Doğaltaş sektörünün nabzı Afyon'da attı

MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Cevat Genç Afyonkarahisar'ın maden ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, 'Övündüğümüz bu ihracat rakamları Afyon'daki 158 firma tarafından sağlanıyor' dedi   Ege Maden İhracatçıları Birliği, doğal taş sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla, dün Korel Thermal Resort Clinic & SPA Otel'de ilgili Bakanlık temsilcileri ve STK [&hellip]

MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Cevat Genç Afyonkarahisar’ın maden ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, “Övündüğümüz bu ihracat rakamları Afyon’daki 158 firma tarafından sağlanıyor” dedi

Ege Maden İhracatçıları Birliği, doğal taş sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla, dün Korel Thermal Resort Clinic & SPA Otel’de ilgili Bakanlık temsilcileri ve STK yöneticileri, Afyonkarahisar’daki Ege Maden İhracatçıları Birliği üyesi firmaların temsilcilerinin katılımıyla “Afyon Sektörel Doğal Taş Toplantısı” düzenledi.
SEKTÖRÜN SÖZ SAHİPERİ BULUŞTU
Toplantıya AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Boztepe, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Cevat Genç, MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Bayram Arı, MAPEG Genel Müdür Yardımcısı Sami Sarıyıldız, MTA Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Aydındağ, TOBB Madencilik Meclis Başkanı İbrahim Halil Kırşan, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve AFSİAD Başkanı Kadir Sayın ve çok sayıda işadamı katıldılar.
“AFYONLU FİRMALAR 111 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPTI”
Toplantının açılış konuşmasını yapan EMİB (Ege Maden İhracatçıları Birliği) Başkanı İbrahim Alimoğlu, 22 Nisan 2022’de yapılan Birlik seçiminin ardından göreve geldiklerini hatırlatarak, “Yönetim Kurulu Başkanı olarak ben, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız İbrahim Altınpınar, Yönetim Kurulu üyelerimiz İrfan Çelikten, Mehmet Şen, Basri Özsarı, Rıfat Özdilek ve Ahmet Can İri, Denetim Kurulu Üyemiz Ekrem Demirel, TİM Genel Kurulu Delegelerimiz Engin Gökdemir, Yılmaz Merdivenci ve Oben İnceler bu dönem EMİB’te görev alan Afyonlu ihracatçılarıyız. Tam 11 isim EMİB kurullarında Afyon’u temsil ediyoruz” dedi.
Afyonkarahisar’ın ihracatıyla ilgili bilgiler veren EMİB Başkanı Alimoğlu, “Ege Maden İhracatçıları Birliğimizden 2021 yılında 1121 firmamız ihracat yaptı. Bu firmalarımızın 375 tanesi Afyonlu. EMİB’in üyeleri arasında Afyonlu ihracatçılar olarak ilk sırada yer alıyoruz. Birliğimiz 2022 yılının ilk yarısında 403 milyon dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracatın 111 milyon dolarlık kısmını Afyonlu ihracatçılarımız gerçekleştirdi. EMİB’in doğal taş ihracatından Afyon yüzde 27,5 pay aldı. Afyon’un 111 milyon dolarlık doğal taş ihracatının 93 milyon dolarlık büyük dilimi işlenmiş ürün ihracatı oldu. Afyon’un toplam doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 84’e ulaştı” dedi.
Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payının yüzde 69 olduğu düşünüldüğünde, Afyon’un çok daha katma değerli doğal taş ihraç ettiğinin ortaya çıktığını belirten İbrahim Alimoğlu, “En büyük ihraç pazarlarımızdan biri olan Çin’deki daralmaya rağmen bu başarıyı sağlayan 375 üyemizin her birini canı gönülden kutluyorum” dedi.
“SEKTÖRÜMÜZLE İLGİLİ ALGIYI DEĞİŞTİRMELİYİZ”
Daha sonra söz alan TİM ‘Türkiye İhracatçılar Meclisi) Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya ise madenciliğin Türkiye ekonomisi açısından son derece kritik öneme sahip bir sektör olduğunu belirterek, “ Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,40 artışla 3,36 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bunun 1 milyar dolarlık kısmı da doğal taştan elde edildi. Sektör geneline baktığımızda yıl sonu için belirlenen 7 milyar dolarlık maden sektörü ihracat hedefine yaşamakta olduğumuz bazı sorunların çözüme kavuşması halinde ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Aslında bu rakam Türkiye’nin potansiyelinin oldukça gerisinde. Madencilik sektöründeki yatırımları artırabilirsek ihracat rakamlarını kolaylıkla çift haneli seviyelere çıkarabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Bu hedeflere ulaşmak için sektör olarak aşılması gereken sorunlar olduğunu belirten Çetinkaya şunları söyledi:
“Madencilik konusundaki en önemli problemlerimizden biri sektörün kamuoyundaki algısı. Maalesef bu algı Türkiye ekonomisi ve sanayisi için son derece önemli olan sektörümüzün gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri. Sektör olarak kendimizi hem topluma hem de devlete anlatabilmemiz çok önemli. Topluma hayatımızın maden olduğunu anlatabilirsek çok önemli bir eşiği aşacağımızı düşünüyorum. Biz de kamuoyundaki maden ve madencilik algısının değişmesi için İMİB olarak elimizden geleni yapmak üzere, sektörün önünü açacak olan en öncelikli konunun bu olduğunun bilinciyle hızla çalışmalarımıza başladık.
Kamuoyunda bir “çevre kirliliği” olarak görülen madenin aslında doğanın bize bir lütfu olduğunu ve yaşam tarzımızın temel taşı olduğunu net bir şekilde anlatmamız gerekiyor. Biz Doğal taş, açısından zengin bir ülkeyiz. Bu zenginliği çevreye en duyarlı şekilde kullandığımızı ve çevre dostu madencilik yaptığımızı göstererek sektörünün algısını değiştirebiliriz. Bunun için sektörün tüm paydaşlarına görevler düşüyor. Madenin Türkiye ekonomisi ve var olan yaşam tarzımızın devamı için önemini her platformda anlatmamız ve sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Sektörümüzün hak etmediği eleştirilere karşı birlik olmalı ve doğruyu göstermeliyiz.
Sektörümüz açısından asıl önemli konu ise, ruhsat izin süreçleri. Bizler ülkemizin izlediği ihracata dayalı büyüme politikası kapsamında ihracatın en büyük itici güçlerinden biri olabiliriz, ancak 3-4 yıla kadar uzayan izin süreçleri tüm yatırım iştahını ve üretimi olumsuz etkiliyor.
Son dönemde yeni ruhsat başvurularındaki düşüşler de maalesef çok dikkat çekici. Bu durum sektörün yükselme hızında bir düşüşe işaret ediyor. Bu tabloyu terse çevirmek için sektörümüze büyük sermayedarları da çekmemiz gerekiyor.
Fakat mevcut durumda hem sektörün algısı hem de yatırım konusunda karşılaşılan zorluklar yeni yatırımların gelmesini önlüyor. Ruhsat süreçlerini ağır bürokrasiden kurtarıp eskisi gibi izin sürelerini 1 yılın altına indirebilirsek sektör olarak bambaşka rakamlar konuşabilir hale gelebiliriz.”
“ÖVÜNDÜĞÜMÜZ İHRACAT RAKAMLARINI AFYON’DAKİ 158 İŞLETME SAĞLIYOR”
MAPEG Genel Müdürü Cevat Genç ise madencilik sektöründe Afyonkarahisar’ın taşıdığı önemi rakamlarla ortaya koydu. Türkiye genelinde maden ruhsat sayısının 15 bin 314 olduğunu, mermer grubunun 4 bin 981 adet olduğunu belirten MAPEG Genel Müdürü Genç, “2988 işletme ruhsatı ve 1993 adet aram ruhsatı mevcut olan mermer grubunda işletme iznine sahip 2100 adet ruhsatımız var. Afyonkarahisar özelinde 529 adet maden ruhsatının 378 adeti mermer grubundadır. Bunların 158’i işletme izinli. Yani bahsedilen ihracat rakamlarını bu 158 işletmemizin yaptığı ortaya çıkmaktadır. BU anlamda Afyonkarahisar çok verimli çalışan bir ilimiz olarak takdiri hak etmektedir” dedi.
2021 yılı üretim rakamlarına bakıldığında Türkiye’de toplam 18 milyon 251 bin ton mermer üretildiğini, Afyonkarahisar’ın toplam üretimin % 9,43’ünü yaparak 720 bin 289 ton üretim gerçekleştirdiğini belirten MAPEF Genel Müdürü Genç, “Devlet hakkı rakamlarına da bakmak gerekirse 2021 yılında tahakkuk eden 3 milyar 618 milyon TL Devlet hakkının 457,2 milyon TL’sinin mermer grubu madenlerimizden. Afyonkarahisar’ın devlet hakkı tahakkuklarındaki payı % 9’la 41,2 milyon TL oldu” dedi.
PANELDE SIKINTILAR ELE ALINDI
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ile Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in selamlama konuşmalarının ardından panele geçildi.
Panelin 1. Oturumunda “Maden izin ve ruhsat başvurusu süreçlerinde yaşanan sorunlar” ele alındı. 2’nci oturumda ise “Küresel Ekonomik Gelişmeler, İhracatta Yaşanan Sorunlar ve İhracata Yönelik Beklentiler” konuşuldu. Panelistlerin yaptığı konuşmalardan sonra, toplantıya katılan sektör temsilcileri yaşadıkları sorunları muhataplarına ulaştırarak çözümleri arandı.
>> Sezer KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme