Doğal atıklar, sanat eserine dönüştürülüyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından sunulan ve ajans tarafından desteklenmesi uygun görülen 'Doğal Artıkların Sanat Eserine Dönüştürülmesi' isimli Avrupa Birliği (AB) projesi tamamlandı Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr Gencay Sarıışık projeyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: 'Sanat eserlerinden yola çıkarak çevre bilincinin geliştirilmesi, doğaya zarar vermeyi önleyen [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından sunulan ve ajans tarafından desteklenmesi uygun görülen “Doğal Artıkların Sanat Eserine Dönüştürülmesi” isimli Avrupa Birliği (AB) projesi tamamlandı
Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr Gencay Sarıışık projeyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sanat eserlerinden yola çıkarak çevre bilincinin geliştirilmesi, doğaya zarar vermeyi önleyen ve geri dönüşümle yeni ürünler üretebilen bir kalkınma stratejisi oluşturulması amacıyla bir proje çalışması başlattık. Bu Proje kapsamında Üniversitemizin Proje Koordinatörlüğünde İscehisar Esnaf ve Sanatkârlar Odası, İscehisar Halk Eğitim Merkezi ve Karamehmet Mermer firması ortaklığında proje teklifimizi hazırlayarak uygulamaya koyduk. Projenin değişik dönemlerinde İtalya’dan 4 kurum da ortak olarak proje faaliyetlerinin yürütülmesinde destek sağladı” dedi.
İTALYA’DA İNCELEME YAPILDI
Proje süresi için 8 haftalık bir zaman dilimi belirlendiğini, 16 katılımcı ile yaklaşık 18 ayda proje faaliyetlerinin tamamlandığını belirten Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Gencay Sarıışık, proje süresince katılımcılara dil kursu ve mesleki eğitim kursu verilerek oryantasyon faaliyetlerinin de sağlandığı belirtti. Sarıışık “İtalya’nın Avrupa da doğal artıkların sanat eserine dönüştürülmesi konusunda söz sahibi bir ülke olduğunu, bu potansiyelinden dolayı da projenin uygulama çalışmalarının İtalya’nın Carrara ve Spoleto bölgelerinde gerçekleştiğini belirtti.
SERTİFİKA ALDILAR
Proje katılımcılarının teknikerler ve teknisyenlerden oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sarıışık “Proje konusunda teorik olarak bilgi ve birikimleri olmasına rağmen uygulama konularında oldukça az bilgiye sahip olan 16 kişilik proje ekibimize, projenin uygulama süresince sanatsal eserler hakkında teorik bilgiler, yeni ürün tekniklerinde yapılacak doğaltaş ve süstaşı ürünlerinin kullanım özellikleri hakkında bilgiler, sanat eseri yapımında kullanılan malzeme hazırlama yöntemlerinin incelenmesi, yeni yöntemlerinin incelenmesi ve uygulama eğitimi ve İtalyanca dil eğitimi verildi. Eğitim sonunda yararlanıcılara AB Ülkelerinde de geçerli olan sertifikalar takdim edildi” dedi.
ÖTEKİ KAVRAMINA BAKIŞ
Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, projede yer alan katılımcı ve yararlanıcı gençlerin sosyal ve kişisel gelişimlerine katkı sağlandığını; düşüncelerini özgürce ifade edebilme, eleştirel bakış açısına sahip olma, kendi dışında “öteki” için bir şeyler yapmayı öğrenme fırsatı bulduklarını; atık, artık, çevre, geri dönüşüm ve sanat kavramlarını yeniden öğrenerek ve değerlendirdiklerini, konuşmak kadar dinlemeyi de öğrendiklerini; kültür, cinsiyet, statü farkı gözetmeyerek eşit davranmayı ve saygılı olmayı öğrendiklerini sözlerine ekledi. (Kocatepe Haber Merkezi)