Dünya Bankası Nedir?

1947 yılında kurulan Dünya Bankası, temel hedefi yoksul ülkelere ekonomik ve kültürel açıdan destek sağlamak olan bir kuruluş. Dünya Bankası Nedir?

İngilizcesi The World Bank olan Dünya Bankası, geçmişi 1945 yılına uzanan bir kuruluştur. Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (International Bank for Reconstruction and Development) ismi ile 2. Dünya Savaşı’nın ardından kuruldu. Ayrıca Dünya Bankası, 1947 senesinde Birleşmiş Milletler’in (BM) özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliğine kavuştu. Yaklaşık olarak 189 ülkeyi bünyesinde barındıran Dünya Bankası, en büyük kalkınması bankası olarak nitelendirilmektedir. Günümüzdeki ismini zaman içerisinde amaçlarını geliştirip çoğaltarak alan Dünya Bankası, merkezi Washington’da konumlanan bir kuruluş.
Dünya Bankası’nın resmi sitesinde ise şu bilgilere yer veriliyor:
Kaliteli istatistiksel verilere olan talep artmaya devam ediyor. Zamanında ve güvenilir istatistikler, geniş kapsamlı kalkınma stratejisinin temel girdileridir. Yoksulluğun olmadığı bir dünya hedefine ulaşmak istiyorsak, kalkınmanın tüm yönleriyle ilgili verilerin nitelik ve niceliğinde iyileşme sağlanması şarttır.

Temelleri belirlemek, etkili kamu ve özel eylemleri belirlemek, amaç ve hedefleri belirlemek, ilerlemeyi izlemek ve etkileri değerlendirmek için iyi verilere ihtiyaç vardır. Bunlar aynı zamanda iyi bir hükümetin önemli bir aracıdır; insanlara hükümetlerin yaptıklarını değerlendirmeleri için araçlar sağlar ve onların kalkınma sürecine doğrudan katılmalarına yardımcı olur.

Dünya Bankası’nda Kalkınma Veri Grubu istatistik ve veri çalışmalarını koordine etmekte ve bir dizi makro, mali ve sektör veri tabanını muhafaza etmektedir. Bankanın bölgeleri ve Küresel Uygulamalarla yakın işbirliği içinde çalışan grup, tüm veri kullanıcılarının üretilen verilerin kalitesine ve bütünlüğüne güvenebilmesini sağlamak için verilerin toplanması, derlenmesi ve dağıtılmasında profesyonel standartlar tarafından yönlendirilmektedir.

Verilerin çoğu üye ülkelerin istatistik sistemlerinden geliyor ve küresel verilerin kalitesi bu ulusal sistemlerin ne kadar iyi performans gösterdiğine bağlı. Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin ulusal istatistik sistemlerinin kapasitesini, verimliliğini ve etkinliğini artırmalarına yardımcı olmak için çalışmaktadır. Daha iyi ve daha kapsamlı ulusal veriler olmadan etkili politikalar geliştirmek, yoksulluğu azaltma stratejilerinin uygulanmasını izlemek veya küresel hedeflere doğru ilerlemeyi izlemek mümkün değildir.

Gelişim İlerlemesinin Ölçülmesi
Dünya Bankası veritabanları, kritik yönetim kararlarını desteklemek ve Bankanın operasyonel faaliyetleri için önemli istatistiksel bilgiler sağlamak için temel araçlardır. Uluslararası kabul görmüş standartların ve normların uygulanması tutarlı, güvenilir bir bilgi kaynağı ile sonuçlanır.
Küresel İstatistik Stratejisi
İstatistiklerin faydalı olabilmesi için hem güvenilir hem de konuyla ilgili olması gerekir. Standart uygulamalara ve metodolojiye uygun olarak doğru bir şekilde derlenmeleri gerekir. Ayrıca kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamalı ve politika yapıcıların yönelttiği soruları yanıtlamalıdırlar.

Gelişmekte olan ülkeler bu kriterleri karşılayan istatistiklerin sağlanmasında bir takım sorunlarla karşı karşıyadır. Kendilerini sıklıkla bir kısır döngünün içinde buluyorlar; ulusal istatistik sistemlerine yeterince yatırım yapılmaması, faaliyetleri kısıtlıyor ve politika yapıcıların güvenmek istemediği düşük kaliteli verilerle sonuçlanıyor. Verilere yönelik bu talep eksikliği, bunların üretimi ve kalite kontrolü için daha az kaynağın kullanılmasına yol açmaktadır. Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin bu döngüden kurtulmalarına yardımcı olmaya kararlıdır. Çalışmalarımız istatistiksel faaliyetlere yatırım yapmayı, veri toplama, analiz etme ve yaymaya yönelik standartlar ve çerçeveler oluşturmayı ve uygulamayı, uluslararası istatistik sistemini güçlendirmeyi ve küresel veri setlerini derlemeyi içermektedir.

Hükümetler, karar vericiler ve diğer kullanıcılar arasında istatistiğin değeri konusunda farkındalığın artırılması konusunda da yapılacak çok şey var. İstatistiğin savunucuları olarak gelişmekte olan ülkelerle ve uluslararası toplumdaki ortaklarımızla yakın ortaklık içinde çalışıyoruz.

Bakmadan Geçme