• Haberler
  • Genel
  • “DNA teknolojisinin kullanım alanı geniş”

“DNA teknolojisinin kullanım alanı geniş”

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Tıbbi Genetik Yöntemlerin Emniyet Alanında Kullanımı” başlıklı konferansında DNA teknolojilerinin pek çok olay ve durum için kullanıldığını anlattı. Afyon Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından “Tıbbi Genetik Yöntemlerin Emniyet Alanında Kullanımı” konulu bir konferans verildi. Okul yöneticileri ve öğrenciler Rektör [&hellip]

 "DNA teknolojisinin kullanım alanı geniş"

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “Tıbbi Genetik Yöntemlerin Emniyet Alanında Kullanımı” başlıklı konferansında DNA teknolojilerinin pek çok olay ve durum için kullanıldığını anlattı. Afyon Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) öğrencilerine Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından “Tıbbi Genetik Yöntemlerin Emniyet Alanında Kullanımı” konulu bir konferans verildi. Okul yöneticileri ve öğrenciler Rektör Solak’ın konferansını ilgi ile takip etti

DNA DELİLLERİ ÇÖZÜME YARDIMCI
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, genetik bilim uzmanı olarak meslekte 35’nci yıla ulaştığını belirtti. Mustafa Solak, günümüzde DNA teknolojisinin adli amaçlarla kullanımının çeşitli şekillerde gerçekleştiğini söyledi. DNA teknolojisinin insan hakları ihlalleri, göçler, göçmenlerle ilgili davaların diğer örnekler olarak sayılabileceğini dile getiren Solak şöyle konuştu: “Babalık ve akrabalık testleri, akrabalığın kesin şeklinin belirlenmesi yolu ile medeni hukuk, miras hukuku alanlarında soruların hızla çözümlenmesine katkıda bulunan genetik analiz yöntemi olarak kabul edilir. Gün geçtikte suçlamaların, aklanmaların hatta yargılamaların sonuçlarını etkileyen önemli unsurlardan biri haline dönüşmektedir. Ayrıca geriye dönük incelemelerde DNA delilleriyle çözümlenme olasılığı olan olgularda hatalı yargı kararları düzeltilebilir. Hatta tutuklu kişilerin yeniden yargılanıp aklanmaları söz konusu bile olabilmektedir.”
SEÇİLECEK MATERYALİ
SORUNUN NİTELİĞİ BELİRLİYOR
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, adli amaçlı genetik incelemelerde kullanılacak genetik materyalde hangi yöntemin seçileceğinin, çözümü gereken adli sorunun niteliklerinin gözden geçirilerek ortaya konulacağını kaydetti. Solak, kimliklendirmenin bir biyolojik örneğin kimliği bilinen bir kişiye ait olup olmadığının karşılaştırması ya da kime ait olduğu bilinen bir biyolojik örneğin kimliği bilinmeyen cesetlerde veya insan kalıntılarından elde edilen örneklerin karşılaştırılması yolu ile de yapılabileceğini belirtti. Bu durumun depremlerde, göçlerde çok olabildiğine değinen Rektör Solak; “İz sürerek oradaki ceset ya da kalıntının milyonlarcasını aynı yapıda, kalitede ve aynı özellikte genetik yapısı değişmemiş özellikte çoğaltıp makineye konduktan sonra ana materyalleri de konulur. Belli ısı da ve nitelikte 24 saat içinde bin milyar tanesi elde edilir. Bir tane bin milyara çıkar. Çıktıktan sonra doğrulamak için bir elektroforez alınır. Elektroforez demek bir elektriksel alan oluşturularak en alt parçalarının yürütülmesi demektir.” dedi.
ADLİ VAKALAR
KOLAYLIKLA TANIMLANIYOR
Rektör Solak, genetik analizlerin önemli ve değerli olmasında; Aday için, sanık için DNA’nın olay yerindeki genetik materyalin kime ait olduğunun belirlenmesi ya da konu babalık davası ise ortadaki çocuğun karşılıklı elektrotik altların kimden olduğunun anında görülmesinin etken olduğunu kaydetti. PSA yönteminin bu nedenle adli vakaların tanımlanmasını, kimliklendirilmesini kolay hale getirdiğini söyleyen Solak; “Modern DNA temelli adli genetik çalışmalarda, olay yeri ve adli olaya karışan kişilerin ve bedenlerindeki derilerin genetik materyalleri suçlanan kişilerin genetik materyalleri ile karşılaştırılır. Kriminal ölümler, doğal ölümler, afetlerde ölen kimliği bilinmeyen cesetler, vücut parçaları, insan kaynaklı biyolojik materyalin kimliklendirilmesi, ölüm nedeninin belirlenmesini gerektiren olgular gibi pek çok durumda bu kullanılır. Ana cihaz eletrofonetik cihazının okunması ve yorumlanmasıdır.”
Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme