'Doğal afetlerle yaşamayı öğrenmeliyiz'
Afyonkarahisar Mimarlar Odası Başkanı Ferhun Sümer, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin altını çizerek 17 Ağustos Marmara depreminin 24'ncü yıldönümünde doğal afetlerle yaşamayı öğrenme zorunluluğuna dikkat çekti
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Afyonkarahisar Mimarlar Odası Başkanı Ferhun Sümer, gazeteniz Kocatepe’ye 17 Ağustos Marmara Depremini 24’ncü yıldönümünde deprem gerçeğini değerlendirdi.
“TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİDİR”
Ferhun Sümer, Anadolu tarihi boyunca binlerce can kaybına yol açan pek çok depremle karşı karşıya kalındğına değindi. Sümer, “Şüphesiz yıkıcı depremlerin en yıkıcısı 17 Ağustos 1999 yılında derin bir acı ile uyandığımız Marmara depremi oldu. Acıların aynı tazelikle hissedildiği, ülkemizi sarsan ve vatandaşlarımızın hayatını derinden etkileyen 17 Ağustos Gölcük Depreminin 24’üncü yıldönümünde bir kez daha aynı hüznü ve acıyı kalplerimizde hissediyoruz. 17 Ağustos, sönen umutları yeniden canlandırmak, vatandaşlarımıza güven duygusunu yeniden kazandırmak ve depremle yaşamayı öğrenebilmemiz için bize sorumluluklarımızı hatırlatan çok önemli bir tarihtir. Bilindiği üzere Türkiye bir deprem ülkesidir. 20 Şubat 2023 Hatay depremi bir kez daha bu gerçeğin büyüklüğünü bize hatırlatmıştır. Deprem, sadece ülkemizde değil, yeryüzünde doğal afetler içerisinde can ve mal kaybı olan en büyük afet grubudur. Türkiye; sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği genç bir kuşakta yer almaktadır. Bundan dolayı doğal afetlerle sıklıkla karşı karşıya kalıyor.” dedi.
“DOĞAL AFETLERLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ”
Mimarlar Odası Başkanı Ferhun Sümer, sözlerini şöyle tamamladı: “Doğal afetlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Özellikle depreme karşı dayanaklı yapılar inşa etmeli, çocuklarımıza deprem bilinci aşılamalıyız. Türkiye’nin, bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamasını temenni ediyoruz. 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyor, acılarını paylaşıyoruz.”