DSİ Afyon'da 18 yılda 40 baraj, 24 gölet yaptı

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, son 18 yılda Afyonkarahisar'a 40 baraj ve 24 gölet yapılarak 157 milyon metreküp biriktirme hacmine ulaşıldığını kaydetti   Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Afyonkarahisar'a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor. '2021 SULAMADA HAMLE YILI İLAN EDİLDİ' DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Tarım ve Orman [&hellip]

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, son 18 yılda Afyonkarahisar’a 40 baraj ve 24 gölet yapılarak 157 milyon metreküp biriktirme hacmine ulaşıldığını kaydetti

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Afyonkarahisar’a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor.
“2021 SULAMADA
HAMLE YILI
İLAN EDİLDİ”
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettiklerini açıkladı. Yıldız, “Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır. Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR İÇİN
SULAMANIN ÖNEMİ BÜYÜK”
Özellikle modern sulama projelerinin Türkiye için son derece önem arz ettiğini belirten Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 18 yılda Afyonkarahisar’da inşa edilen 81 sulama tesisi ile 596 bin 16 dekar zirai arazinin sulamaya açıldı. Böylece Afyonkarahisar topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 611 milyon 666 bin TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Afyonkarahisar’ımız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 12 adet sulama inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 12 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 116 bin 80 dekar arazinin sulanması sağlanacak olup milli ekonomiye 2021 yılı birim fiyatları ile yıllık 127 milyon 688 Bin TL katkı sağlanacaktır. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Afyonkarahisar zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olmuştur ve olmaya da devam edecektir.”
“AFYON’A 40 BARAJ VE
24 GÖLET KAZANDIRILDI”
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz’in kavşak noktası, ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Afyonkarahisar’da ziraatın gelişmesi için son 18 yılda kente 422 adet tesis ile 4 milyar 92 milyon 885 bin 877 TL yatırım yapıldığını vurguladı. Yıldız, “Afyonkarahisar’da son 18 yılda 40 baraj ve 24 gölet inşa ettik. İnşaatı süren 10 baraj ve 3 gölet ile 47 bin 350 dekar arazi daha sulamaya açılacaktır. Diğer taraftan Afyonkarahisar’lı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Afyonkarahisar’ın su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelerimize yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 10 baraj ve 3 göletin yapım çalışmaları devam etmektedir. Yapılan 49 adet içme suyu tesisleri ile 611.165 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 43,91 milyon metreküp içmesuyu temin edilmiştir. Ayrıca 6 adet içmesuyu tesisinde inşaat çalışmaları sürüyor.”
“AFYON’DA 330 BİN
265 DEKAR ARAZİNİN TAŞKIN KONTROLÜ SAĞLANDI”
Genel Müdür Yıldız, Afyonkarahisar’da vizyon çevre projeleri ile Türkiye’de ilk defa arıtılmış suların tarımda kullanılacağını belirtti. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk kez Bölge Müdürlüğümüzce hayata geçirilecek, arıtılmış suların zirai sulamada kullanılacağı proje ile Afyonkarahisar ili Merkez Atık Su Arıtma tesisinin çıkış suları dezenfekte edilerek zirai sulamada kullanılacak. Arıtma tesisinin günlük atık su bertaraf kapasitesi 44 bin metreküp olup, boşa giden bu atık suyun uygun ünitelerde arıtılması sonucunda 9 bin 50 dekar arazi suya kavuşmuş olacaktır. Ayrıca, Afyonkarahisar-Akarçay Havzası Kuzey Atık su Toplama Hattı, Dinar Çölovası Kapalı Havza Atık su Arıtma Tesisi Yapımı ve Akarçay Havzası Seydiler Beldesi Atık su Kolektör Hattı Yapımı inşaat çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca; Afyonkarahisar’da taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 224 adet taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, 209 yerleşim yeri ve 330 bin 265 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladık. Sekiz adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” >>Burak AYDIN’ın Haberi

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Bakmadan Geçme