• Haberler
  • Genel
  • Dr. Tahta: Öncelikle çarpıntının ana nedeni belirlenir

Dr. Tahta: Öncelikle çarpıntının ana nedeni belirlenir

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammet Tahta, her çarpıntısı olan hastaya tedavi verilmediğini öncelikle altta yatan ana nedenin belirlendiğini açıkladı   Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammet Tahta, çarpıntı ve ritim bozukluğu hakkında bilgiler verdi. ÖYKÜ VE MUAYENEDEN SONRA TETKİKLER HASTAYA GÖRE İSTENİR Çarpıntıyı kalp hızının normalden fazla attığını hissetmek olduğunu belirten [&hellip]

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammet Tahta, her çarpıntısı olan hastaya tedavi verilmediğini öncelikle altta yatan ana nedenin belirlendiğini açıkladı

Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammet Tahta, çarpıntı ve ritim bozukluğu hakkında bilgiler verdi.
ÖYKÜ VE MUAYENEDEN SONRA TETKİKLER HASTAYA GÖRE İSTENİR
Çarpıntıyı kalp hızının normalden fazla attığını hissetmek olduğunu belirten Kardiyolog Muhammet Tahta, “Normal kalp atım sayısının 100 dakikanın üzerine çıkması durumunda kalp bölgesinde kuş gibi çırpınma hissidir. Kalbin ani olarak hızlanıp birden yavaşlaması şeklinde tarif edilebilir. Çarpıntı hissine temel olarak; Kalp kaynaklı veya kalp dışı kaynaklı nedenler olarak ayrım yapabiliriz. Kalp dışı nedenler; Stres, kansızlık, tiroid hastalıkları v.b birçok nedene bağlı olabilir. Kalp kaynaklı çarpıntı nedenleri ise kalbin elektrik sisteminde olan bozukluklar veya kalp damar ve kasında olan hastalıkların neden olduğu aritmilere bağlı olabilir. Çarpıntı şikâyeti ile başvuruda tüm hastalıklarda olduğu gibi iyi bir öykü ve muayene ilk yapılması gerekendir. Stres gibi anksiyete nedenli çarpıntılar kolaylıkla tespit edilebilir. Çarpıntı hissine eşlik eden göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissi kalp damar hastalıklarına işaret edebilir. Tiroid bezindeki şişlik zehirli guatrı akla getirebilir. Öykü ve muayeneden sonra ise tetkikler hastaya göre istenilmelidir.” ifadelerini kullandı.
İLK İSTENİLECEK TETKİK EKG’DİR
Elektrokardiyografinin (EKG) kalbin elektriksel aktivitesinin bakılması işlemi olduğunu ifade eden Dr. Tahta, “Tüm hastalarda ilk yapılması gereken tetkik EKG’dir. Kan biyokimyasal parametrelerde kansızlık, tiroid bozuklukları vb. hastalıkların tespiti yapılır. Ekokardiyografi (EKO) kalp kas yapısı ve kalp kapak yapılarının değerlendirilmesidir. Ritm problemini kolaylaştıracak kalp kapak hastalığı, kalp yetersizliği vb. durumların tespitinde faydalıdır. EKG Holter 1-3 günlük EKG kaydıdır. İlk başvuruda tespit edilemeyen ritm problemlerinin hastaya takılan küçük bir kayıt aleti ile takip edilmesidir. Olay kayıt edici event recorder daha uzun süreli EKG kaydını yapar. Elektro fizyolojik çalışma; Kasık damarından girerek kalp boşluklarında ritm bozukluğunun nedeninin tespit edilmesi ve gerekirse tedavisi edilmesidir.” dedi.
ÖNCELİK ALTTA YATAN NEDENİN TESPİTİDİR
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammet Tahta, her çarpıntısı olan hastaya tedavi verilmediğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikle altta yatan neden tespit edilip onu tedavi etmek gereklidir. Anksiyete ile başa çıkma yöntemlerinin öğretilmesi. Kafein fazla tüketimi v.b durumlarda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gibi. İlaç yan etkisinin sorgulanarak tedavinin yeniden düzenlenmesi gibi. Tiroid bezinin fazla çalışması, kansızlık (anemi) vb durumlarda bu hastalıkların tedavisi çarpıntıyı ortadan kaldıracaktır. Kalp damar tıkanıklarının neden olduğu ritm bozukları daha hayati nedenlere bağlıdır. Öncelikle tıkalı damarın açılması ve uygun tedavinin başlanması hayati öneme sahiptir. Kalbin elektrik sistemindeki kusurlara bağlı durumlarda ise ilaç tedavileri veya ablasyon hastalığa neden olan odakları yakma tedavi seçenekleri arasındadır.”
>> Mustafa ERTÜRK’ün Haberi

Bakmadan Geçme