Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Dolandırıcılar – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 20 Ocak 2011 Perşembe 02:00:00
  İnsanlarımız kandırılmaya o kadar müsait ki, neredeyse hemen hemen her gün çevremizden bir dolandırıcılık ya da hırsızlık olayı duyar hale geldik.
Güvenlik güçleri bu durumla mücadele etmeye çalışıyorlar ama, bunu sıfıra indirmek insanların dikkati olmadığı müddetçe imkansız gibi görünüyor. Pek çok hemşehrimiz kötü niyetli insanlara kolaylıkla kanabiliyorlar. Dün genç dostumuz anlatıyordu: “Annem yaşlı. Evimizin pencereleri demirli, kapısı kilitli. Kat be kat tembihle-dim. Sakın dışardan gelen tanımadığın kimseye kapıyı açma. Kim olduğunu öğrenmeden kapıya çıkma.. Kandırırlar. Bilmediğin kimseyle muhatap olma. Bilmiyorum de, kısa kes diye. Ama kapıya gelen adamlar hayır dağıtıyoruz diye annemin damarına girmişler. Kapıyı açmasa da demirli camdan adamlarla konuşmuş. Cüzi bir miktar para çarptırmış ama ya daha çok olsaydı. Ya yaşlı kadına zarar verselerdi. Ne kadar anlatsam, ne kadar tembihlesem boş. Adamlar profesyonel, yine kandırmayı başarmışlar…”
Biliyoruz, biz ne kadar buradan yazarsak yazalım, polis ne kadar çalışırsa çalışsın, ne kadar el ilanı dağıtılırsa dağıtılsın, bu tür olayların önlenmesi mümkün değil. Çünkü dolandırıcıların hedef kitlesi olan kesim zaten bu satırları da okumuyor, el ilanlarıyla da ilgisi olmuyor. Yaşamını kendi bildiğine sürdürü-yor. Ama sonrasında acısını hep birlikte yaşıyoruz.
Yanlış anlaşılmasın, neden çalışma yapılıyor diye sorgulamıyoruz. Bir kişiye dahi ulaşılabilse, etki edilebilse fayda faydadır. Bizim bunları yazmamızın sebebi de budur. Ama maalesef toplumumuzun durumu belli.
Bizim asıl işaret etmek istediğimiz insanlarımızın birbirlerini kollamalarıdır. En ufak şüpheli bir durumda dahi polisi haberdar etmeli, kendilerini, ailelerini gözledikleri gibi, komşularını da güvenliği dönük olarak gözlemeleri gerektiğidir.
Bakın, Emniyet Müdürlüğü’ne sürekli araç takviyesi yapılıyor. Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli yapılan her ihbara dakikalar içinde ulaştıklarını gururla söylüyor. Bu zamanı kısaltmak için çaba gösterdiklerini anlatıyor.
Bu durumda insanımıza düşen de bu çabaya katkı sağlamaktır. Her köşe başında polis olamayacağı için şüpheli durumların 155 numaralı Polis İmdat telefonuna bildirilmesi gerekir. Kimse “üzerime vazife değil” diye düşünmemelidir.
Bakınız, Afyonkarahisar’da geçtiğimiz bir yıl içerisinde kendisini polis ya da Cumhuriyet Savcısı olarak tanıtan kişi ya da kişiler tarafından 76 kişinin yaklaşık 40 bin lira dolandırıldı. Son 3 ayda ise il ve ilçelerde toplam 35 vakada 20 bin lira dolandırıcılık yapıldı. Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği tarafından şehrin değişik noktalarında vatandaşları uyaran broşürler dağıtıldı. Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekiplerinin bu çalışmasına Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilgiler 3. sınıf öğrencileri ile mahalle muhtarları da destek verdi. Vatandaşlara dağıtılan uyarıcı broşürlerde polisin, askerin ya da Cumhuriyet Savcılığı’nın telefonla arayarak kontör ya da kartsız havale taleplerinde bulunmayacağı bilgilerine yer verildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Vekili Ebru Topbaş, son zamanlarda ülke genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da vatandaşların cep telefonu ile aranarak dolandırıldığını söyledi. Ebru Topbaş, “Emniyet Genel Müdürlüğü cep telefonlarına mesaj çekerek ‘Kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan ve her türlü bahanelerle kontör/TL ve kartsız havale yapmanızı isteyenlere itibar etmeyiniz’ şekliden mesaj göndererek vatandaşların bilinç-lendirilmesi sağlanmaktadır. 3 ay önce Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri broşürlü uyarı çalışması yaptığını, bu konuda 2 bin adet broşür bankamatiklere, tren garına, toplu taşıma araçlarına asılmıştır” dedi.Topbaş, yapılan uyarılara rağmen geçen bir yıl içerisinde 76 kişinin 40 bin lira dolandırıldığını ifade etti. Topbaş, “İlk 10 aylık süre içerisinde Afyonkarahisar’da 41 kişi dolandırılarak yaklaşık 20 bin TL paraları gitti. Son 3 ayda ise il merkezinde 20, ilçelerde de 15 adet dolandırıcılık olayı meydana gelmiştir. Yaklaşık 20 bin TL vatandaşların bu kişilerce dolandırıldıklarına şahit olmaktayız” şeklinde konuştu.
Tüm bu bahsedilen nedenlerden dolayı, görev hepimize düşmektedir. Kendimizi, ailemizi koruyup-kollamakla kalmamalı, çevremize de mukayyet olmalıyız. Hep birlikte, daha güvende yaşayabilmek için…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti