Dumlupınar'da yakın tarih anlatıldı – Kocatepe Gazetesi
Kütahya'ya bağlı Dumlupınar İlçe Milli Müdürlüğü tarafından 'Tarihe Dair Hizmet İçi Eğitim' paneli düzenlendi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun’un başkanlığını yaptığı panele AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Kürsüsü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Balık ile AKÜ Fen Edebiyat [&hellip]
Kütahya’ya bağlı Dumlupınar İlçe Milli Müdürlüğü tarafından “Tarihe Dair Hizmet İçi Eğitim” paneli düzenlendi
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turan Akkoyun’un başkanlığını yaptığı panele AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Kürsüsü Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Balık ile AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Sinanpaşa Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karazeybek panelist olarak katıldı.
Panelde ilk olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Balık Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinden örnekler vererek Büyük Selçuklu ile Türkiye Selçuklu dönemlerinde Anadolu’nun yeniden mamur bir coğrafya haline geldiğini, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli gibi gönül erenlerinin yetiştirildiğini belirtti. Panel de Malazgirt Zaferinden evvel Anadolu’ya keşif kollarının ulaştığı, büyük zaferden sonra dönmemek üzere yeni yurda yerleşildiği üzerinde durulurken, Selçuklu döneminin sadece askeri ve siyasi bakımdan değil ilim bakımından da dikkatle incelenmesi zaruretine işaret edildi.
Panelde ikinci olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karazeybek ise Anadolu’nun Türk yurdu olarak kalmasında Osmanlı dönemi üzerinde açıklamalarda bulunurken, bugün üzerinde sayısız, devlet ve toplumun yaşadığı Osmanlı Coğrafyasının yüzyıllarca barış ve huzur içinde idare edildiğini belirtti. Osmanlı’da yönetimin ana başlıklarına atıflarda bulunulan panelde, altı yüzyılı aşan, üç kıtada hüküm süren devletin her yerde tek bir uygulamaya gitme yerine, memleketten memlekete, toplumdan topluma farklı uygulamalarda bulunduğu belirtildi. Dini esas alan bir “Millet Sistemi”ni vücuda getiren Osmanlı Devleti’nin çok uzun süre hüküm sürmesinde toplumlara adaletli ve hoşgörülü davranmasının etkili olmuş olabileceğini belirtilen panelde son konuşmayı Doç. Dr. Turan Akkoyun gerçekleştirdi. Akkoyun, 1683 yılında Viyana önlerinde başlayan gerileyişin 1921 Sakarya Savaşı ile durdurulabildiğini belirttikten sonra Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın cepheden cepheye koşarak büyük bir kumandan olduğunu herkese gösterip Mondros Ateşkes Antlaşması ile elde kalan son toprak parçasının da alınmak istemesi üzerine Samsun-Havza-Sivas-Erzurum-Sivas-Ankara gibi şehirlerde halkı teşkilatlandırmaya ve bağımsızlığın elde edilmesi yolunda meşru ve hukuki statünün oluşturulması ve dünyaya kabulü konusunda azimli, kararlı bir tutum sergilediğini ifade etti. Akkoyun, 25 Ağustos 1922 Afyonkarahisar Şuhut’tan başlayan zafer yürüyüşünün 26 Ağustos şafak vaktinde işgalci Yunanlara duyurulması ile Büyük Taarruza geçilmiş, önce Afyonkarahisar kurtarılmış, süngü ile göğüs göğüse Sinanpaşa Ovasını geçip, 30 Ağustos 1922 tarihinde Dumlupınar’da gerçekleşen Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile Anadolu’nun Türk yurdu olarak kalacağının bir kere daha dünyaya ispatladığını belirtti. (Kocatepe Haber Merkezi)