Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

DUANIN BELAYI ÖNLEMESİ KAZA VE KADERDENDİR-1

Muharrem Günay 21 Temmuz 2015 Salı 03:00:00
  Dua kazayı belayı def eder. Hadisi şerifte kaza, ancak ve yalnız dua ile değişir buyruldu. Tirmizi
Hz. Ali (r.a) buyurdular ki:
“Dua saadetin anahtarıdır. En iyi dua temiz sineden ve takvalı kalpten çıkan duadır.”, “Dua, Allah katında yeryüzündeki amellerin en sevgilisidir.”
Bu konuda Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Sizden biriniz, duâ ettim kabul olunmadı, diyerek acele etmedikçe duâsı kabul olunur” (Tirmizi) Bun bakımdan duaya ısrarla ve sabırla, kabul edilinceye kadar devam etmeliyiz.
“Kaderden sakınmak fayda vermez; duâ ise inen (dert, belâ, musibete) karşı fayda veriri. Belâ şüphesiz ki iner ama duâ onu karşılar da kıyâmete kadar biri diğerinin sırtını yere getirmeye çalışır.” (S. Muhammed Hakkı Hazretleri, tercüme Celal Yıldırım, Sırlar Hazinesi, 489)
Kuran-ı Kerimde, dua ile ilgili iki yüz civarında ayet bulunmaktadır. Bunlardan on iki ayette Hz. Nuh’un, on yedi ayette Hz. İbrahim’in, dokuz ayette Hz. Zekeriyya’ nın, yirmi bir ayette Hz. Musa’nın, on altı ayette Hz. İsa’nın duaları zikredilmiştir. Ayrıca, yüzden fazla ayette peygamberlerin, salih insanların ve toplulukların dualarından bahsedilmiştir. Konuyla ilgili ayetlerin bir kısmında insanların Allah’a dua etmeleri emredilmiş, duanın usul, adap ve tesirleri üzerinde durulmuştur. (Bakara, 2/186; Nisa, 4/32, 117, 134; A’raf, 7/29, 55, 180; Yusuf, 12/86; Mü’min, 40/60) Bazı ayetlerde ise, yanlış, yersiz, zamansız ve makbul olmayan dualardan söz edilmiştir. (Bakara, 2/200; Yunus, 10/12, 22,106; İsra, 17/11; Fussilet, 41/51; Kasas, 28/88; Mü’min’un 23/99, 99-100,106-107)
Kuran-ı Kerim’deki bazı sureler ve ayetler örnek dua metinleri şeklinde olup, bunlardan Fatiha suresi Allah’ı veciz bir şekilde tanıttıktan sonra ona kulluk ve yakarıştaki ihlâs ve samimiyeti, insanlığın en büyük hedefi olan doğru yola ulaşmanın içten dileklerini eşsiz üslupla ifade eden sözleri ile bütün Müslümanların en çok okudukları dua metni haline gelmiştir. Bakara suresinin 201. ayetinde geçen, “Rabbenâ Âtinâ fiddünya haseneten ve fil ahreti haseneten ve gınâ azâbennâr” “Ey Rabbimiz! Bize dünyada da güzellik ver, ahirette de güzellik ver; bizi cehennem azabından koru” mealindeki sözler fatihadan sonra en çok okunan dua olmuştur. Enes b. Malik, Hz. Peygamber’in dua ederken en çok bu ayeti okuduğunu (Buhari “Da’vat”, 55) ve okunmasını tavsiye ettiğini (Müslim, “Zikir”. 23) belirtmiştir. Müslim’in el-Cami’u’s-sahih’inde “Zikir ve Dua” bölümünde bu ayeti okuyarak dua etmenin fazileti hakkında özel bir bab ayrılmıştır. (9. bab) Bakara suresinin son ayeti, ( Lâ yükellifullâhi nefsen illâ vüsahe…) (Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden başka yük yüklemez. Herkesin kazandığı hayır kendisine, yaptığı kötülüğün zararı yine kendisinedir. Ey Rabbimiz, eğer unuttuk ya da yanıldıysak bizi tutup sorguya çekme! Ey Rabbimiz, bize bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme! Ey Rabbimiz, bize gücümüzün yetmeyeceği yükü de yükleme! Bağışla bizi, mağfiret et bizi, rahmet et bize! Sensin bizim Mevlamız, kâfir kavimlere karşı yardım et bize.) insanın yükümlülük ve sorumluluğunun temel kanununu belirleyen cümlelerden sonra içten ve duygulu bir yakarışı dile getiren ifadesi ve zarif üslubuyla en çok okunan dua ayetlerindendir. Bakara suresinin son kısmını okumanın fazileti ile ilgili olarak Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Kim Âyet-i Kürsi’yi ve Bakara sûresinin son kısmını sıkıntılı anlarda okursa Allah ona yardım eder.” (İbni Sinî, Ebû Katâde’den.)
Al-i İmran suresinin 8-9. ayetleri (Rabbenâ lâ tüziğ gulûbenâ ba’de iz hedeytenâ ve heb lenâ mim ledünke rahmeh. İnneke entel vehhâb* Rabbenâ inneke câmiunnâsi liyevmin lâ raybefih. İnnellâhe lâ yühliful mîâd* Rabbimiz, bizi doğru yola çıkardıktan sonra kalplerimizi saptırma. Katından bize rahmet eyle. Şüphesiz ki sen çok bağışlayansın* Rabbimiz, geleceğine şüphe olmayan günde insanları toplayacak olan muhakkak sensin. Şüphesiz Allah va’dinden dönmez.*) (Devamı Yarın)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti