Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

DUANIN KABUL OLACAĞI YERLER – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 1 Kasım 2018 Perşembe 13:31:07
 

Dua her yerde kabul olur fakat bazı özel yer ve mekânlar da vardır. Bilhassa Kâbe’de, Müjdelife’de, Mina’da, Arafat’ta, Safa ve Merve’de Ravza-ı Mutahhara Mekke ve Medine’de yapılan dualar kabule şayandır. Bu yerler özel olmakla beraber her yer ve mekânda dua edilebilir. Dua ederken Allah’tan her şeyin hayırlısını ve meşru ve helal olan şeyleri istemek lazımdır. Sözgelişi milli piyango bileti alan bir insanın bilete ikramiye çıksın diye dua etmesi uygun değildir. Çünkü milli piyango kumar olup dinen haramdır.Dua yaparken Kur’an-da geçen dualar ile Sevgili Peygamberimize ve diğer peygamberlere ait duaları seçmek daha uygundur.Dua etmeye devam etmek gerekir çünkü Allah’tan umut kesilmez.. Bu konu da bir hadisi kutside Allahü Teâlâ şöyle buyuruyor:
“Ey Âdemoğlu! Senin günahların semaya kadar ulaşmış olsa, sonra da benden mağfiret (af) talep etsen, elbette seni mağfiret eder, (günahlarının çokluğuna) aldırış etmem.” Ey Âdemoğlu! Sen bana dünya dolusu hata ile gelsen, sonra bana hiçbir şeyi şirk koşmadan benimle karşılaşsan ben dünya dolusu mağfiretle sana gelirim.”
(De ki: “Ey haddi aşarak nefislerine karşı israf etmiş olan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.” “ Onun için ümidi kesmeyin de başınıza azab gelmeden önce tevbe ile Rabbinize yönelin ve O’na teslim olun. Sonra kurtulamazsınız.”) (Zümer 53-54)
Ömer b. el-Hattab (r.a.) anlatıyor: Peygamberimizin huzuruna Havazin kabilesinden bir takım esirler gelmişti. Bunların içinde emzikli bir kadın vardı. Çocuğunu kaybetmişti. O, göğsüne biriken sütü esirler arasındaki çocuklara veriyor, emziriyordu. Bu kadın esirler arasında kendi çocuğunu bulunca hemen onu alıp bağrına bastı ve derin bir sevgi ile çocuğunu emzirmeye başladı. Bu yüksek şefkat ve sevgiyi görünce Peygamberimiz bize:
— Şu kadının çocuğunu ateşe atacağına ihtimal verir misiniz? Buyurdu, Biz:
— Hayır, atmamağa gücü yettiği sürece atmaz, dedik. Bunun üzerine Peygamberimiz:
— İşte Allah Teâlâ kullarına bu kadının çocuğuna olan sevgi ve şefkatinden daha merhametli ve şefkatlidir, buyurdu. (Buhari, Edeb, 18; Müslim, Tevbe, 4.)
Konumuzu Hz. Peygamberin çok meşhur bir duası ile tamamlayalım:
“Allah’ım! Ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten, fayda vermeyen bilgiden, kabul edilmeyen duadan sana sığınırım.” (Tirmizi “Da’vat” 69; Nisâi “İstiaze”, 13)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER