• Haberler
  • Genel
  • Dr. Şenbabaoğlu, Ara Tatil Dönemiyle İlgili Önerilerde Bulundu

Dr. Şenbabaoğlu, Ara Tatil Dönemiyle İlgili Önerilerde Bulundu

Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi'nden Türk Pdr Derneği Temsilcisi Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, ara tatilde yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.

Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi’nden Türk Pdr Derneği Temsilcisi Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, ara tatil dönemine yönelik görüşlerini açıkladı.

“ARA TATİL DİNLENME ZAMANIDIR”

Dr. Pedagog Emrah Şenbabaoğlu, ara tatilin bir dinlenme zamanı olduğunu ifade etti. Dr. Şenbabaoğlu, “Ara tatil daha çok ders, daha çok çalışma manasına gelmez. Ödevlerle çocuklar boğulmamalı ve verilen tekrar çalışmaları varsa da onları eğlenceli hale getirerek yaptırılmalıdır. Şunun altını çizebiliriz: çocuklar bu ara tatilde tablete, telefona ve televizyona da boğulmamalıdır. Üreten, eğlenen ve ailesiyle kaliteli vakit geçiren çocukları görmek istiyoruz. Pedagog olarak sizlere kısa oyunlardan da bahsedeceğim. Ara tatilde ne yapmalıyız sorusunun en güzel cevabı bir dinlenme zamanı olduğunu unutmadan evde rutinler oluşturulabilir. Çalışan anne babaların çocukları için denetimli ve programlı bir plan çıkarılabilir. Denetim kontrol maksatlı değil sadece dijital içerikleri seçmekte yardımcı olmaktır. Çocukları tamamen dijitalden uzaklaştırmak günümüzde zor, onun yerine destek olarak faydalı içerikleri veya uygulamaları keşfetmesini bu tatil döneminde yapabiliriz. Güne başlarken muhakkak kahvaltı sırasında güne plan yaparak küçük görevlendirmeleri de bu plana dâhil edebilirsiniz. Ama ne olursa olsun güne birlikte başlamalıyız.” dedi.

“ANNE BABA ROL MODEL OLMALI”

“Ara tatilde ne yapmamalıyız sorusunun en güzel cevap ise bu tatil tamamen ‘yatış’’ tatili değildir. Öğrenme, deneyimleme ve en önemlisi çocuğun velisini hayatına bir dokunuş zamanıdır.” diyen Dr. Şenbabaoğlu, şunları kaydetti: “Ara tatil döneminde baba ne yapar ne yapmaz, anne gün içinde neyle meşguldur bunu çocuğa göstermeliyiz. Kısacası rol model bizler olmalıyız çocuklarımıza ve bu rol modelliğimiz de ancak ara tatilde dolu dolu gösterebiliriz. Yine bu ara tatil bir dijitale boğulma ve onda kalma zamanı değildir. Sınırsızlık ve doyumsuzluk oluşturmamalıyız. Ara tatil başlamadan önce muhakkak ne yapacağımızı aile toplantıları yaparak yazmalı ve serbestlik olarak algılamamalıyız ara tatili. Yatsın, uyusun, kalkar kendi kahvaltı yapar, sonra alsın eline telefon-tablet, çıksın dışarı değildir bu tatil. Alışveriş merkezleri çocukları daha çok yorar ve gergin olmalarına neden olur. O alanlar bizim enerji atacağımız alanlar değildir.”

“GÜNLÜK RUTİNLERE ÇEŞİTLİ EKMELER YAPILABİLİR”

Dr. Şenbabaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ara tatilde günlük rutinlerimize eklememiz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz. Kendini iyi ifade edebilecek alanlar açmak bir konuşma etkinliği gibi. Bir çay saatimize çocuklarımızı da ekleyebilir onlara söz vererek düşüncelerini ve fikirlerini hür ifade etmelerini sağlayabiliriz. Birinci dönemin getirileri ve kendilerine ne iyi geldi, ne faydalı geldi değerlendirmesi yaptırarak ikinci döneme daha iyi hazır hissetmelerini sağlatabiliriz. Eğer çocuğunuzda gerginlik ve agresif tavırlar görüyor iseniz birlikte gevşeme tekniklerini kullanabilirsiniz. Nefes egzersizi, yürüyüş, küçük germe-açma hareketleridir. Kış ayları soğuktur, ama aynı zamanda doğayı keşfetme aylarıdır. Çocuklarımızı soğuk hasta etmez, yanlış tercih giyimler hasta eder. Hafta içi akşam saatlerinde ve hafta sonları muhakkak doğayı yürüyerek, tırmanarak veya koşarak keşfetmeliyiz. Ara tatilde nice güzel aile etkinliklerinizin olduğu bir tatil diliyorum. Enerjilerimizi toplayarak ikinci döneme başlayacağız.”

Bakmadan Geçme