Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi Afyon’u gururlandırdı

Türkiye’deki adı duyulmuş birçok

Türkiye’deki adı duyulmuş birçok özel kolej, liseler, meslek liseleri, havacılık lisesi gibi
tecrübeli imkânları geniş liseler içerisinden sıyrılan Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi
öğrencileri, İHA projesinde 1’inci, takım olarak da Türkiye de 14’üncü sırada yer aldı.
Öğrenciler öğretmenleriyle birlikte başarı serüvenini Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı

 

Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, pandemi tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağında tasarladıkları üç bacaklı İnsansız Hava Aracı (İHA) ile TÜBİTAK’ın düzenlediği Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) finallerinde 99 puanla birinci sırada yer aldı. Dumlupınar BİLSEM Müdürü Hakan Gümüş, Takım Rehberi Hidayet Kılcan, Proje Koordinatörü Savaş Özbey, Takım Kaptanı Gökçe Koca, İHA Pilotu Sude Ergün, Mekanikçi Egemen Bozca, Yazılımcılar Zeynep Sezin Tümer, Arda Öztürk süreci gazeteniz Kocatepe’ye anlattı.
Burcu Aydın: Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü olarak elde edilen başarıya yönelik neler söylemek istersiniz?
Hakan Gümüş: TEKNOFEST 2020 yılı finallerinde bu yıl ilk defa TÜBİTAK tarafından TEKNOFEST kapsamında liseler arası İnsansız Hava Aracı (İHA) tasarım yarışması açıldı. Bizde Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi olarak ön başvuru yapmıştık. Türkiye’de yüzlerce liseden ön başvurular yapıldı. Bu ön başvurular içerisinde 250’si geçti. Daha sonra 250 başvuru içerisinden tekrar üst kurulca bir daha değerlendirme yapıldı. Değerlendirme sonucu 125 çalışma Türkiye Finaline katılmaya hak kazandı. Bu 125 proje içerisinde tasarım olarak en yüksek puanı bizim öğrencilerimizin öğretmenleriyle birlikte tasarladıkları İnsansız Hava Aracı (İHA) birinci sırada yer aldı. Takımımız da Türkiye de 14. sırada yer aldı. Biz Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi olarak Eylül ayında Gaziantep’te düzenlenecek olan yarışmaya katılım sağlayacağız. Öğrencilerimizin tasarımı çok özgün bir tasarım oldu. Yüz üzerinden 99 puan aldı. Türkiye’deki adı duyulmuş birçok özel kolej, liseler, meslek liseleri, havacılık lisesi gibi bu işte tecrübeli imkânları geniş liseler içerisinde merkezimizin öğrencileri ilk sırayı alarak Afyonkarahisar adına güzel bir gurur tablosu oluşturdular. Bu vesile ile ben kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.
Burcu Aydın: Proje Koordinatörü olarak sizin çalışmaya yönelik değerlendirmeniz nedir?
Savaş Özbey: Ben Teknoloji Tasarım Öğretmeniyim. Proje Koordinatörü olarak gençlerimizle bizler bu süreçte daha önceki yarışmalarda elde ettikleri bilgileri kullanarak bir hazırlığa girdik. Geçtiğimiz senelerde yine İHA içeren projelerde başarılar elde ettiler. Bu deneyimlerini bu sene ilk defa düzenlenen Liseler Arası İHA yarışmasında çocuklarımız ortaya koydular. Bunun neticesinde de böyle güzel bir başarıyı elde ettiler.
Burcu Aydın: Kaç öğrenci projede yer aldı? Ekibin ismi nedir?
Savaş Özbey: Ekibimiz 7 üyeden oluşuyor. Genelde katıldığımız organizasyonlarda ROBİLSA Takım adı altında yarışmalara gidiyoruz. Ekibimizi oluşturan gençlerimizin hepsi lise öğrencisidir. Bu sene takımımız öğrencilerinin bir kısmı lise son sınıfa gidecekler. Bu süreçte bir taraftan üniversite hazırlığı bir taraftan projelerle uğraşabilen çocuklarımız zamanlarını bu şekilde geçiriyorlar. Tabii uzaktan yapılıyor olmasının bizim için dezavantajı vardı. Ama onlineplatformlar bize bu süreçte kolaylıklar sağladı. Görüşmelerin online platformlarda yapılması, dosya paylaşımlarının dijital ortamlarda yapılarak çocukların eş zamanlı bir şekilde rapor hazırlığı sürecine geçmiş olmaları işlerini kolaylaştırdı.
Burcu Aydın: Proje Kaptanı olarak süreçle ilgili görüşleriniz nelerdir?
Gökçe Koca: Ben 12. sınıf öğrencisiyim. Takımımızla beraber karantina sürecinde online toplantılar yaparak tasarım raporumuzu hazırladık. Yarışmaya katıldığımız İHA Projemizin tasarımını geliştirdik. İHA’nın donanımlarını planladık. Hazırlık için araştırmalar yaptık.
Burcu Aydın: Elde ettiğiniz başarının yanı sıra pandemi sürecini etkin ve üretken şekilde değerlendirmiş oldunuz. Bu çalışma ne kadar sürdü?
Gökçe Koca: Raporu hazırlamamız ve İHA’yı tasarlamamız yaklaşık 1,5 ay sürdü. Ancak İHA hakkında daha önceden 2 yıl öncesinden çalışmalar yapıyorduk. Takımımız toplam 7 üyeden oluşuyor. Farklı okulların öğrencisiyiz. Sokağa çıkma yasağı kaldırıldığı ve önlemler gevşetildiği için Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nde toplanarak Eylül ayında düzenlenecek yarışma için birlikte çalışıyoruz.
Arda Öztürk: Ekipte yazılımcı olarak görev yapıyorum. Bu yıl 12. sınıfa geçtim. Biz TÜBİAT finalleri için su altı aracımızı biraz daha geliştirmek istemiştik. Bu çalışmanın 3D baskıları oluyor. Bu baskıları alabilmek için kurumda yapılan parçalar vardı, belki televizyonda görülmüştür onları yetiştirebilmek için oldukça geride kaldı. Aracımızı toparlamak içinDumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’nde bir araya geldik.
Burcu Aydın: Bu soruyu tüm ekip üyesi öğrencilere, Sayın Proje Koordinatörü olarak hepinize soruyorum. Akranlarınıza üretken gençler olarak önerileriniz var mı?
Savaş Özbey: Gençlerimizin fikirlerini hayata geçirmede geri kalmamaları gerektiğini düşünüyorum. Zaten amacımızda budur. Çocuklarımızın fikirlerini hayata geçirerek onlara hem güven sağlamak hem de önemli noktalara ulaşabilmelerini sağlamaktır. Hiç geri kalmadan üretime aktif bir şekilde yönelip üretim içerisinde bulunuyor olmalarının hem kendilerine hem de memleket genelinde büyük katkıları olacağını düşünüyorum.
Zeynep Sezin: Ben ekipte yazılımcıyım. 11. sınıfa geçtim. Bence niyeti olanların denemekten başlamaktan korkmamaları gerekiyor. Bu durum sadece mühendislik alanında değil hangi alanda olursa olsun denemekten, kişinin kendisini yetiştirme çabasından korkmamak gerekiyor. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı