Doğuş Afyon Şeker, az giderle çok şeker üretecek

Doğuş Afyon Şeker Fabrikası Genel Müdürü Alparslan Karakan 43. yıl Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyası açılış töreninde yaptığı konuşmada özelleştirme öncesi fabrikanın günlük 77-80 ton arasında fuel oil, 700 ton kömür yaktığını söyledi. Karakan, 'Biz Allah nasip ederse günde 7 ton fuel oil, inşallah 450 ton civarında kömür yakacağız. Aynı pancarı alacağız. Ama en [&hellip]

Doğuş Afyon Şeker Fabrikası Genel Müdürü Alparslan Karakan 43. yıl Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyası açılış töreninde yaptığı konuşmada özelleştirme öncesi fabrikanın günlük 77-80 ton arasında fuel oil, 700 ton kömür yaktığını söyledi. Karakan, “Biz Allah nasip ederse günde 7 ton fuel oil, inşallah 450 ton civarında kömür yakacağız. Aynı pancarı alacağız. Ama en az 25-30 ton daha fazla şeker çıkaracağız” dedi. Karakan, üretimin büyük önem taşıdığını vurguladı

Haber

Doğuş Afyon Şeker Fabrikası’nın 43. yıl Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyasının açılış töreni dün sabah fabrikada gerçekleştirildi. Açılış törenine; Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Pancar Kooperatifi Başkanı Adbil Tıkır, Doğuş Afyon Şeker Fabrikası Genel Müdürü Alparslan Karakan, Fabrika Müdürü Mehmet Ünlü, çevre Belediyelerin Belediye Başkanları, çiftçiler, fabrika çalışanları katıldı.
“138 BİN TON ŞEKER ÜRETİLECEK”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra törenin açılış konuşmasını Doğuş Afyon Şeker Fabrikası Müdürü Mehmet Ünlü yaptı. 1977 yılında kurulan fabrikada 43. Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyasının yapıldığını belirten Ünlü, “Doğuş Afyon Şeker olarak bu yıl ki kampanya bizim 2. kampanyamız oluyor. Geçen yıl yaşanan bir takım sıkıntıları dikkate alarak bu yıl fabrikamızda gerek ziraat gerekse işletmede 60 milyona yakın bir yatırımla revizyon çalışmaları yapılmıştır. Sahada da görüldüğü gibi geçen yıla göre daha düzenli pancar alacağımız bir hal alınmıştır. Bu yıl 6 bölgeye 95 köy, 2 bin 408 üreticiden, yaklaşık 150,497 dekar ekim yapılmıştır. Bunun karşılığında 925 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Bu tesellümle beraber yaklaşık 120 gün sürecek kampanyamızda 115 bin ton A şekeri, 5 bin 750 ton B şekeri, yaklaşık 17 bin 250 tonda C şekeri olmak üzere 138 bin ton şeker üretmeyi planlamaktayız.” dedi.
“MÜDÜRLÜK DENETLEDİ, İDARE DÜZENLEME YAPTI”
Doğuş Afyon Şeker Fabrikası’nın üreticilere 67 milyon TL civarında ayni ve nakdi avans verdiğini söyleyen Fabrika Müdürü Mehmet Ünlü, bu rakamın yaklaşık 295 milyon TL olan pancar bedelinin yüzde 38’ne tekabül ettiğini kaydetti. Ünlü, 43. yıl Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyasının Afyonkarahisar’a, Türkiye’ye, Doğuş Afyon Şeker Fabrikasına, çalışanlara hayırlı olmasını diledi. Açılış töreninin ikinci konuşmasını İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar yaptı. Özelleştirmenin ilk yılı olan geçen yıl bir takım sıkıntılar yaşandığını belirten Acar, “O yıl bir takım sıkıntılar oldu. Biz İl Müdürlüğü olarak gerekli denetimleri yaptık. Sıkıntıları Şeker Fabrikası Müdürlüğüne ilettik. Özellikle kurumum ve çiftçilerimiz adına Fabrika Müdürü Mehmet Ünlü’ye tekraren teşekkür ediyorum. Gerekli düzenlemeler yapıldı. İlerleyen zamanda bunlar daha iyi görülecektir. Özellikle firelerin kontrolü veya diğer konularda çiftçilerimizin faydasına olacak yatırımları yaptı ve çiftçilerimiz rahatlatacak adımlar attı.” diye konuştu.
“ŞEKER FİYATI BEKLENTİNİN ÜZERİNDE”
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü denetimlerinin pancar alımlarında devam edeceğini bildiren Acar, “Ola ki çiftçilerimizin göreceği sıkıntılar olursa bunlarla ilgili bizlerin bilgilendirilmesi önemli ve gereklidir. Bu durum bizlerin ve çiftçilerimizin adına daha iyi olacaktır. Bakanlığımız bu yıl şeker fiyatlarını açıkladı. Çiftçimiz ne düşünüyor bilemiyorum ama bence beklenilenin üzerinde bir fiyattı. Tonda 300 lira olarak açıklanan fiyat çiftçimiz için bence iyi bir rakamdır. Bu yıl açılışını yaptığımız sezonun özellikle pancar üreticisi olan çiftçilerimiz için bereketli geçmesini, fabrikamız içinde kazasız, belasız hayırlı bir adım olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
“BU YIL İYİ BİR KAMPANYA DÖNEMİ BEKLENİYOR”
Pancar Kooperatifi Başkanı Abdil Tıkır, 43. yıl Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyasının hayırlara vesile olmasını diledi. 2018 yılında çok kötü bir kampanya dönemi yaşandığını dile getiren Tıkır şöyle konuştu:
“Sayın Müdürümüzün de dile getirdiği gibi geçen yıl çok kötü bir kampanya dönemi yaşadık. Tabii bu sadece Doğuş Şeker’in hatası değildir. Fabrikada süre gelen teknik revizyon sıkıntılarından dolayı da geçen yıl tam verimli bir kampanya dönemi yaşamadık. Bu sene 2019’da çok iyi bir teknik revizyon olduğunu biliyoruz. Devamlı fabrika yöneticileriyle istişare içerisinde olduk. Güzel teknik bir revizyon oldu. Çiftçilerimizde çevrelerinde ki pancar park yerlerini görüyorlar. Yöneticilerimizden aldığım rakama göre, 2018 yılından itibaren 60 milyon liralık yeni bir yatırıma girildi. O nedenle bu yıl çok iyi bir kampanya revizyon dönemi geçireceğimize inanıyorum. Bu kampanyamızın çiftçimize, çalışanlarımıza, sanayimize ve memleketimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
“BİZ HAKİKATEN ÇİFTÇİ DOSTUYUZ”
Törenin son konuşmasını Doğuş Afyon Şeker Fabrikası Genel Müdürü Alparslan Karakan yaptı. Kazasız ve belasız bir kampanya dönemi geçirmeyi dileyen Karakan şunları söyledi:
“Fabrikamızda iyi bir revizyon yaptık. 60 milyon TL’lik yatırım yaptık. Çiftçilerimiz için iyi bir sene olacağına inanıyorum. Bizlere çekinmeden dertlerinizi söyleyin. Çünkü biz hakikaten çiftçi dostuyuz. Bizim çalıştığımız 50 bin müstahsilimiz var. Biz Rize’de bu sene 175 bin ton çay alımı yapacağız. Bir önceki sene 156 bin ton, ondan önce ki sene 145 bin ton, 2010’da 165 bin ton çay alımları yaptık. Önümüzde ki sene 300 bin ton yaş yaprak alacağız. Biz Türkiye’de en büyük marketlerde yer almıyorduk. Kendi markamızla Allah nasip ederse ay sonuna kadar girecek. Niye girecek? Bu kendiliğinden geldi, çünkü kaliteli mal yapıyoruz. Türkiye’nin en iyi çayını üretiyoruz. Rize’de 2017’de sırf buna yaptığımız yatırım 72 milyon TL’dir. İlk defa çayı vakumla, otomatik araba ile çekiyoruz. Bu çekme çok büyük sorundu. Gürcüler ve Azeriler geliyordu. Artık bu işi yerli işçilerimizle yapıyoruz.”
“ÜRETİM ÇOK ÖNEMLİ”
Özelleştirmeden önce Afyon Şeker Fabrikası’nda günlük 77-80 ton arasında devletin fuel oil yaktığını söyleyen Karakan sözlerine şöyle devam etti:
“Biz Allah nasip ederse günde 7 ton fuel oil yakacağız. Önceden yaklaşık 700 ton kömür yakılıyordu. Biz inşallah 450 ton civarında kömür yakacağız. Aynı pancarı alacağız. Ama en az 25-30 ton daha fazla şeker çıkaracağız. Bunlar memleketin değerleridir. Biz burada bekçiyiz bizim bir özelliğimiz yoktur. Eğer çiftçi olmazsa bu fabrikanın bir önemi yoktur. Rize’de ki üretici olmasa bu fabrikanın önemi yok. Bizim çiftçimize münavebeyi çok iyi yapmamız lazımdır. Süreyi 3 ile 4 yıla kadar çıkarmamız lazımdır. Çünkü kul hakkına giriyor, günahı bize oluyor. Üretim şart. Cumhurbaşkanımız 4 ay önce 17 yıl sonra ilk defa traktör üzerine çıktı. Üretim-sanayi kavramını sürekli tekrarlıyoruz. Bunlar çok önemli. Üretim çok önemlidir.” Açılış töreni 2019-2020 kampanyasının ilk pancarının tartılması, toplu dua yapılışı ve kurban kesimi ile tamamlandı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme