Domuz Eti Satış ve Tüketimi Tartışmaları Alevlendi
Türkiye'de zaman zaman tartışmaya açılan konulardan biri olan domuz eti tüketim ve satış serbestleştiği iddiaları yine gündemde.
Türkiye’de domuz eti satış ve tüketimi yaygınlaştı mı? Domuz eti satışı yasal mı?
Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı hileli gıda listesine göre ürünlerinde domuz eti kullandığı belirlenen firmalarda bu tartışmaları körükledi.
Bilindiği üzere gerek insan sağlığı gerekse İslam inancı gereğince domuz eti tüketimi tercih edilmiyor. Müslümanların sofralarında ve besin tercihlerinde kesinlikle yer almayan domuz eti ve ürünlerine yönelik tartışmalar son günlerde arttı.
TÜKETİMİ SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
Domuz etinde bulunan Sutoksin adlı madde kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden oluyor. Lenflerin iltihaplanması sonucu kişilerin boğaz çevresinde domuzu benzer bir şekil ortaya çıkıyor. Bu hastalığa Skrofuloz deniliyor. Aynı zamanda domuz etinde bulunan trişin ve tenya adlı asalakların et ne kadar yüksek ısıda pişirilirse pişirilsin ölmemesi de insan sağlığını tehdit ediyor. Tüm bu nedenlerle İslam dinince domuz eti haram kabul edilmektedir. Müslümanlar kesinlikle domuz eti ve ürünlerini tüketmekten geri durmaktadır.
DOMUZ ETİ NASIL ANLAŞILIR?
Domuz eti tartışmalarında domuz etinin normal helal etten nasıl ayrılacağı da gündeme geliyor. Domuz eti, rengi ile diğer et türlerinden kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Domuz eti açık pembe tonlarda ve daha yumuşak bir renkte seçiliyor. Dana eti ise daha koyu kırmızı renkte olup hava ile teması sonucu kahverengiye dönüşmektedir.
İDDİAYA GÖRE YILDA 3 MİLYON KİLOGRAM DOMUZ ETİ ÜRETİLİYOR
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kilogram civarında et üretildiği iddiası var. Bu oranın kırmızı et üretiminin yarısına rast geldiği ifade edilmekle birlikte üretimi yapılan domuzların otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' seklinde satıldığı ileri sürülüyor. Domuz etinin daha çok; salam, sosis ve sucuk olarak da piyasaya sürüldüğü tezi de savunuluyor.