• Haberler
  • Genel
  • Dumansız hava sahası gerek – Kocatepe Gazetesi

Dumansız hava sahası gerek – Kocatepe Gazetesi

Eski Otogar’ın arkasında yer alan ve artık konutların içinde kalan Çimento Fabrikası, şehrin hava kalitesine zarar veriyor. Şehirden uzak bir yere taşınması konusundaki tartışmaların dönem dönem gündeme geldiği Fabrika’nın akibeti merak ediliyor Güvenevler Mahallesi’nde yer alan ve konutların arasında çalışmasını sürdüren Çimento Fabrikası, hava kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Yeni binaların inşa edilmesiyle şehir merkezinde kalan [&hellip]

Dumansız hava sahası gerek

Eski Otogar’ın arkasında yer alan ve artık konutların içinde kalan Çimento Fabrikası, şehrin hava kalitesine zarar veriyor. Şehirden uzak bir yere taşınması konusundaki tartışmaların dönem dönem gündeme geldiği Fabrika’nın akibeti merak ediliyor

Güvenevler Mahallesi’nde yer alan ve konutların arasında çalışmasını sürdüren Çimento Fabrikası, hava kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Yeni binaların inşa edilmesiyle şehir merkezinde kalan Güvenevler Mahallesi’ndeki Çimento Fabrikası’nın merkezden başka bir bölgeye nakledilip nakledilmeyeceği merak konusu.
BİRÇOK KİMYASAL MADDE VAR
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nın çimento fabrikalarını esas alan genel bir araştırmasına göre, fabrikaların bacalarından salınan dumanda mangan, çinko, selenyum, vanadyum, arsenik, kadmiyum, nikel, krom, bakır, cıva, kurşun, antimon maddeleri yer alıyor. Bu maddeler, hem insanları, hem de yaşayan diğer canlıları olumsuz yönde etkiliyor, bulunduğu bölgedeki toprağın ve suyun da kalitesini düşürüyor.
“ÇEVREYE DUYARLI
DAVRANILIYOR”
Afyon Çimento Fabrikası’nın çevre politikasını anlatan metninde ise çalışmalarda çevreye duyarlı davranıldığı belirtiliyor. Metinde, “Mamullerimizin üretimini gerçekleştirirken, yürürlükteki çevre mevzuatına, Türkiye Çimento Müstahsiller Birliği ile Çevre Bakanlığı arasında imzalanan Çevre Deklarasyonu’na ve sektörel yüklenimlere uyulmakta ve ayrıca, mevzuatın iyileştirilmesi ve geliştirilmesine dönük çalışmalara önem verilmektedir” deniliyor. (Kocatepe)

Çimento Fabrikası ne zaman kuruldu?

24 Mart 1954 tarihinde 5 milyon lira sermayeyle 288 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Afyon Çimento’nun inşaatına 8 Haziran 1955 tarihinde başlandı. Fabrika, 7 Ekim 1957 tarihinde işletmeye açıldı. 1965 yılında klinker kapasitesi 165 kton/yıl’a çıkarıldı, 1968 yılında ise 260 kton/yıl klinker üretebilecek 2’nci hat devreye girdi. 4 Ekim 1989’da özelleştirildi.

Bakmadan Geçme