'Düğün salonları depo olarak kullanılıyor'

İl Genel Meclisi (İGM) Haziran ayı toplantılarının 4'ncü birleşimi dün tamamlandı. Meclisin bu ayki beşinci ve sonuncu toplantısı yarın sabah saat 10:30'da başlayacak.PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİ KOMİSYON GÖRÜŞECEKİlk olarak gündem dışı bir konu okutularak gündeme alındı. İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyünde, tapusunda Üvücek mevkii, 187 ada, 160 parsel numaralarıyla kayıtlı taşınmaz üzerinde mevcut yaya yolu batısında ki taşınmazda [&hellip]

İl Genel Meclisi (İGM) Haziran ayı toplantılarının 4’ncü birleşimi dün tamamlandı. Meclisin bu ayki beşinci ve sonuncu toplantısı yarın sabah saat 10:30’da başlayacak.
PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİ
 KOMİSYON GÖRÜŞECEK
İlk olarak gündem dışı bir konu okutularak gündeme alındı. İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyünde, tapusunda Üvücek mevkii, 187 ada, 160 parsel numaralarıyla kayıtlı taşınmaz üzerinde mevcut yaya yolu batısında ki taşınmazda 1 paftadan ibaret 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişiklik ve ekleriyle birlikte değerlendirilmek üzere İmar ve Bayındırlık komisyonuna gönderildi.
TALEPLERİN GEREĞİ YAPILACAK
Bolvadin ilçesi Hamidiye köyünün İl Özel İdaresi kapsamında olan Bolvadin Termal Tesisleri arasında bulunan yıpranmış yolun yama yapılması talebi dairesince incelendikten sonra gereği yapılacak. Dinar ilçesine bağlı köylerdeki eksik olan çöp bidonlarının tamamlanması talebinin, Köylere Hizmet Götürme Birliğince değerlendirilmesini uygun gören aynı yöndeki komisyon raporları kabul edildi.
KHGB GEREKENLERİ YAPACAK
Dinar ilçesine bağlı Yıprak köyüne düğün salonu yapım talebinin Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce (KHGB) yapımını uygun gören aynı yönde ki komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi. Dinar’a bağlı Akçin, Yıprak ve Bülüçalan köylerinde ki muhtarlık konaklarının tadilat talebini de Köylere Hizmet Götürme Birliği değerlendirecek. Dinar’ın Akgün köyünün Antalya yoluna kadar olan 800 metrelik kısmının sıcak asfalt yapılması talebi ileri ki yıllarda değerlendirilecek.
“ÇOĞU DÜĞÜN SALONU DEPOYA DÖNÜŞMÜŞ”
Dinar ilçesine bağlı Yıprak köyüne düğün salonu yapım konusunda İGM Başkanı Burhanettin Çoban, köylerde kış mevsiminde düğün yapılmadığını belirtti. Yaklaşık 40’a yakın düğün salonu yapıldığına dikkat çeken Çoban şöyle konuştu: “Şimdiye kadar sayısı 40’a yaklaşan düğün salonu yapılmış. Düğün salonu yapılan köylerde salonların ne denli kullanıp kullanılmadığını iyi incelemek lazımdır. Bize gelen raporlarda diyelim ki üç beş köyde bu salonların yeterli şekilde kullanıldığı ama diğerlerinde muhtarların düğün salonlarını depo olarak kullandıkları bildirildi. Bu salonlara patates, soğan konulup hiçbir şekilde düğün yapılmadığı şeklinde raporlar geliyor.” dedi.
“KÖYLERE DAHA ELZEM
YATIRIM YAPILABİLİR”
Köy yaşamının bilindiğini köylerde düğünlerin sürekli yaz mevsiminde yapılıp kışın düğün yapılmadığını vurgulayan Çoban, “Köylerde kışın düğün yapılmaz. Hiçbir insanı da kapalı bir mekâna götüremezsiniz. Halbu ki yapılan düğün salonları 250 küsur metrekaredir. Belli büyük bir kalabalığı bu salonlar almayabiliyor. O yüzden insanlarımız açık alanları tercih ediyorlar. İkincisi de köyde düğün salonu en az bin 500 metrekarelik geniş bir alanı istiyor. Köylerde de bu ebatta bir arsa olmadığından genelde köylerin dışında yerlere yapılmak durumunda kalınıyor. Çünkü merkezde bir yer yok. İnsanların köy merkezi dışında bir yere gidip gelmesi ayrı bir sıkıntıya neden olur. Çünkü herkes gerekli takviyeleri yapmak için evinin yanında bir yerde düğün istiyor. Bu nedenler var. Daha elektrik su abonesi olmamış düğün salonları gördük. Bunları araştırıp devlet ve milletin kaynaklarını verimli gerçekçi kullanmak lazım. Bir köye düğün salonu yapımı yerine daha elzem başka bir yatırım olabilir.” diye konuştu.
“TAKİP EDİLİP ARAŞTIRILACAK”
Düğün salonunu aktif kullanan köylerinde olduğuna değinen Çoban, “Düğün salonlarını aktif kullanan köy çok az. Yaz boyunca tüm meclis üyelerimiz Kasım ay��na kadar köylerde ki düğün salonlarının nasıl kullanıldığını gözlemlesin. Köylerde toplam 66 düğün salon olduğunu öğrendik. Ayrıca her ilçede de düğün salonu var. Yaz sezonu gerekli gözlemler yapılsın diye düşünüyorum. Düğün salonları varken düğün salonları yapılıyor. Hangi nedenlerle talep edilip yapılıyor bunları da araştıralım. Kasım ayında konuyu tekrar değerlendirelim” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme