda Veteriner Hekimlik Mesleğinin Durumu” konulu panel ve konser düzenlendi
“Eksiklikler kısa sürede tamamlanacak”
AKÜ Veteriner Fakültesi Konferans Salonunda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz’un yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmalarını yapan AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz konuşmasında, dekanlık görevini aldıktan sonraki ilk kutlamayı, böyle anlamlı bir günde gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Avrupa Birliği (AB) dünyada ilk veteriner okulunun kuruluşunun 250. yılı olması nedeniyle, 2011 yılını “Dünya Veteriner Hekimleri Yılı” ilan etmiştir. İlk veteriner okulu, 1761 yılında Fransa’nın Lyon şehrinde kurulmuştur. Fakültemiz ise 1995 yılında kurulmuş, ilk öğrencilerini 1997 yılında kabul etmiş ve ilk mezunlarını da 2002 yılında vermiştir. Birkaç ay sonra dokuzuncu dönem mezunlarını göreceğimiz Fakültemizden bugüne kadar toplam 397 öğrenci mezun olmuştur. Fakültemizde şu anda 66’sı kız, 279’u erkek olmak üzere toplam 345 öğrenci öğrenim görmektedir. Fakültemiz, amacı veteriner hekimliği eğitimini geliştirip yükseltmek olan Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliğine 2009 yılında tam üyelik için başvurmuş ve 2010 yılında da ilk denetlemelerini geçirerek, değerlendirme raporunu almıştır. Bu aşamaya kadar gayret göstermiş, emek sarf etmiş tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yönetim olarak bizim de bu raporda belirtilen eksiklikleri en kısa sürede tamamlayarak, akredite bir fakülte haline gelmek ana hedeflerimiz arasındadır. Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutladığımız bugün, yeni mezun olacak öğrencilerimiz için ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü onlar için Fakültemizdeki öğrenim dönemleri kısa bir süre sonra tamamlanacaktır. Eminim ki mezun olmaya yaklaşan öğrencilerimizi artık iş yaşamı ile ilgili kaygı ve heyecan sarmış durumdadır. Yönetim olarak, genç meslektaşlarımızı hem rahatlatmak hem de mesleklerine yönelik hangi alanlarda çalışabilecekleri hakkında bilgilendirmek amacıyla önceki kutlamalardan farklı olarak bu günümüzü bir panel ile süsledik. Her biri mesleğinizi başarıyla temsil eden meslektaşlarımıza teklifimizi sunduk ve bizleri kırmayarak panelimize teveccüh gösterdiler. Şahsım, çalışma arkadaşlarım ve öğrencilerim adına kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
“İlk Türk veteriner okulu İstanbul’da açıldı”
Ardından Başkanlığını AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Karadaş’ın yaptığı “Sektörel Bazda Veteriner Hekimlik Mesleğinin Durumu” konulu panele Veteriner Tavukçuluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erol Şengör, AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih M. Birdane, Veteriner Hekim Tugrut Civri, Veteriner Hekim İsmail Atlı, Veteriner Hekim Yıldırım Keskin ve Veteriner Hekim Hakan Gökberber konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Karadaş, “Ülkemizin de üyesi olduğu Veteriner Hekimler Birliği, her yıl Nisan ayının son Cumartesi gününün “Dünya Veteriner Hekimler Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırmış ve ilk kez 28 Nisan 2001 tarihinde kutlanmaya başlanmıştır. Dünyada veteriner hekimliği yönetiminin tarihsel sürecine baktığımız zaman, tarih boyunca doğal afetler dışındaki en büyük felaketlere salgın hayvan hastalıklarının neden olduğu görülmüş ve böyle kabul edilmiştir. İtalya ve İngiltere’de salgın hayvan hastalıklarına karşı çözüm bulmak üzere görevlendirilen tıp hekimleri, çözümün ancak veteriner hekimlerin yetiştirilmesiyle sağlanacağını belirtmişlerdir. Bu düşünce, ilk veteriner okullarını 1762 ve 1764 yıllarında açan Fransa tarafından gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde veteriner hekimliği öğretimine baktığımızda, Osmanlı İmparatorluğu döneminde modern anlamda ilk Türk veteriner okulu, 23 Ekim 1842 tarihinde İstanbul’da açılmıştır. Bu okulda da dünyadaki diğer örnekleri gibi salgın ve diğer hayvan hastalıklarıyla mücadele edebilecek veteriner hekimlerin yetiştirilmesi amaçlanmıştır” dedi. Prof. Dr. Karadaş, Türkiye’de ilk veteriner okulunun açılışından sonra aradan geçen 169 yıl içerisinde gerek veteriner hekimliği eğitimi gerekse veteriner hekimlik mesleği büyük bir değişim ve gelişim gösterdiğini ifade ettiği konuşmasında, “Veteriner hekimler, yaklaşık 250 yıldır insanlığa hizmet etmektedir. Çağdaş veteriner hekimler, sadece hayvan doktorları ve hayvan refahını sağlayan kişiler değil, aynı zamanda toplumun ihtiyacı olan hayvansal gıda güvenliğinin sağlanması, zoonoz hastalıklarıyla mücadele, gıda güvenliğinin sağlanması, çevre sağlığı ve biyoçeşitliliğin korunması ile halk sağlığının korunmasında da önemli rol oynamaktadırlar” şeklinde konuştu.
Mesleğin sorunları konuşuldu
AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih M. Birdane “Meslek Odası Olarak Veteriner Hekimlik Mesleğinin Durumu” başlıklı sunumunda, veteriner hekimlik mesleğinin sorunlarına değindi. Doç. Dr. Birdane konuşmasında, “Veteriner hekimlik mesleğinin sorunlarını ele alırken, içerisine hayvan, hayvansal ürün ve gıdaları da kattığımız zaman çok büyük bir alanda çalışan veteriner hekimler ve bunların sorunları da gündeme gelmektedir. Veteriner hekimlerin temel sıkıntısı sistemle ilgilidir. Bütün bu sistemlerin gözden geçirilip, revize edilmesi gerekir. Bununla ilgili çeşitli örnekler de mevcut durumdadır; önümüzde AB, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere gibi örnekler var. İlk önce veteriner hekim kimdir? Veteriner hekim niye gereklidir? Ne yapar ve ne yapamaz? gibi sorulara kanunlar, kurumlar ve bu kurumlar arasındaki ilişki ile açıklık getirilmesi gerekir. Avrupa’daki yapıdan bahsedecek olursak, Veteriner Hekimler Birliği, tüm veteriner hekimlerin üye olması gereken bir kurum olarak gözüküyor. Türkiye’de ise böyle bir zorunluluk mevcut değil. Bizler Yükseköğretim Kurumu’na (YÖK) bağlı çalıştığımız için bizler ayrı bir yerdeyiz, askeriyedekiler ve Tarım Bakanlığında çalışan arkadaşlar da ayrı bir yerdedir ve bunlar arasında da ne yazık ki, herhangi bir ilinti, bağlantı ya da ilişkiler manzumesi sağlanmış değildir. Bu durum, zaten yaşadığımız sıkıntıların temelini oluşturmaktadır ” şeklinde konuştu.
“Mezun olduğumuz gün iş cebimizdeydi”
Veteriner Tavukçuluk Derneğinden Doç. Dr. Erol Şengör “Özel Sektörde Veteriner Hekimlik Mesleğinin Durumu” konulu sunumunda, veteriner hekimlikte atlarla ilgili iş sahasının daraldığını belirterek, veteriner kliniklerine atların çok fazla gelmediğinin söyledi. Doç. Dr. Şengör, “Veteriner Fakültesinden mezun olduğum yıllarda iş bulmama gibi sorunumuz yoktu. Mezun olduğumuz gün işimiz cebimizdeydi. Ama sizler maalesef o kadar şanslı değilsiniz. Sizin için iş bulma konusu gerçekten sıkıntı yaratacaktır. Mesleğin birtakım rakipleri de var. Meslektaşlarımızın yapması gereken işleri yapmaya yeltenen başka meslekler de mevcut ki, bir kısmı bunları yapıyor. Bizim bu noktada sıkıntımız, onların sayısının çok fazla olması nedeniyle artıyor” dedi. Doç. Dr. Şengör, veteriner hekimlik mesleğinin öneminin gün geçtikçe arttığını ifade ederek, “Bizim zamanımızda mesleğimiz çok önemliydi. Daha sonra veteriner hekimlerin sayısının artmasına paralel olarak çok sayıda insan aynı işe başvurduğu için, işin bedeli düştü. Yani çok düşük ücretlerle insan çalıştırılmaya başlanınca veteriner hekimliğin kıymeti azaldı. Ama bugün dünya çapında gelişen olaylara bakacak olursak, en yüksek gelir düzeyi olan meslek grubu veteriner hekimliktir. Türkiye’de niye böyle? Tabi bu noktada ülkenin gelişmişlik düzeyi ve eğitimi kalitesine de bağlıdır” dedi. Doç. Dr. Şengör, öğrencilere yabancı dil öğrenmeleri konusunda da tavsiyelerde bulundu.
“Kısırlaştırma çözüm değil”
Veteriner Hekim Turgut Civri “Devlet Kurumlarında Veteriner Hekimlik Mesleğinin Durumu” başlıklı sunumunda, kamu kurum ve kuruluşlarında veteriner hekimlik mesleğinin aslından uzaklaştığını ifade ederek, veteriner hekimlerin yapmaları gereken işlerin dışında birtakım rolleri üstlendiklerini ve bunları yaptıklarını söyledi. Birtakım siyasi ve benzeri nedenlerden dolayı kurumlardaki veteriner hekimlik alanındaki uzman kişilerin yükselmelerinin, yetki veya söz sahibi olmalarının önüne geçildiğini belirten Civri, bu durumun ciddi sıkıntıların yaşanmasına neden olduğunu sözlerine ekledi. Veteriner Hekim İsmail Atlı “Belediyelerde Veteriner Hekimlik Mesleğinin Durumu” konulu sunumunda, “Belediyelerin tabi olduğu 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün görev sorumluluklarını belirten maddeler bulunmamaktadır” dedi. Atlı, belediyelerdeki Veteriner İşleri Müdürlüklerinin en önemli görevlerinden birisinin de sokak hayvanları ile mücadele olduğunu ifade ettiği konuşmasında, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesinden önemli ölçüde destek aldıklarını söyledi. Atlı, sokak hayvanları ile mücadele noktasında kısırlaştırmanın kesin çözüm olmadığını ve kısırlaştırılan hayvan sayısının yanında ondan daha fazla sokak hayvanın ürediğini de sözlerine ekledi.
“İnsana hizmet eden bir meslek”
Veteriner Hekim Yıldırım Keskin de “Yem Fabrikalarında Veteriner Hekimlik Mesleğinin Durumu” konulu sunumunda, özel sektörde çalışacak veteriner hekimlerin kendilerini daha fazla geliştirebilme imkanlarının olduğunu belirterek, istihdam konusunda yem sektörünün yeni mezun veteriner hekim adaylarına açık olduğunun altını çizdi. Veteriner Hekim Hakan Gökberber ise “Serbest Veteriner Hekimlerin Durumu” başlıklı sunumunda, veteriner kliniği açmak isteyen veteriner adayları için tavsiyelerde bulunarak, bunun için neler yapmaları gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.Panel sonrasında bir konuşma yapan Afyonkarahisar Tarım İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, “Afyon Kocatepe Üniversitesi mezunu olmaktan ve çok değerli hocalarımın öğrencisi olmaktan her zaman gurur duyarım. Veteriner hekimlik mesleği, hayvanlara hizmet ediyor ve dolayısıyla insana da hizmet eden bir meslektir ki, insana hizmet etmek, hizmetlerin en güzelidir. Dolayısıyla bu güzelliği, hayatımızın her evresinde hissetmemiz gerekir” dedi. Panel sonunda, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz, katkı ve katılımlarından dolayı konuşmacılara birer teşekkür belgesi takdim etti. “Dünya Veteriner Hekimleri Günü” kutlama programı, AKÜ Veteriner Fakültesi Binası önünde, öğrencilerden oluşan “Tıbbi Atık” adlı müzik grubunun konseri ve yemek ikramının ardından sona erdi.