• Haberler
  • Genel
  • Dr. Alat'a Sağlık-Sen'den destek – Kocatepe Gazetesi

Dr. Alat'a Sağlık-Sen'den destek – Kocatepe Gazetesi

Sağlık-Sen Şube Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'nde Kalp Damar Cerrahisi Servisi'nde görev yapan Doç. Dr. İlker Alat'ın, 'Hastaların, tedavilerinde kullandıkları ilaçlar ve tıbbi malzemelerle ilgili olarak Helal-Haram ilişkisi' açısından tam bilgilendirilmediği' yönündeki açıklamalarını, inanç ve sağlık açısından önemli bulunduğu bildirildi. Sendikanın Dr. Alat'a tam destek verdiği vurgulandı Sağlık-Sen Şube Başkanlığı'nca yapılan açıklamada, Doç. Dr. [&hellip]

Dr. Alat’a Sağlık-Sen’den destek

Sağlık-Sen Şube Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Servisi’nde görev yapan Doç. Dr. İlker Alat’ın, “Hastaların, tedavilerinde kullandıkları ilaçlar ve tıbbi malzemelerle ilgili olarak Helal-Haram ilişkisi” açısından tam bilgilendirilmediği’ yönündeki açıklamalarını, inanç ve sağlık açısından önemli bulunduğu bildirildi. Sendikanın Dr. Alat’a tam destek verdiği vurgulandı

Sağlık-Sen Şube Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, Doç. Dr. İlker Alat’ın verdiği önemli konferanslar ve Anadolu Ajansına yaptığı açıklamaların fincancı katırlarını ürküttüğü belirtildi.
TOPLUMSAL DUYARLILIK ŞART
Açıklamada; “Doçent. Dr. İlker Alat’ın açıklamaları bazı çevreleri ayağa kaldırdı. Sivil toplum örgütü olarak temsilcisi bulunduğumuz sağlık camiasında görevli bir doktorumuz tarafından gündeme getirilen, dini inançlarımız ve sağlığımız açısından çok önemli bir konu olan sağlık uygulamalarında helal haram ilişkisi konusunda toplumun her kesiminin duyarlı olması gerektiğini söylüyoruz. Konunun muhatabı olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı, Sağlık Bakanlığı’nı ve gıda takviyelerine ruhsat veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı, inancımızın tersi yönünde ve haram çerçevede tıbbi ürün üretimi yapan firmaların üretimlerinin helal çerçevede üretim yapmaları ve bunu ürün belgelerinde belirtmeleri konusunda göreve davet ediyoruz.” denildi.
HARAMA GÖTÜREN VASITADA HARAMDIR
Açıklamada, helalin, meşru manasına gelen bir Arapça kelime olduğu, Allah’ın Kuran-ı Keriminde Müslümanlara ve bütün insanlara helâl olan şeyleri yemelerini ve kullanmalarını emrettiği hatırlatıldı. Açıklamanın devamında; “Müslümanlar ve bütün insanlar için hal böyle iken, birilerinin kalkıp gerek tıbbi malzemelerde gerekse gıda maddelerinin üretiminde haram olan üretim kaynaklarını seçmesi ve bunlardan bazılarının alternatif üretim kaynakları olmasına rağmen bunların haram kaynaklardan üretilmesini bir zaruret gibi göstermesini asla kabul etmiyoruz.
Unutulmamalıdır ki; helaller harama ihtiyaç bırakmayacak kadar çoktur. İslam mutlaka alternatifini getirmiştir. Bu üretimlerden bazılarını iyi niyetli olarak bile kabul etsek, iyi niyet haramı meşru hale getiremez. Harama götüren vasıtalar da haramdır.” ifadeleri kullanıldı.
İNSANLIK AYIBINA DUR DİYELİM
Temiz ilaç ve temiz gıdanın insanlar için evrensel bir hak olduğuna değinilen açıklamada; “İnsanların sağlıkları üzerinden rant elde etmeye çalışanların, inanç değerlerimizde haram sayılan ürünleri kullanarak piyasaya sürdükleri ve hayati önemi bulunan ilaçların ve tıbbi ürünlerin alternatif üretim metotlarıyla ve ürün bilgilendirmesi yapılmadan kullandırılması, gıda maddelerinde de aynı bakış açısından hareket edilmesi bir insanlık suçu ve ayıbıdır. İnsanlık için; bu insanlık suçu ve ayıbına dur diyelim. Çalışmalarıyla ve konu hakkında verdiği bir birinden önemli konferanslar ve Anadolu Ajansına yaptığı açıklamalarla tüm kamuoyunu ve bizleri bilgilendiren Doçent Dr. İlker Alat’a, sendikamız ve bütün insanlık adına teşekkür ederiz.” denildi.
MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE
SALYANGOZ SATILMAZ
Asıl bu konu ile ilgili olarak teşekkür etmesi gerekenlerin Doçent Dr. İlker Alat’ın görev yaptığı Afyonkarahisar Devlet Hastanesi yetkilileri olması gerektiği savunulan açıklamada; “Maalesef, Afyonkarahisar Devlet hastanesi yetkilileri de, gazete haberlerine göre hastanede görev yapan Doç. Dr. İlker Alat hakkında soruşturma başlatmıştır. Sağlık-Sen olarak hastane yetkililerine diyoruz ki; ‘Müslüman Mahallesinde Salyangoz Satılmaz.’ Sizin Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu Hasta Hakları Yönetmeliğinden haberiniz var mı? Kurumunuzdan sağlık hizmeti alanların, Sağlık Durumu İle İlgili Bilgi Alma Hakkı ne olacak? Rıza olmaksızın Tıbbi Ameliyeye Tabi Tutulmama konusunda gerekli bilgilendirmeyi yapmadan ve hastanın rızasını ve onamını almadan doktor görevini nasıl yapacak? Tüm bu tıbbi konularda doktorun hastasına yapacağı bilgilendirme nasıl olurda suç sayılır?” denildi.
DOKTORA TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLMELİ
Sağlık-Sen Şube Başkanlığı’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Almış olduğunuz yanlış kararlardan vazgeçiniz. Müslüman toplumun içinde yaşayanlar olarak soruşturma açmak yerine, inançlarımız yönünden hassasiyet taşıyan konuları gündeme getirdiği için bu Doktorunuzu bir teşekkür plaketi ile ödüllendiriniz. Sendika olarak; Doçent. Dr. İlker Alat’ın gündeme getirdiği konunun İslam âlemi açısından çok önemli olduğunu belirtiyor ve kamuoyuna, konu hakkında daha ilmi ve aydınlatıcı bilgi vermek üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Doçent Dr. İlker Alat hakkında soruşturmanın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme