'DP bir merhamet davasıdır'

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, DP'nin 76. kuruluş yıldönümünde 76 yıl öncesindeki aynı heyecanı hissettiklerini ifade ederek, 'Demokrat Parti bir merhamet davasıdır' dedi   Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, partisinin 76. kuruluş yıldönümü nedeniyle dün öğleden sonra başkentte Yeni Mahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi Genco Erkal Salonu'nda düzenlenen törende katılımcılara [&hellip]

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, DP’nin 76. kuruluş yıldönümünde 76 yıl öncesindeki
aynı heyecanı hissettiklerini ifade ederek, “Demokrat Parti bir merhamet davasıdır” dedi

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, partisinin 76. kuruluş yıldönümü nedeniyle dün öğleden sonra başkentte Yeni Mahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi Genco Erkal Salonu’nda düzenlenen törende katılımcılara hitap etti.
“76 YIL ÖNCESİYLE
AYNI MESABEDEYİZ”
Gültekin Uysal, kendileri ve Türkiye için çok önemli günün yıldönümünde, “doğruluğu ispat edilmiş” DP hareketin kuruluş yıldönümünü heyecanına, 76 yıl öncesiyle aynı mesabede olduklarını söyledi. Uysal, “Kurucu Genel Başkanımız, 3. Cumhurbaşkanımız, Kurtuluş Savaşı’nın ‘Galip Hoca’sı Celal Bayar’ı, demokrat davanın, demokrasinin ilk şehitleri Başbakanımız Ali Adnan Menderes ve bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı, bu hizmet kervanının izinde bir ömür geçirmiş 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı ve 9. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Süleyman Demirel’i rahmetle ve minnetle anıyorum. Ayrıca yakın zamanda ölüm yıldönümlerini idrak etmemiz sebebiyle bir kez daha unutulmaz hizmetleri ile Milli Eğitim Bakanımız Tevfik İleri’yi, kaderini Adana ile tevhid etmiş, Adana’nın kurtuluş gününde ebediyete intikal etmiş Seyhan mebusumuz, ‘bayrak şairimiz’ Arif Nihat Asya’yı da rahmetle anıyorum. 1946 yılında bu hareketin meydana gelmesinde temel unsur da iktidara ‘halkın dediğini’ dinle telkininin hayat bulmamasıdır. Dörtlü Takrirle başlayan ‘demokrasi talebi’ karşılık bulmadığı anda partileşme hareketi başlamış, ‘iktidar eğer halkın dediğini dinlemiyorsa biz dinlemeliyiz’ diyen demokrasi taraftarları partileşme sürecini başlatmıştır. Sadece bu açıdan, yani halkın dediği, milletin talebi bir tarafta dururken bir zümrenin, bir tek kişinin dediğinin gerçekleşiyor olması durumu dahi ne tanıdık. 76 yıl önce Demokrat Parti’nin kuruluşuna vesile sebepleri, yalnız Hürriyetçi Demokratlar için değil Türk Siyasi tarihi için de abide olmuş şahsiyetlerin gayretlerini tek tek saymaya, o günü hatırlatmaya lüzum görmüyorum.”
“DP DAVASI
BİR MERHAMET
DAVASIDIR”
DP Lideri Gültekin Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokrat Parti davası bir merhamet davasıdır. Kendilerine bu dünyada bir cennet yaratan, millete cehennemi yaşatan merhametsiz, sevgisiz, acımasız bir anlayışa karşı 20 yıldır, 76 yıldır, 2 asırdır durduğumuz yerdeyiz. İçimiz acıyor; yaşamanın imkânsız olduğu yerde konuşmak da zor. Şirketlerimiz iflas ediyor, insanlarımız intihar ediyor ama bu vicdansızlar hala iftihar etmekte. Ya hu, TÜİK bile son 20 yılda rekor düzeyde bir enflasyon rakamı açıkladı, beyefendi dış ticaret rakamları ile övünüyor. Bir yılda sadece dolar neredeyse yüzde 100 artmış, bulunduğu yer için ‘dengeledik’ diyorlar.”
“DEMOKRASİ VE
LAİKLİK TÜRK MİLLETİNİN GÜVENLİK ŞEMSİYESİDİR”
“Bizler 1946’daki ruh ve heyecanla bir aradayız.” diyen Uysal şunları kaydetti: Aynı kararlılığa sahibiz. Aynı gayret, aynı gaye, aynı doğru yol üzerindeyiz. Malumunuz olduğu üzere bu demokrasi hareketinin dibacesi 7 Ocak 1947’de, partimizin birinci büyük kongresinde alınan kararlar, yani Hürriyet Misakı’dır. 1946 yılında çok partili hayata geçiş için en önemli merhaleyi CHP ile birlikte büyük bir mutabakat ile aşmıştık.Türk Siyasi hayatının önündeki tıkanıklığın aşılmasında 76 yıl önce aynı kararlılığa sahip CHP ve İyi Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ile yeniden bir mutabakatla herkesin hukukundan emin olduğu, korkusuzca yaşama hürriyetinin karşılık bulduğu bir Türkiye’yi, eşit fırsatlar yaratan ve refah dağıtan bir Türkiye’yi kurmak konusunda, çoğulcu demokrasiye geçmek konusunda kararlıyız. Aynı kaygılara ve milletimiz için ortak taleplere sahibiz. Demokrasi, adalet ve laikliği Türk Milleti’nin güvenlik şemsiyesi olarak görüyoruz.” >> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme