'Doğal Afetlerle Yaşamayı Öğrenmeliyiz'

TMMOB Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilciliği'nden 17 Ağustos 1999 Depremi'nin yıldönümü dolayısıyla yapılan açıklamada 'Doğal afetlerle yaşamayı öğrenmeliyiz' denildi

TMMOB Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilciliği, 17 Ağustos 1999 Depremi’nin yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamada “Anadolu tarihi boyunca binlerce can kaybına yol açan pek çok depremle karşı karşıya kaldı. Şüphesiz en yıkıcısı 17 Ağustos 1999 yılında derin bir acı ile uyandığımız Marmara depremi oldu. Acıların aynı tazelikle hissedildiği, ülkemizi sarsan ve vatandaşlarımızın hayatını derinden etkileyen 17 Ağustos Gölcük Depreminin 25’inci yıldönümünde bir kez daha aynı hüznü ve acıyı kalplerimizde hissediyoruz. Bazı gün ve olaylar vardır ki; bir kelime, bir söylem yıllar boyu o anı bize hatırlatır.  Çaresizlik içinde yıkıntıların arasında, bir kişinin olsun yaşaması ve yaşatma ümidiyle, arama kurtarma ekiplerinin ve sağ kurtulan insanların feryadı, ‘sesimi duyan var mı’. 17 Ağustos, sönen umutları yeniden canlandırmak, vatandaşlarımıza güven duygusunu yeniden kazandırmak ve depremle yaşamayı öğrenebilmemiz için bize sorumluluklarımızı hatırlatan çok önemli bir tarihtir” denildi.

“AFETE HAZIRLIK İÇİN ÖNLEM ALINMALI”

Açıklamada şu vurgulara yer verildi:

“Türkiye bir deprem ülkesidir. 6 Şubat 2023 depremi bir kez daha bu gerçeğin büyüklüğünü  bize hatırlatmıştır. Deprem, sadece ülkemizde değil, yeryüzünde doğal afetler içerisinde can ve mal kaybı olan en büyük afet grubudur. Türkiye; sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği genç bir kuşakta yer almaktadır. Bundan dolayı doğal afetlerle sıklıkla karşı karşıya kalıyor. Doğal afetlerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Özellikle deprem olmadan önce, olacağı ihtimalini göz önünde bulundurarak afete hazırlıklı olmak için alınacak hayati önlemleri almalı, depreme karşı dayanaklı yapılar inşa etmeli, çocuklarımıza deprem bilinci aşılamalıyız.

Türkiye’nin, bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamasını temenni ediyoruz. 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyor, acılarını paylaşıyoruz.”

Bakmadan Geçme