• Haberler
  • Genel
  • Dünya mimarlık haftası programına özel mekan

Dünya mimarlık haftası programına özel mekan

Restorasyon çalışması akabinde Mimarlar Odası yönetiminin talebi üzerine ilk kez 1 Ekim Dünya Mimarlık haftası etkinliğine ev sahipliği yapan Taş Medrese’nin şehrin kültürel hayatını canlandıracağını söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu tür eserlere sahip çıkılacağını belirtti. Geleneksel gezekten, tarih, sanat, edebiyat sohbet ve toplantılarının bu mekanda yapılması beklentisini açıklayan Çoban, yenilenen Medrese’nin Afyonkarahisar’a hayırlı olmasını [&hellip]

Dünya mimarlık haftası programına özel mekan

Restorasyon çalışması akabinde Mimarlar Odası yönetiminin talebi üzerine ilk kez 1 Ekim Dünya Mimarlık haftası etkinliğine ev sahipliği yapan Taş Medrese’nin şehrin kültürel hayatını canlandıracağını söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bu tür eserlere sahip çıkılacağını belirtti.

Geleneksel gezekten, tarih, sanat, edebiyat sohbet ve toplantılarının bu mekanda yapılması beklentisini açıklayan Çoban, yenilenen Medrese’nin Afyonkarahisar’a hayırlı olmasını diledi.

Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilciliği’nin düzenlemiş olduğu 1 Ekim Dünya Mimarlık haftası etkinliğine restorasyon çalışması yeni tamamlanan Taş Medrese ev sahipliği yaptı.
MÜHENDİSLİKLE MİMARLIK KARIŞTIRILIYOR
Mimarlar Odası Başkanı Süleyman Bircan 1 Ekim Dünya Mimarlık haftası etkinliğinin açılış konuşmasını yaptı. Mimarlığın mekanların tasarlanması işi olduğunu kaydeden Bircan, mimarlığı insanların yaşamını kolaylaştırmak, barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekanları işlevsel gereksinmeleri, ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik inşa etmek olarak tanımladı. Başka bir tanımlamayla mimarlık mesleğinin; yapıları ve fiziksel çevreyi tasarlama, inşa etme, sanat ve bilimi olarak açıklayan Bircan; “Mimarlık evrensel bir meslektir. İnsanlık tarihinin her döneminde önemli olmuştur. Dini yapıların insanları Allah’a ulaştırma arzusundan, iktidarı simgeleyen saraylara yada bir kentin dokusunu oluşturan basit konut tiplemelerine kadar her türlü açık ve kapalı mekanı tasarlar. Dünyanın en eski mesleği olarak kabul edilen mimarlık, yapı sektörünün de ayrılmaz bir parçasıdır. Yapı sektörü ise tüm dünya ülkelerinde en büyük sektör olup diğer sektörlerinde itici gücü olarak kabul edilmektedir.” dedi. Mimarlığın geçmişin birikimleriyle geleceği hazırlayacak gelecekte yaşanacak kaliteli yaşam çevrelerini oluşturacak vizyon sahibi bireylerin mesleği olduğuna değinen Süleyman Bircan, son yıllarda mimarlık mesleği konusunda çizim yapma sanatı gibi yanlış kanaat oluştuğunu söyledi. Bircan, mimarlık sanatına yardımcı olan ancak çalışma alanı tüm yapılarda kullanılan elemanların malzeme, mukavemet, statik ve dinamik durumlarını ve ekonomisini inceleyen bilim dalı olan inşaat mühendisliği ile mimarlık kavramları birbirine karıştırıldığından yakındı.
AYAZ AĞA DA SAYGIYLA ANILDI
Mimarlık sanatının bir özelliğinin de geçmişten günümüze kalan tarihi mirasları koruyup bir sonraki nesillere aktarmak olduğunu dile getiren Oda Başkanı Süleyman Bircan, tarihi mirasa sahip çıkmanın hem devlet kurumlarının hem mimarlık camiası ve tüm bireylerin görevi olduğuna işaret etti. Etkinliğin düzenlendiği Taş Medrese’nin Mimar Ayaz Ağa tarafından 1475-1481 yılları arasında yapıldığını belirten Bircan; “Taş Medrese’nin; duvarları kesme taştır, her odasında iki dizi penceresi vardır, iki büyük 24 küçük kubbeyle ile örtülüdür, odalar kare planlı ve kubbelidir. Taş Medresenin 1. Dünya Savası’nda bir müddet tutsaklar için hapishane olarak kullanıldığı nakil olmaktadır. 1924 Yılında kapatılan medrese 1931’de tamir edilmiş uzun yıllar Arkeoloji ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmış ve günümüze kadar gelmiştir.” diye konuştu.
MÜSLÜMAN TÜRK EVİ
ODAYA KAZANDIRILDI
Taş Medrese ve benzeri tarihi mekanların korunmasının bu tür eserlere işlev kazandırılarak sağlanabileceğine işaret eden Oda Başkanı Süleyman Bircan, koruma bilincinin oluşturulmasıyla bir sonraki nesillere böylesi eserlerin aktarılabileceğini belirtti. Bu bağlamda Afyonkarahisar Belediyesi’nin Taş Medrese’nin bir fonksiyon icra etmesi için yapmış olduğu çalışmayı desteklediklerini vurgulayan Bircan şöyle konuştu: “Biz Mimarlar Odası Afyon İl Temsilciliği olarak tarihi geçmişi olan ve Afyon kültürünü yanşatan bir Müslüman Türk evini odamıza kazandırmış bulunmaktayız. Hizmetlerimizi bu binada sürdürmekteyiz. Sözlerime son verirken tüm mimarlık camiamızın Dünya Mimarlık Günü’nü kutlarım. Ayrıca bu mekanın odamıza tahsis edilmesine olanak sağlayan Afyonkarahisar Belediyesine Belediye Başkan Yardımcımız mimar Ayfer Örten’e ve İmar Müdürlüğündeki meslektaşlarıma teşekkür ederim”
RESTORASYON ÖNCESİ İÇ BURKUYORDU
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, programın son konuşmasını yaptı. 1 Ekim Dünya Mimarlık hatfasını kutlayan Çoban, Belediye olarak restorasyonunu üstlendikleri Taş Medrese’de restorasyon sonrası katıldıkları ilk etkinlik olduğunu belirtti. Tefrişat çalışmalarının devam ettiğini ancak kendilerinden Dünya Mimarlık haftası programı için izin istendiğinde talebi kabul ettiklerini aktaran Çoban; “1 Ekim Dünya Mimarlık hatfası etkinliği için restore ettirdiğimiz Taş Medrese’nin tercih edilmesinden bende Belediye Başkanı olarak onur duydum. Bundan dolayıda ayrıca teşekkür ediyorum. Bu anlamlı günde Mimarlar Odası Başkanımızın konuşmasında Taş Medrese’nin mimarı Mimar Ayaz Ağa’yı anmasıda çok güzel oldu. Taş Medrese ve İmarek külliyemiz gerçekten Afyonkarahisarımızın en güzel eserlerinden bir tanesidir. Katılımcılar Taş Medrese’nin son şeklini gördüler. İnşaat çalışmaları başladığında, restorasyon öncesi görülseydi bir Müslüman Türk olarak ayrıca Afyonkarahisarlı olarak içinizin burkulmaması mümkün değildi.” şeklinde konuştu.
SAYIN VALİ
BEDDUADAN KURTULDU
Taş Medresi’nin restorasyon çalışması öncesinde özellikle çatısı ve iç mekanlarının harabe bir halde olduğunu anlatan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kendilerine medrese restorasyonunun yaklaşık 600 bin TL’lik bir gider ön gördüğünün bildirildiğini söyledi. Ne olursa olsun Taş Medrese restorasyonunun yapılması gerektiği kanaatiyle işe başlandığını açıklayan Çoban şöyle konuştu: “Özel İdareden de maddi destek aldık. Bugüne kadar bir milyon 200 bin TL restorasyon için harcadık. Afyonkarahisar Belediyesi’nin geçmişte değil bir milyon 200 bin TL’lik bir restorasyon yapması, 200 bin TL’lik dahi bir restorasyonu yoktur. Ayrıca şuanda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden 20 yıllığına kiraladık. Şu anda 600 TL kira veriyoruz. Bu parayı harcamaktan çekinmedik. Çünkü bu eser sahip çıkılmayı bekliyor. Tüm dua ve beddualar şehrin valisine yapılır. Biz Sayın Valimizi bedduadan kurtardık. Medrese belkide yapıldığından beri ilk kez yenilendi.”
MEDRESE KÜLTÜREL
İŞLEVİNİ SÜRDÜRECEK
Tamamen yenilendiğini belirttiği Taş Medrese’nin bir odasında ebru ve hat çalışmalarının, bir başka odada ise geleneksel el sanatı keçeden ürünlerin işleneceğini ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, keçe ile ilgili makinelerin alındığını söyledi. Afyonkarahisar’a özgü gezek geleneğinin haftanın ilk günü Pazartesi’den Pazar’a kadar ayakkabısız girilecek şekilde düzenlenen medrese odalarında sürdürülmesini istediklerini belirten Çoban, şehrin kültür seviyesinin artmasına bu mekanın öncü olacağını kaydetti. Taş Medrese’de; tarih, sanat ve edebiyat konuşulmasını arzu ettiklerini aktaran Burhanettin Çoban, bunların tek bir gün değil sürekli olması beklentisini dile getirdi. Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi olarak tüm eserlere sahip çıkmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Program, Medrese’nin gezilmesi ve kokteyl ile sona erdi. 1 Ekim Dünya Mimarlık hatfası programına; Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Başkan Yardımcısı mimar Ayfer Örten, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İ. Hakkı Demirsoy, oda üyesi mimarlar katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme