• Haberler
  • Gündem
  • Dünya Türk Milleti'nin birliğini 15 Temmuz'da gördü

Dünya Türk Milleti'nin birliğini 15 Temmuz'da gördü

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Başkomutanlık Meydan Muharebesinin 94'ncü yıldönümü nedeniyle Kocatepe'de düzenlenen törende konuşma yaptı.MUHTEŞEM DESTAN YAZILDITören katılımcılarının Zafer Bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstiklâl Harbi'ni zaferle neticelendiren en mühim askerî harekâtın, Büyük Taarruz'un başladığı şehitler diyarında bulunulduğuna dikkat çekti. Millî zaferin 94. sene-î devriyesine ulaşmanın heyecanını [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Başkomutanlık Meydan Muharebesinin 94’ncü yıldönümü nedeniyle Kocatepe’de düzenlenen törende konuşma yaptı.
MUHTEŞEM
 DESTAN YAZILDI
Tören katılımcılarının Zafer Bayramını kutlayarak konuşmasına başlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstiklâl Harbi’ni zaferle neticelendiren en mühim askerî harekâtın, Büyük Taarruz’un başladığı şehitler diyarında bulunulduğuna dikkat çekti. Millî zaferin 94. sene-î devriyesine ulaşmanın heyecanını yaşadığını aktaran Eroğlu; “Türk tarihinde Ağustos, zaferler ayıdır. Bu büyük zaferlere imza atmış kahraman milletimiz; askeriyle, siviliyle, kadınıyla, erkeğiyle istiklaline kavuşmak için hayatını feda etmek suretiyle muhteşem bir destan yazmıştır. Bin yıldır üzerinde yaşadığımız toprakları vatan olarak bize çok gören düşmanlar, Şark Meselesi adıyla ortaya attıkları menfur bir planla, Osmanlı İmparatorluğunu Birinci Cihan Harbine girmeye sürüklemişler, yedi cephede çarpışan ordularımız çoğu yerde mağlup olarak Misak-ı Milli hudutlarına çekilmişlerdi” dedi.
İSTİKLAL AŞKI ZAFERİN TEMELİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1. Dünya Harbi’ni sona erdiren Mondros Mütarekesi’nin 30 Ekim 1918 tarihinde yürürlüğe girmesi ile İtilâf Devletleri türlü bahanelerle işgale yöneldiğini, Türk İstiklâl Harbinin Yunanlıların 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkmaları ile başladığını hatırlattı. Eroğlu; “İstiklâl Harbi sırasında yurdun her tarafında işgale karşı gösterilen kahramanca mukavemet ve yazılan destan tarihe geçmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi, Yunan ordularını Anadolu’yu tamamen işgal etmekten vazgeçirmiş ve savunma hatlarını Afyonkarahisar-Eskişehir hattına çekmek mecburiyetinde bırakmıştır. Nihayet 26 Ağustos 1922’de başlayan ve 30 Ağustos’ta büyük bir zaferle ile neticelenen Büyük Taarruz, Yunanlılar için kesin mağlûbiyeti getirmiş, 9 Eylül 1922’de İzmir’de düşman kuvvetlerinin denize dökülmesi ile de İstiklâl Harbi, kahraman ordumuzun zaferi ile neticelenmiştir. Bu eşsiz zaferin temelinde, imkânsızlıklar içinde bulunan milletin, istiklal ve hürriyet aşkı, kahraman ordumuzun cesaret ve fedakârlığı vardır” diye konuştu.
MÜDAFAA SATHI
BÜTÜN VATAN
“Sayıca kat kat üstün bir ordu karşısında kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, bu gerçeğin en çarpıcı tezahürüdür” diyen Bakan Eroğlu; “Zira tarih sahnesinde görüldüğü andan itibaren daima hür yaşamış ve bütün dünyaya ders vermiş bir millet, esareti asla kabul edemezdi. Bundan tam 94 sene evvel, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 25 Ağustos’u 26’ya bağlayan gece Şuhut’a gelmiştir. Şuhut’tan başlayıp Kocatepe’de sona eren bu 19 kilometrelik yol Türk Milletinin İstiklal mücadelesinde zaferi müjdeleyen istikamettir. İstiklâl Harbi başkomutanı Mustafa Kemal Paşa’nın Batı cephesi birliklerine verdiği şu emir her şeyin özetidir: ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile sulamadıkça terk olunamaz’ Anadolu’nun düşman çizmesinden kurtarılmasının tek yolunun, bu taarruz olduğunu anlamış ve inanmış olan Türk askerinin taarruzları, kuvvetlerin sıklet merkezi olarak seçilen Afyonkarahisar’da başlamış,  
27 Ağustos’ta Afyonkarahisar düşman işgalinden kurtarılarak düşman orduları darmadağın edilmiştir. Şuhut’tan başlayıp Kocatepe’de sona eren bu 19 kilometrelik yol Türk Milletinin İstiklâl mücadelesinde, zaferin başlangıcı olmuştur. Bu yüzden aradan uzun seneler geçmiş olsa da burada aynı heyecan ve gururu paylaşıyoruz. Hepimize, Milletimize kutlu olsun” şeklinde konuştu.
15 TEMMUZ’DA
DÜNYA BERABERLİĞİ GÖRDÜ
Büyük zaferin şüphesiz sadece askerî bir zafer değil,  aynı zamanda milletin yokluk ve yoksunluk içinde, eşsiz bir iman ve azimle vermiş olduğu büyük bir mücadele olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu şöyle konuştu: “Aziz Milletimiz 15 Temmuz gecesi birlik ve beraberliğini bir kere daha muhteşem bir şekilde bütün dünyaya göstermiştir. 40 yıllık sinsi ve hain FETÖ planı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın cesareti, 79 milyon asil milletimizin kahramanlığı, vatansever ordu ve emniyet mensuplarımızın kararlılığı sayesinde bertaraf edildi. Aziz milletimiz alçak FETÖ terör örgütü ile harici ve dâhili işbirlikçilerinin darbe girişimine geçit vermemiş ve demokrasi düşmanları karşısında dimdik durarak Çanakkale ve İstiklal Harbi şehitlerinin torunu olduğunu ispatlamış,  onlar da tıpkı dedeleri gibi destan ve tarih yazmışlardır. Eğer bu darbe girişimi maazallah başarılı olmuş olsaydı Türkiye bugün Suriye gibi olup iç karışıklıklarla boğuşuyor olacaktı. Onların bu hain girişimin önlemede büyük payı olan 79 milyon kahraman milletimize en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Tabi bu konuda bütün siyasi partilere bütün milletimize, vatansever ordu ve emniyet mensuplarımıza teşekkür ediyorum”
GÖREV CUMHURİYET’İN YÜCELTİLMESİ
Son günlerde artan şehit haberlerinin yürekleri yaktığını, tüm şehit anne ve babalarına, yakınlarına, Türkiye’ye başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilediğini kaydeden Bakan Eroğlu şunları söyledi: “Akan kanın bir an önce durmasını yürekten temenni ediyorum. Herkesin, ülkemiz üzerinde oynan bu kirli oyunu görmesi gerekiyor. Dün ülkemiz toprakları üzerinde hesapları olanların, bugün de aynı oyunu sahneye koyduklarını görüyoruz. Biz 79 milyon kardeşiz ve hep birlikte Türkiye’yiz. ‘İstiklâli olmayan milletlerin istikbali’ de olmaz diyerek çıktığımız yolda aynı şuur ve inançla yürüyeceğiz, el ele, yan yana, omuz omuza olarak, birbirimiz arasında hiçbir fark ve ayırım gözetmeden, hep birlikte çalışarak yükseleceğiz. Bizlerin  vazifesi,  bütün imkânsızlıklara, bütün yokluklara rağmen türlü zorlukları aşarak kurduğumuz Cumhuriyetimizi, birlik ve beraberlik içinde, bin yıldan bu yana sürdürdüğümüz kardeşlik ruhu içinde daha da yüceltmek daha da güçlendirmektir.”
KUTLU YOL AÇIK
İSTİKBAL AYDINLIK OLSUN
İstiklal Harbini, Türk vatandaşlarına, gelecek nesillere ve bütün dünyaya anlatacak İstiklal Tanıtım Merkezi’nin temelini 18 Temmuz 2014 tarihinde atıldığını hatırlatan Eroğlu; “Yaklaşık 10 milyon TL’ye mal olan muhteşem merkezimizi tamamladık. Merkezi basın mensuplarına gösterdim. Yakında bu ihtişama yakışır bir şekilde açılışını gerçekleştireceğiz. Bu vesile ile Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları başta olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum. 30 Ağustos’ta elde ettiğimiz destansı zaferle birlikte, hepimizin ortak mirası olan Cumhuriyetimizin temelleri de atılmıştır. Milletimiz ve ülkemiz için tarihi bir dönüm noktasını ifade eden 30 Ağustos Zafer Bayramınızı şimdiden kutluyor, birlik ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Zaferimiz kutlu, yolumuz açık, istikbalimiz aydınlık olsun” ifadelerine yer verdi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme