Dr. Oflu göz kusurlarını anlattı

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Yusuf Oflu, 'Presbiyopi, miyopi, hipermetropi ve astigmatzima' göz kusurları hakkında bilgiler verdi   'NET ODAKLANMA 40 YAŞINA DEK SORUNSUZ ÇALIŞIR' Gözün optik bir sistem olduğunu belirten Dr. Oflu, 'Gözün kırıcı sistemleri dediğimiz korneanın ve merceğin kırıcılığı sayesinde görüntü gözde odaklanabilmektedir. Beş metreden uzaktaki bir cisme bakarken [&hellip]

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Yusuf Oflu, “Presbiyopi, miyopi, hipermetropi ve astigmatzima” göz kusurları hakkında bilgiler verdi

“NET ODAKLANMA 40 YAŞINA DEK SORUNSUZ ÇALIŞIR”

Gözün optik bir sistem olduğunu belirten Dr. Oflu, “Gözün kırıcı sistemleri dediğimiz korneanın ve merceğin kırıcılığı sayesinde görüntü gözde odaklanabilmektedir. Beş metreden uzaktaki bir cisme bakarken cismin gözde odaklanması tam görme merkezinde ise emetropiden yani gözlüğe ihtiyaç duymadan net görebilen normal bir gözden bahsediyor oluruz. Normal bir göz daha yakındaki cisimleri odaklayabilmek için ek bir kırıcılığa ihtiyaç duyar. Uyum dediğimiz bu refleks göz merceğinin kırıcılığını arttırmasıyla gerçekleşir. 35 santimetrede ki bir cismin net odaklanabilmesi için merceğin kırıcılığının 3 numara artması gerekir. Bu refleks 40 yaşına kadar sorunsuz çalışır.” dedi.

“PRESBİYOPİ UYUM REFLEKSİNİN BOZULMASIDIR”

Presbiyopi’yi uyum refleksinin bozulması olarak tanımlayan Dr. Oflu, “Presbiyopi uyum refleksinin bozulması durumudur. Presbiyop bir göz uzağı net gördüğü gözlükle yakını göremez. Uyum refleksi genellikle 40 yaşlarında zayıflamaya başlar. Uzağı net gören gözler presbiyopi çağına gelince yakın için zorlanmaya başlar ve ek bir kırıcılığa ihtiyaç hissederler. Bu ihtiyaç yakın gözlükleriyle karşılanır. Eldeki yazıyı daha uzaktan ve ışıklı ortamda okumaya çalışmak ve okurken çabuk yorulma presbiyopinin ana göstergeleridir.” ifadelerini kullandı.

“GÖZLÜK İHTİYACI ORTAYA ÇIKAR”

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma hakkında bilgi veren Dr. Oflu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Miyopi Latince’de kısık göz anlamına gelir. Miyop kişiler gözlerini kısarak net görmeye çalışırlar. Gözlerini kısarak bakan çocuktan myopi açısından şüphelenmek gerekir. Miyopi kırıcılığı fazla olan göz demektir. Hipermetropi ise Myopinin tam tersine gözün normalden daha az kırıcı olması sonucu oluşur. Korneanın normalden düz ya da gözün normalden kısa olması gözü daha az kırıcı yani hipermetrop yapar. Hipermetrop göz gençlik çağlarında gözün merceğinin ilave kırıcılığının desteğiyle uzağı net görebilirken yakını görmekte zorlanır. 40 yaşından sonra ise hipermetrop gözler hem uzakta hem yakında gözlüğe daha fazla ihtiyaç duyarlar. Hipermetrop gözlerde kırıcılığı arttıran artı numaralı camlar kullanılır. Astigmatizma gözün yatay ve dikeydeki kırıcılıklarının farklı olması durumudur. Göz yatayda belirli bir kırıcılığa sahipken dikeyde farklı numaradadır. Yatay kırıcılık normalken dikey kırıcılık fazlaysa miyopikastigmatizma, dikey kırıcılık azsa hipermetropikastigmatizmadan bahsederiz. Her iki aksta da fazla kırıcılık mevcutsa kombine miyop ve astigmattan, her iki aksta da kırıcılık azsa kombine hipermetropik astigmattan bahsederiz.”

Bakmadan Geçme